Kappa Japan: vreemd rivierwezen

Heb je ooit gehoord van de Kappa? Een beroemd mystiek wezen uit Japan, waar je als fan van de Japanse cultuur niet omheen kunt!

Het wordt vaak aangeduid als een ondeugend wezen dat als doel heeft mensen in waterwegen te lokken om ze te verdrinken en hun bloed te zien nadat ze hen hebben verslonden. 

Maar als je luistert naar de legendes over dit wezen, praten veel mensen er anders over en lijkt de Kappa soms niet zo kwaadaardig. Het zou zelfs een zeer respectabel wezen kunnen zijn.

Dus, laten we het duidelijker maken door middel van deze blogpost die je alles laat ontdekken wat je moet weten over deze rivier yokai!

Wie is de Kappa?

De Kappa is een Japanse yokai die rechtstreeks uit de spannende legendes van Japan komt. Ze waren populair in de Edo-periode en veel Japanners waren bang voor ze, zoals blijkt uit vele geschriften!

Amfibische wezens die lijken op kikkers of schildpadden; ze worden soms Gataro (川太郎) of Kawako (川子) genoemd, wat rivierkind betekent.

Zoals met veel van de verhalen van de mens, als we een fenomeen niet begrijpen, hebben we de neiging het te rechtvaardigen met mystieke legendes die na verloop van tijd belachelijk lijken. En toch worden sommige demonen nog steeds vereerd en gevreesd in het land van de rijzende zon.

Net als de tengu, de hannya of de Japanse draak heeft dit wezen een fascinerende geschiedenis die niet uit het niets is verzonnen om een cultuur interessanter te maken, en wij vertellen het jullie vandaag!

Wat betekent Kappa?

“U denkt dat deze naam niet bij hem past? Nou, wij ook niet, maar we vertellen je toch waarom.

Deze bijnaam komt van zijn grootte omdat hij kleiner is dan een kind, daarom wordt hij het kaboutertje genoemd. Hij wordt ook zo genoemd omdat hij volgens de legende door de ouders zou zijn uitgevonden om te voorkomen dat de kinderen de waterwegen zouden naderen en verdrinken.

Een harde opvoedingsmethode, maar een zeer effectieve! De Kappa in de Edo-periode is een beetje als de COVID in 2020, iedereen praat erover maar niemand ziet hem fysiek.

Grapje terzijde, zoals u kunt zien op de foto’s is het echt eng en het zou ons zwemmen serieus op de proef kunnen stellen.

Hoe ziet de Kappa eruit?

Stel je een mix voor tussen een oger, een vogel, een schildpad en een monnik. Daar heb je een ruw beeld van dit waterwezen. 

Om het duidelijker te maken zijn hier zijn kenmerken in een paar woorden:

  • Mensachtige vorm
  • Klein (grootte van een kind)
  • Het heeft schubben
  • Hij is blauw, groen of geel (afhankelijk van de regio)
  • Het heeft voeten en handen gemaakt van vinnen om sneller te kunnen zwemmen.
  • Een schild van een schildpad om alles te weerstaan
  • Een snavel om zijn menselijke voeding te vergemakkelijken
  • Een gat in de bovenkant van de schedel met water (een echt gat, geen kale plek)

Laten we teruggaan naar het belangrijkste deel van zijn lichaamsbouw, het gat op zijn schedel.

Zoals je op de foto’s kunt zien, is het meestal gevuld met water, wat hem zijn krachten geeft. Als het water wegloopt wordt hij zwakker en kwetsbaarder, dat is zijn enige zwakte (afgezien van zijn niet erg harmonieuze lichaamsbouw).

De persoonlijkheid van deze kleine duivel

Laten we zijn fysieke verschijning en zijn krachten even buiten beschouwing laten. Wat zijn persoonlijkheid betreft, is hij een nogal ondeugend klein wezen. Hoewel hij niet in de maatschappij leeft en geen mens is, heeft hij de gewoonte Japanse tradities en bepaalde sociale codes te volgen (een mens opeten hoort daar natuurlijk niet bij).

Deze kleine wezens zijn zeer intelligent, daarom zijn ze zo geducht, ze spreken Japans en zijn in staat om iemand over te halen door met hem te praten. Ze kunnen zelfs empathisch zijn en de munt teruggeven.

Als een mens hen bijvoorbeeld een komkommer brengt, wat hun favoriete voedsel is, nog voor bloed en mensen, kunnen ze heel dankbaar terug zijn!

De komkommer is nog steeds een gebruikelijk offer in het Japanse universum in de tempels om deze traditie in ere te houden en zich te beschermen tegen demonen, want ja de Japanners zijn erg religieus.

De Kappa wordt in het Shinto vereerd als een soort watergod. Het is niet ongewoon om komkommers geofferd te zien worden aan de oevers van rivieren door mensen als tegenprestatie, kappa’s staan erom bekend mensen te helpen door akkers te irrigeren, bevriend te raken met eenzame kinderen, te wedijveren met volwassenen in sport en spel, enz. ⛩️

Vergeet echter niet dat het in wezen demonen zijn. Zij kunnen ook grof en gewelddadig zijn. Hun favoriete aanvalsmethode is hun tegenstander onder water te verdrinken of dood te bijten. Ze verachten vooral koeien en paarden, en vallen dieren zonder reden aan.

Het is bekend dat ze zwemmende vrouwen ontvoeren of verkrachten en levende mensen verslinden. Ze vallen meestal de anus aan, vooral een mythische bal van vlees net binnen de darm die shirikodama wordt genoemd.

Hoe versla je de Kappa?

De zondige techniek:

Probeer hem NOOIT te verslaan met je blote handen of zelfs met een wapen, dat is onmogelijk. Ze zijn veel te slim en zullen je belachelijk maken om hun ego te bevredigen.

Ze hebben wel een paar zwakheden. Ten eerste, zoals we zeiden, zijn ze gek op komkommers, dus bied ze deze groente aan om van de Kappa af te komen. Deze duivels hebben veel liever een komkommer dan een mens.

de stiekemste manier:

Kappa houden van de vechtkunst, vooral sumo worstelen! Dus als u oog in oog komt te staan met een van hen, buig dan zoals u zou doen voor een gevecht en zij zullen ook buigen uit respect. Op deze manier zal het water boven hun schedel weglopen en zullen ze veel zwakker worden. U kunt dan wegrennen zonder bang te zijn dat hij zijn krachten gebruikt!

Zoals gezegd, de Kappa is een wezen dat past in de codes van de Japanse samenleving ook al is hij niet menselijk, dus deze techniek is super effectief.

de ultieme maar enigszins vreemde techniek:

Laat hem je kont uit het water zien. Vreemd als je het zo zegt, nietwaar? Vergeet niet dat we je net eerder in het artikel vertelden over die mystieke bal die ze zoeken. 🤔

Ook gaan ze daar graag doorheen om makkelijker toegang te krijgen en je van binnenuit te verslinden. Dus als je deze techniek wilt gebruiken, wees dan snel, efficiënt en mis het niet!

Heeft het echt bestaan?

In werkelijkheid kan niemand het bestaan ervan bewijzen. Maar niemand kan bewijzen dat hij niet bestaat. Er zijn geruchten dat sommige Japanners een Kappa hebben gezien in een meer of een rivier, maar zonder een foto hebben deze getuigenissen geen echte waarde. En zoals men in de Edo-periode niet met zijn iPhone in 4k kon filmen, blijven er tot op de dag van vandaag alleen tellingen, kunst en legenden over.

Hij mag dan niet bestaan, deze kobold is zo gevreesd en heeft zo’n stempel gedrukt op de Japanse folklore dat hij zijn naam heeft gegeven aan verschillende zaken in Japan:

Het fenomeen verdrinking: op veel plaatsen wordt verdrinking nog steeds GAPPADOKO ガーッパドコ genoemd (bijvoorbeeld in de buurt van Nagasaki in de prefectuur Iwate).

Er is een Japans komkommer gerecht genaamd Kappamaki, heerlijke komkommer maki. 🥒

U kunt altijd zelf de rivieren gaan verkennen op zoek naar Kappa nu u gewapend bent met onze pro-tips!

Wat is er over van de Kappa?

In de populaire cultuur is het zeer aanwezig! In manga, tekenfilms, literatuur en kunst.

Hier zijn enkele gebieden waar Kappa voorkomt

IN LITERATUUR:

Hakushaku To Yousei, een Japanse manga

In de beroemde manga one piece hoofdstuk 939.

In een kort verhaal over Kappa geschreven door Ryūnosuke Akutagawa. 

In het boek, bloemen van de draak.

FILMS EN SERIE

S:Underwater Love, een zeer toepasselijk genaamde musical.

In Ninja Turtles, als ze terug in de tijd gaan ontmoeten ze Kappa.

In Fantastic Animals, een vrij recente film (2016).

In lost girl (aflevering 3)

VIDEO GAMES:

Mario, ja de Koopa komen rechtstreeks uit deze Japanse legende

Final fantasy, ze worden vaak gepresenteerd als vijanden die bestreden moeten worden

In animal crossing (admiraal is een kappa niet een schildpad).

In Pokémon is de Pokémon Lombre met een waterlelie geïnspireerd op de Kappa

En in vele andere gebieden… Deze kleine imp is overal en nu dankzij ons artikel zul je hem gemakkelijker kunnen spotten met al je kennis over deze kleine rivierdemon! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven