Yuki-Onna : de sneeuw yokai

Wie is Yuki-Onna?

De yuki-onna is een wezen uit de Japanse folklore en mythologie. Ze is een mooie vrouw met een huid zo wit als sneeuw. Er wordt gezegd dat ze in staat is te veranderen in een sneeuwstorm of helemaal op te gaan in de achtergrond.

Ze vertegenwoordigt de winter en verschijnt vaak in stormachtige nachten om over het lot van verdwaalde reizigers te beslissen.

Ze wordt ook wel Yukijorô (de sneeuw courtisane) genoemd. Omdat ze een elegante vrouw is die graag verleidt, komen we hier later op terug.

Oorspronkelijk zou ze bestaan, omdat het een vrouw zou zijn die stierf na een reis in de bergen van een sneeuwstorm of een storm, dus vertegenwoordigt ze de angst van sommige Japanners voor de grote sneeuwstormen en de ijzige wind.

Hoe ziet ze eruit?

Volgens de legenden is ze meer dan 3 meter hoog en heeft ze een bijna onbeschrijfelijke schoonheid die niet te bevatten is. Ook al lijkt ze op een engel, haar uiterlijk is eigenlijk heel bedrieglijk, dus vertrouw niet op haar schoonheid en haar zuivere gezicht.

Dit wezen, zoals vele yokai, is in staat om te doden uit haat. Bovendien heeft ze zo’n diepe blik dat als je naar haar staart, je versteend kunt worden door angst.

Haar haar kan lang en wit zijn als sneeuw of een zwart dat contrasteert met haar omgeving. Haar lippen zijn zo blauw als ijs en haar huid is bijna doorzichtig. Je zou bijna geloven dat ze dood is.

Hoewel ze een wezen uit de Japanse folklore is, draagt ze soms traditionele Japanse kleding zoals een kimono. Hiermee is ze in haar meest menselijke vorm en kan ze haar prooi misleiden.

Anders gaat ze meestal naakt om met behulp van haar huid, die als een kameleon perfect opgaat in het sneeuwlandschap, op te gaan in het landschap.

Dit schepsel, ook al heeft het een menselijk uiterlijk, kan boven de sneeuw zweven om zich veel sneller te verplaatsen en geen sporen achter te laten. Het kan zich zelfs transformeren in dikke mist of sneeuw om één geheel te worden met de natuur.

Yuki-Onna’s persoonlijkheid

Zoals vele yokai en demonen is zij in staat tot de ergste misdaden, moorden, haar doelwitten in de war brengen, haar vijanden langzaam doodvriezen of hun bloed drinken.

Maar dit wezen is wat zachtaardiger dan sommige demonen zoals de tengu. Misschien komt dit omdat ze een vrouw is en geneigd is tederder te zijn, vooral met jonge mannen die doen denken aan haar rol als moeder.

Volgens een telling liet ze een man weglopen, omdat hij erg knap en jong was. Ze is dus een wezen met veel empathie! We zijn geneigd om een persoon die in de bergen stierf te associëren met dit wezen.

Het heeft ook een preventieve functie, vooral voor kinderen die in de winter op het idee komen zich te ver in het bos of de bergen te wagen.

Yuki-Onna volgens de legende

Deze yokai is dus, zoals we gezien hebben, aanwezig in een context van sneeuw en dus vaker in de winter. Haar verhaal varieert per legende, per graaf en per kunst. Dat is normaal, want zij dateert van enkele honderden jaren geleden en onze technologische middelen waren niet dezelfde.

Zij kan ons gemakkelijk doen denken aan vampieren zoals de demon Kappa bijvoorbeeld, die ook een yokai is die zich voedt met mensenbloed.

Vallen, technieken en krachten

Yuki-Onna zal het gemakkelijkst vreemdelingen aanvallen uit streken die de legende niet kennen en die zich in het wild komen wagen. Ze zal hen dan bevriezen met haar adem, zodat ze uiteindelijk sterven van de kou. Een langzame dood die niet erg wreed is, maar die we allemaal zouden willen vermijden!

Net als nure-onna heeft ze ook een techniek waarbij ze een nepbaby gebruikt om moeders in de val te lokken die de hunne kwijt zijn. Dan vraagt ze de persoon om de baby vast te houden, en als dat gebeurd is, begint die vreemd te groeien, waardoor de vrouw die hem vasthoudt verlamd raakt. Dan blijkt dat de baby eigenlijk een enorm blok ijs is dat in een dekbed was verstopt.

Om meer schade aan te richten kan de yuki-onna dorpen wegvagen door alle inwoners te bevriezen en de huizen met een sneeuwstorm te vernietigen.

Een niet zo slechte yokai

Zoals we al eerder zeiden, heeft dit wezen superkrachten, maar het is heel goed in staat om mensen te sparen, bovendien is hier een getuigenis :

Getuigenis:

Op een dag, toen er een verschrikkelijke storm woedde in het bos, schuilden twee houthakkers Mosaku en Minokichi (18 jaar oud) in een kleine hut midden in het bos. Die nacht ging de open haard die ze hadden weten aan te steken uit. Minokichi werd plotseling wakker van de kou en zag een mooie jonge vrouw in een witte kimono in de kamer. Ze voldeed perfect aan de fysieke criteria van yuki-onna met een zeer witte huid en lang zwart haar.

Het wezen blies toen zachtjes in Minokichi’s gezicht voordat het hem spaarde, want hij was versteend van angst bij het zien van deze gigantische demon. Het fluisterde zelfs in zijn oor dat hij niemand mocht vertellen wat er was gebeurd en dat het hem niet zou doden.

Toen hij de volgende dag wakker werd, lag Mosaku dood naast hem. Hij wist niet of wat er was gebeurd slechts een droom was of dat het echt was gebeurd in die koude nacht.

 

Later zou hij een vrouw hebben ontmoet met de naam “Oyuki” wat sneeuw betekent. Hij trouwde met haar en kreeg kinderen bij haar. Mythe of werkelijkheid? Niemand weet het.

 

Yuki-Onna in de populaire cultuur

 

Dit wezen komt, zoals vele Japanse legendes, voor in heel wat films, series, schilderijen, muziek en videospelletjes!

Hier zijn enkele referenties:

  • The Outsiders van Cindy Van Wilder (een boek)
  • In de muziek van Symphony X “lady of the snow”.
  • In de muziek van Whispered “lady of the wind”.
  • In de film “the great yokai war”.
  • In de film Darkside
  • In de manga Yuyu Hakusho
  • In de manga One Piece
  • In de manga Yokai Watch
  • In het videospel Letty Whiterock
  • In het videospel Pokémon (momartik is geïnspireerd door deze yokai)

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven