Hannya: de demon met een dorst naar wraak…

Als je hier bent, dan ben je waarschijnlijk gepassioneerd door het Japanse universum en alle demonen die in de Japanse cultuur te vinden zijn. De hannya is een van de bekendste.

In dit artikel zul je ontdekken:

  • Wie zijn de hannya?
  • De legende die hen omringt
  • De oorsprong van de demon en de term
  • De betekenis van hannya tatoeages

Wacht niet langer om dit artikel te ontdekken!

Wie zijn de hannya?

De Hannya zijn Japanse vrouwelijke gehoornde geesten en ze zijn gevaarlijk. De Hannya hebben geen ijzeren knots nodig zoals hun mannelijke landgenoten, de Oni. De kracht van een geminachte vrouw weegt zwaarder dan ijzeren wapens. Volgens de folklore worden vrouwen die sterven verteerd door woede en jaloezie getransformeerd in Hannya, krachtige en wraakzuchtige geesten.

Vrouwen die zelfmoord plegen omdat ze zijn afgewezen, beledigd, gemeden of geminacht door hun minnaars, lopen een bijzonder risico om Hannya te worden.

De Hannya blijft op aarde hangen, een kwaadaardige en destructieve geest, waarvan de woede elke overgebleven menselijke emotie of bewustzijn overstemt. Hannya’s worden gezien als negatieve en verschrikkelijke wezens; het is een verschrikkelijk lot om een Hannya te worden, en dus is de impliciete boodschap dat vrouwen woede, woede, jaloezie en andere gevaarlijke emoties moeten vermijden, onderdrukken en sublimeren, opdat ook zij geen kwade geesten worden.

Het Hannya masker, misschien wel het bekendste van de Japanse Noh maskers, heeft scherpe hoektanden en hoorns en is genoemd naar de geest die het vertegenwoordigt. De oude Hannya maskers lijken meer serpentijn dan de moderne, waar de nadruk ligt op de horens. Hannya, soms omschreven als “slangendemonen”, kunnen oorspronkelijk slangengeesten zijn geweest.

Wat de legende ons vertelt

Volgens de legende was de Hannya een mooie vrouw die uit jaloezie, haat en wraak in een groteske demon werd veranderd. Zoals ze zeggen, “De hel heeft geen grotere woede dan een geminachte vrouw”.

Het meest voorkomende verhaal is dat van een mooie vrouw, Kiyohime, die hevig verliefd werd op een monnik. Omdat ze geen liefde terugkreeg, veranderden haar gebroken hart en negatieve emoties haar uitdrukkingen in angstaanjagende en overdreven vormen.

Haar pijnlijke uitdrukking verbeeldde zowel woede als ellende. De monnik was zo geschrokken van het gezicht dat hij naar een heiligdom rende en zich verstopte onder een grote gebedsklok, wat de Hannya nog bozer maakte.

Toen ze hem onder de klok zag kruipen, blies ze vuur op hem, waardoor hij smolt en haar geliefde levend verbrandde. Haar actie bezegelde haar eigen lot als demon.

Hannya Masker: zijn oorsprong

Noh is eigenlijk een Japans muziekdrama gebaseerd op verhalen uit de traditionele literatuur en wordt sinds de 14e eeuw opgevoerd. In het verhaal verandert een bovennatuurlijk wezen in een menselijke vorm en vertelt het verhaal. De acteurs vertellen een verhaal door middel van gebaren, dansen en de verschijning van maskers. Zo vangen ze de essentie van het verhaal.

Kyōgen is een traditionele Japanse vorm van komische theatervoorstellingen. Het wordt opgevoerd als pauze tussen Noh-acts.

Shinto is een etnische religie in Japan, die zich richt op rituele praktijken. Kagura is een soort Shinto theaterdans.

Het Hannya masker verbeeldt een jaloerse vrouwelijke demon, een slang en soms een draak in de noh en kyōgen Japanse traditionele toneelstukken en Shinto Kagura rituele dansen.

Het masker heeft een lerende mond, scherpe tanden, metalen ogen (omdat het niet menselijk is) en twee scherpe duivelachtige horens. Het eerste Hannya masker dateert van 1558. Het Hannya masker is een van de meest herkenbare maskers in Noh toneelstukken.

Dit masker vertegenwoordigt vrouwelijke woede en pijn, en wordt gebruikt wanneer een bepaald personage moet worden opgeroepen. Deze twee emoties zijn moeilijk tegelijkertijd te vangen. Het stelt een vrouw voor die geobsedeerd is door de duivel of een duivelse vorm aanneemt.

De uitdrukking van het Hannya masker is demonisch, boos, beangstigend, gevaarlijk en gekweld, droevig, hartverscheurend, melancholisch en pijnlijk. Ze begint als een normale vrouw, maar als ze verraden wordt, boos en jaloers wordt, verandert ze in een demon.

Als ze het masker rechtop houdt, kijkt ze boos. Als je het masker iets lager houdt, kijkt ze verdrietig.

Het is gesneden uit één stuk hout en vaak afgewerkt met een zeer donkere verfkleur. Het kan worden gemaakt om te worden tentoongesteld of om te worden gedragen in een voorstelling.

Het witte masker:

Het vertegenwoordigt een aristocratische status

Het rode masker:

Het vertegenwoordigt de lagere klasse en donker als het een demon voorstelt. Er zijn drie maskers die de verandering van vrouwelijke emoties uitdrukken.

Het eerste masker drukt jaloezie uit, het tweede masker de helft van totale waanzin, en het derde masker is het droevigst en drukt een vrouw uit die volledig gek is geworden en in een demon is veranderd.

In de Japanse taal betekent hannya wijsheid. Sommige verhalen zeggen dat het masker zijn naam dankt aan de monnik-kunstenaar Hannya, die dit masker perfectioneerde en dat hij grote wijsheid nodig had om dit masker te maken. De perfectie van transcendente wijsheid is de perfecte manier om de aard van de werkelijkheid te zien en zich te beschermen tegen de vrouwelijke demon.

Soms zijn deze maskers zo gemaakt dat ze er vanuit de ene hoek gelukkig uitzien en vanuit een andere hoek droevig, vanwege het ingewikkelde en gedetailleerde snijwerk. Het is zowel een Japans symbool van goed geluk en gemakkelijk af te weren kwaad. Bovendien is het Hannya masker een tattoo ontwerp dat veel mensen overnemen.

In een toneelstuk trouwde prins Genji op jonge leeftijd met zijn vrouw Lady Aoi. Hij had een minnares, Lady Rokujo. Toen vrouwe Aoi zwanger werd, begon Genji vrouwe Rokujo te negeren.

In woede verliet Lady Rokujo’s geest zijn lichaam, nam bezit van Lady Aoi’s lichaam en veroorzaakte Lady Aoi’s dood. Deze legende presenteert daarom verraden en boze vrouwen die zichzelf transformeerden in de Hannya demon om wraak te nemen!

Een staart zegt dat prinses Kiyohime op doorreis verliefd werd op de priester Anchin. Hij overwon zijn liefde voor haar. Zijn woede veranderde haar in een slang of draak, en zij volgde de zijne. Anchin ging toen onder de grote klok van de tempel schuilen. Toen Kiyohime hem vond met haar ongelooflijke zintuigen, blies ze vuur, smolt de klok en stierf hij.

Een andere staart vertelt dat de demon Hanna mensen kwelde. Een samoerai, genaamd Watanable no Tsuna, wilde het wezen stoppen. Hij wachtte tot het wezen verscheen, maar het was een mooie jonge vrouw. Ze vroeg hem haar naar huis te begeleiden.

Hij zag haar veranderen in Hanna en sneed haar arm af met zijn zwaard. Ze verdween. De samoerai nam haar arm mee naar huis en borg hem op in een kist. Enkele jaren later ging ze vermomd als tante naar zijn huis, vond haar arm en vluchtte.

Oorsprong van het woord Hannya

Het woord Hannya zou afkomstig zijn van de kunstenaar, Hannyabô, die dit houten masker heeft gesneden.

Men denkt dat het ontwerp is aangepast aan eerdere slangenmaskers. Sommigen geloven dat het woord “Hannya” eigenlijk afkomstig is van de term “Paññā/Prajñā” (般若), wat “wijsheid” of “hoger bewustzijn” betekent binnen het Japanse boeddhisme.

De naam hannya (般若の面) /(般若) is een masker gebruikt in het Noh theater, dat een vrouwelijke demon met grote jaloezie voorstelt. Het heeft twee scherpe stierachtige horens, metalen ogen en een wellustige mond.

Volgens één traditie werd de naam aan dit masker gegeven omdat hij afkomstig is van de naam van de maskermaker, Hannya-bo (般若坊) die leefde in het midden van het Muromachi tijdperk (室町時代, 1336-1573).

Een andere verklaring is dat de kunstenaar veel wijsheid nodig had om dit masker te maken.

Daarna verfijnde zijn zoon, Ze-ami (世阿弥) het en sloeg een meer artistieke weg in.

Noh (能), een van de beroemdste traditionele Japanse theaters, evenals Kabuki (歌舞伎).

Noh werd in de Nara-periode (奈良時代/ 710-784) vanuit China in Japan geïntroduceerd in de vorm van verschillende toneelstukken en werd aan het eind van de 14e eeuw als basis van Noh gevormd door een legendarische acteur, Kan-ami (観阿弥) zoals we die nu kennen.

Kyōgen is een traditionele Japanse vorm van een komische voorstelling in het theater. Het werd opgevoerd als pauze tussen Noh-acts.

Shinto is een etnische godsdienst in Japan, die zich toespitst op rituele praktijken. Kagura is een vorm van Shinto theaterdans.

Kenmerken van Hannya

Symboliek: wijsheid; meer bepaald het boeddhistische concept van Perfecte Wijsheid.

Referentie: Hannya verwijst naar demonen of oni; meer bepaald naar de vrouwelijke demonen genaamd kijo- en nog preciezer naar de kijo die voorkomen in het noh-theater.

Dit waren ooit menselijke vrouwen die door jaloezie werden verteerd en in demonen veranderden. De naam hannya verwijst ook rechtstreeks naar een bepaald type demonenmasker dat in het Japanse Noh-theater wordt gebruikt.

Soorten hannya

Er zijn drie categorieën hannya: namanari, chūnari en honnari.

De namanari hannya zijn ‘kijo’ die nog een sterk menselijk uiterlijk hebben.

Ze hebben kleine hoorns en gebruiken nire magie om hun zeer snode bedoelingen te verwezenlijken, zoals het aanroepen van ikiryō om hun vijanden te ondermijnen. Ze zijn niet volledig demonisch; er is nog steeds een kleine kans voor deze amateur-demonen om terug te keren naar de mens (hoewel die vrij klein is).

Chūnari hannya: zijn demonen met behoorlijke ervaring. Zij hebben langere, scherpere horens, slagtandachtige tanden en sterkere krachten. Ze zijn echter nog steeds vrij zwak voor de gebeden van boeddhisten.

De Honnari hannya: nu komen we bij het serieuze gedeelte! Dit is de krachtigste. Ze hebben slangenlichamen en ademen vuur. De Honnari hannya zijn zo vol jaloezie dat er geen manier is om hun woede te bedaren.

Oorsprong: Hannya komt van de Sanskriet term voor wijsheid – specifiek Prajñāpāramitā, de hoogste vorm van boeddhistische kennis die tot verlichting leidt. De toevoeging van de meest versnelde vorm van wijsheid en de wezens die een directe polarisatie naar die wijsheid vertegenwoordigen komt van het gebruik van het hannya masker in Noh.

In het toneelstuk Aoi no Ue valt een shugenja (een vreemde asceet) de geest van de hannya vrouw Rokujō van Vrouwe Aoi aan. Terwijl hij wordt geslagen, roept de vreselijke geest uit: “Oh, hoe afschuwelijk! De stem van de wijsheid is als een demon!” Sindsdien worden demonen en wijsheid met elkaar geassocieerd.

De meest populaire hannya in de Japanse literatuur zijn: Lady Rokujō uit Aoi no Ue, Kurozuka uit Kurozuka, en Kiyo-hime uit Rokujō-ji.

Hannya masker tattoo betekenissen

Aangezien het masker traditioneel ontworpen was om van uitdrukking te veranderen afhankelijk van de hoek van waaruit het werd bekeken, kon een Hannya tattoo ontwerp verschillende stadia van emotie vertegenwoordigen.

Woede, jaloezie, wrok: Een Hannya tattoo kan aangeven dat de persoon die het draagt meedogenloos is. Daarom is de tatoeage zo populair bij de Yakuza (de Japanse maffia).

Een Yakuza-lid met deze tatoeage wil de mensen laten weten dat hij geen genade kent en een geduchte kracht is om rekening mee te houden.

Puur kwaad: Als het masker rood geschilderd is, geeft het aan dat de vrouw de controle over zichzelf heeft verloren en volledig in een demon is veranderd. Iemand die een rood Hannya masker draagt is waarschijnlijk te ver naar de duistere kant gegaan.

Passie en liefde: De Hannya vertegenwoordigt een vrouw die wordt overmand door intense en gepassioneerde emoties die met liefde te maken hebben. De drager kan een geschiedenis van onbeantwoorde liefde of verraad hebben gehad.

Een Hannya tattoo kan ook staan voor een persoon die de neiging heeft om alles te geven in een liefdesrelatie – alles of niets.

Geluk: In de Japanse cultuur wordt het Hannya symbool gebruikt als een soort amulet om kwade demonen af te schrikken en geluk te brengen.

Sommige bijgelovige mensen dragen een miniatuur Hannya masker aan een sleutelhanger ter bescherming. Een permanente Hannya tattoo op je lichaam laten zetten is daarom een handige manier om deze talisman overal mee naar toe te nemen.

In de Japanse folklore neemt de Oni wraak en geeft mensen de schuld door ziekten toe te wijzen en te verbergen. Dit kan verklaren waarom de Hannya masker tattoo populair is onder yakuza bendeleden, omdat zij vaak hun vijanden straffen.

Wijsheid: Aangezien Hannya een Japans woord is dat “wijsheid” betekent, herinneren Hannya masker tatoeages de drager eraan voorzichtig te zijn in relaties.

Gekwelde vrouwelijke geest: De Hannya is een symbool van de menselijke strijd tussen goed en kwaad. De Hannya is verdrietig maar wordt kwaad als ze haar verdriet laat omslaan in bittere woede.

Het masker kan een voorstelling zijn van een vrouw die voortdurend wordt gekweld door emotionele conflicten.

Een achtervolgd verleden: Als je een herinnering hebt die je achtervolgt maar als les dient, zou de Hannya tattoo daar een voorstelling van kunnen zijn. Sommige mensen geloven ook dat de Hannya kan voorkomen dat het verleden zich herhaalt.

De tatoeage kan ook symbool staan voor een moeilijke en emotionele tijd in je verleden die je hebt overwonnen.

Theater: Een vertolker van traditionele Japanse toneelstukken zou deze tatoeage kunnen nemen om hun beroep en liefde voor het theater en de Japanse cultuur te symboliseren.

Kleur en betekenis

Misschien heb je het Japanse Hannya masker in verschillende kleuren gezien.

Kleurintensiteit

Men gelooft dat hoe dieper de kleur van een Hannya masker, hoe bozer of kwaadaardiger het wordt verondersteld te zijn.

Een lichter gekleurd Hannya masker betekent dat de drager nog geen demon is. De hoorns zijn vaak dunner en kleiner. Een lichter gekleurde Hannya tattoo betekent dat de drager in dit stadium nog een mens is, maar door demonen wordt gevonden.

Een donkerder rood staat dan voor iemand die al een inferieur verleden heeft meegemaakt. Een diep donkerrood symboliseert een persoon vol woede die wraak wil nemen en terreur wil zaaien.

Misschien moet het Hannya masker beperkt blijven tot de traditionele kleuren. Er zijn ontwerpen die variëren van het oorspronkelijke wit en rood tot blauw, paars, groen, geel, zwart of elke andere tint.

Kortom, het gaat erom dat de tatoeage de gewenste stemming weergeeft en past bij de algemene kleuren van de tatoeage als geheel.

De Hannya in fictie

De Japanse cultuur heeft zowel de popcultuur als de fictie sterk geïnspireerd. Zo vind je deze demon terug in verschillende manga’s zoals Kenshin bijvoorbeeld. Dit masker komt ook voor in verschillende manga’s en anime die geïnspireerd zijn op de Japanse cultuur met andere maskers zoals de kitsune of de oni.

Voor de meer nieuwsgierigen, er zijn zelfs dakimakura geïnspireerd door Japanse folklore en zelfs haar demonen! Een zeer vreemde mix, dat geven we toe.

Je vindt het zelfs terug in videogames, met name in overwatch met het personage genji. Nu u alles weet wat u moet weten over deze demon, kunt u hem gemakkelijker herkennen in ficties en zo het verhaal beter interpreteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven