Hoe maak je matcha thee zonder garde?

Wil je thuis een traditionele Japanse thee zetten en heb je niet het nodige keukengerei? Droomt u ervan om snel en zonder “chasen” matcha-thee te zetten?

Wij zijn gepassioneerd door het land van de zon Japan en zijn wereld. We hebben zelfs een grote expertise in traditionele dranken zoals matcha thee!

Met ons artikel leert u :

Hoe matcha thee te maken zonder garde

De alternatieven voor de traditionele houten garde

Veel geheimen over deze heerlijke thee

Deze traditionele Japanse thee wordt over de hele wereld gebruikt en is super populair in Japan, na het lezen van dit artikel weet je veel meer over deze thee en kun je altijd en overal matcha thee zetten.

Dus laten we het nu ontdekken!

Wat is matcha thee?

Voordat je precies weet hoe je het moet maken, is het belangrijk om de oorsprong ervan te begrijpen.

Matcha thee is een bijzondere groene thee uit Japan. Het wordt in het Japans gespeld als 抹茶. Het betekent gemalen thee, wat de thee is die je misschien hebt gezien bij traditionele ceremonies in Japan.

De werkelijkheid is wat complexer… Hoewel het vaak wordt voorgesteld als de thee van de Japanse elite, is dit niet helemaal het geval. Aanvankelijk is het een Chinese creatie uit het jaar 960.

Pas enkele honderden jaren later besloot een Japanse boeddhistische monnik deze thee in te voeren in het land der katten. Vervolgens werd hij zo populair dat alle Japanners hem adopteerden vanwege zijn deugden en zijn unieke smaak.

Bovendien is dit soort thee perfect met een boeddha-wierookhouder die perfect past in een van uw kamers voor een zen en gezonde geest.

Matcha thee herkennen:

Deze thee is heel anders dan andere theeën, ten eerste heeft hij een poedervorm en wordt hij niet in bladvorm verkocht zoals andere theeën. Dit poeder wordt verkregen door theebladeren tussen twee stenen te malen.

Matcha-thee heeft ook een zeer unieke kleur. Het is geen donker, schemerig groen zoals sommige groene theeën. Het is veel lichter en flitsender groen. Hoe zuiverder het groen, hoe beter de thee.

Voordelen van traditionele Japanse groene thee

Als u geïnteresseerd bent in het maken van matcha-thee, bent u waarschijnlijk op de hoogte van enkele voordelen van deze weelderige thee. Er zijn vele, vele voordelen voor vele problemen.

Matcha thee helpt bij gewichtsverlies: Omdat het EGCG en cafeïne bevat, is het een perfecte mix om de menselijke stofwisseling te stimuleren en te bevorderen, zodat het de vetverbranding versnelt.

 Matcha thee helpt je te ontspannen en te concentreren: Als je een belangrijke klus te doen hebt dan is het drinken van deze thee een bijna magische oplossing. Het helpt je namelijk enorm om je taak uit te voeren zonder je focus te verliezen.

Vertraagt veroudering: Met behulp van zijn antioxidant activiteit zal het vrije radicalen verwijderen. De cellen zijn dan verlost van de zaken die bijdragen tot hun veroudering.

Waarom wordt de chasen zweep gebruikt?

U heeft deze traditionele Japanse houten garde vaak gezien. Maar we leren je natuurlijk hoe je matcha thee kunt zetten zonder.

Volgens sommige professionals hangt de smaak en gladheid van matcha ook af van de garde. Het is belangrijk om zo mogelijk de juiste garde te kiezen.

Het gebruik van een bamboe garde is perfect, want die is zeer flexibel en de strengen zijn elastisch. U kunt dan met meer gemak een romige mousse vormen. Een ervaren ambachtsman kan meerdere zwepen met verschillende stijfheden en houtsoorten hebben om elke keer een bijzonder en uniek resultaat te bereiken.

Door de perfecte balans te vinden heeft de vakman meer kans om een lichte en weelderige thee van hoge kwaliteit te maken. Natuurlijk speelt de techniek een belangrijke rol, maar die is met ervaring te leren.

Alternatieven voor de Japanse houten garde

Als u geen traditionele houten garde hebt kunnen kopen of geen idee hebt hoe u die moet gebruiken, maak u dan geen zorgen, er zijn verschillende alternatieven die wij u zullen voorstellen!

Elektrische garde

Voor wie lui en gehaast is, is dit de perfecte oplossing! Je kunt de klassieke methode om matcha thee te zetten vervangen door een elektrische garde in plaats van de chasen garde.

Dit maakt het brouwproces veel sneller! Wij raden u nog steeds aan een rechte beweging te maken wanneer u de thee in de kom klopt. Met deze methode kun je genieten van een zelfgemaakte thee die iets minder lekker is, maar net zo effectief.

Met bakspullen

Iedereen heeft bakgerei! Uiteraard zal het resultaat niet zo perfect zijn, maar dit is meer dan voldoende voor een amateur, en als u voldoende bedreven bent in de techniek dan zal de smaak voor u weinig verschil maken.

Met een melkopschuimer

Als je dit hulpmiddel thuis hebt, is het geweldig omdat het zeer efficiënt en gemakkelijk te gebruiken is. Doe een beetje water in het apparaat en zeef de matcha erover, giet dan de rest van het water erbij en zet het apparaat aan!

Met een blender

Verwarm wat water in een pan of in de magnetron en giet het in de kom. Voeg vervolgens de gewenste hoeveelheid matcha toe en sluit hem af. Begin met een paar seconden langzaam te blenden (maximaal 10) en verhoog dan geleidelijk de snelheid. Na ongeveer 2 minuten kun je de blender stoppen en serveren!

Recept voor het thuis maken van een matcha garde

Wat je nodig hebt :

 • Een theelepel
 • Een metalen/houten garde (of een elektrische garde)
 • Een diepe keramische kom

Benodigde ingrediënten (1 persoon):

 • 1 theelepel matcha theepoeder
 • 30cl heet water

Hoe de matcha thee te bereiden :

 1. Spoel de kom om met koud water
 2. Voeg een beetje vers water toe
 3. Doe er 1 theelepel matcha thee in
 4. Breek de klontjes door het poeder voorzichtig op te kloppen
 5. Breng 30cl water aan de kook. Laat het water afkoelen tot ongeveer 70° (wacht ongeveer 2 minuten nadat de ketel uit is)
 6. Giet nu het water in de kom.
 7. Klop de inhoud snel van boven naar beneden tot het schuimig is.
 8. Als er een heldergroen schuim verschijnt dan is het tijd om te stoppen! U kunt genieten

Laten we alles samenvatten

WAT IS MATCHA THEE?

Matcha thee is een groene thee uit Japan. Het is een gemalen thee die veel gebruikt wordt tijdens ceremonies in Japan.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN MATCHA THEE?

Matcha thee is een energiedrank omdat het cafeïne bevat. Het bevat ook een aminozuur dat ontspanning en gewichtsverlies bevordert.

HOE MAAK IK MATCHA THEE ZONDER CHASEN?

Om matcha-thee zonder chasen te maken, past u gewoon het traditionele recept toe en vervangt u de traditionele bamboe garde door meer gangbaar keukengerei.

WAT ZIJN DE ALTERNATIEVEN VOOR DE CHASEN GARDE?

Om matcha-thee te maken zonder de chasen garde, kunt u een deegklopper, een elektrische garde of een mixer gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven