Hoe bereidt Japan zich voor op aardbevingen?

Japan is een land dat meer dan zijn deel van de natuurrampen heeft meegemaakt, en daardoor een van de best voorbereide landen ter wereld is geworden.

Als je het aantal rampen dat het land heeft getroffen, plus de bevolkingsdichtheid, vergelijkt met het sterftecijfer, zijn de moderne cijfers eigenlijk verrassend laag.

Het vermogen om te innoveren, te investeren, te onderwijzen en te leren van fouten uit het verleden heeft van Japan het best op aardbevingen voorbereide land ter wereld gemaakt.

Aardbevingsbestendige gebouwen

Gezien de regelmaat van aardbevingen in Japan worden alle huizen gebouwd om een bepaald niveau van trillingen te kunnen weerstaan. Huizen in Japan worden gebouwd volgens strenge aardbevingsbestendige normen die bij wet zijn vastgesteld.

Deze wetten gelden ook voor andere constructies zoals scholen en kantoorgebouwen. Er wordt gezegd dat ongeveer 87% van de gebouwen in Tokio aardbevingsbestendig zijn.

Veel gebouwen zijn gebouwd om bij een beving wat flexibeler te worden, en sommige zijn gemaakt van teflon, waardoor gebouwen met de schok mee kunnen bewegen, terwijl andere opgeblazen, met rubber of vloeistof gevulde bodems hebben die schokken kunnen opvangen.

De beroemde Skytree in Tokio werd gebouwd om natuurrampen te weerstaan door de vorm van oude houten pagodes na te bootsen, die eeuwen van aardbevingen hebben overleefd.

Een smartphone noodsysteem

In Japan is elke smartphone uitgerust met een alarmsysteem voor aardbevingen en vloedgolven. Het systeem wordt ongeveer vijf tot tien seconden voor een dreigende ramp geactiveerd en is bedoeld om gebruikers de tijd te geven zichzelf zo nodig snel te beschermen. Het systeem zingt “Jishin desu! Jishin desu!” (vertaald als “Er is een aardbeving”) totdat de aardbeving stopt.

High-tech treinen

Japan is een land dat gedomineerd wordt door treinen en hun netwerk van shinkansen (hogesnelheidstreinen) is het vervoer van de toekomst, dat het platteland in een razend tempo doorkruist.

Om de veiligheid van alle passagiers te garanderen, zijn de treinen uitgerust met aardbevingssensoren die zo nodig alle rijdende treinen in het land bevriezen.

In 2011, toen Japan werd getroffen door een aardbeving met kracht 9, reden er 27 shinkansen-treinen. Elke trein werd getriggerd door kleinere vooraardbevingen en stopte voor de grote beving, waardoor er geen doden of zelfs gewonden vielen.

TV-waarschuwingen

Als het land door een aardbeving wordt getroffen, schakelen alle Japanse tv-stations onmiddellijk over op officiële berichtgeving over aardbevingen, zodat de mensen goed geïnformeerd zijn over hoe ze moeten schuilen.

Deze berichtgeving geeft informatie over aardbevingen, waar bescherming kan worden gezocht en de mogelijke komst van tsunami’s, zodat burgers de tijd hebben om hun toevlucht te zoeken op hoger gelegen grond.

Preventie van aardbevingen

Net zoals andere scholen in de wereld brandoefeningen houden, houden scholen in Japan regelmatig aardbevingsoefeningen, soms wel één keer per maand.

Van jongs af aan wordt scholieren geleerd hoe zij zich het beste kunnen beschermen en veilig blijven in geval van een aardbeving in hun gebied.

De meest gebruikelijke methode tijdens de oefeningen is dat kinderen onder hun bureau kruipen en op de poten van hun tafel gaan staan tot de aardbeving voorbij is.

Als kinderen buiten spelen, wordt hen geleerd direct naar het midden van een open ruimte te gaan om te voorkomen dat ze door vallend puin worden geraakt.

Er zijn ook rondleidingen in Japan waarbij personeel van de plaatselijke brandweer kinderen in aardbevingssimulatoren plaatst, zodat zij het gevoel van een aardbeving al op jonge leeftijd kunnen herkennen.

Aardbevingsmuseum

Japan helpt ook zijn bevolking te beschermen tegen toekomstige natuurrampen door te leren van gebeurtenissen uit het verleden. In 1995 werd de stad Kobe getroffen door de grote Hanshin Awaji aardbeving, waarbij 5.000 mensen omkwamen en tienduizenden huizen werden verwoest. Na de wederopbouw van de stad bouwde Kobe ook het Kobe Earthquake Memorial Museum.

Dit museum is gebouwd om de slachtoffers van de ramp te herdenken en fungeert tevens als educatief centrum met nuttige informatie over rampenpreventie en overleven.

Overlevingspakket voor aardbevingen

Hoe elk huishouden zich voorbereidt op een aardbeving verschilt, maar veel huishoudens hebben een overlevingspakket voor aardbevingen. Deze bevatten eerstehulpmiddelen, gebotteld water, voedselrantsoenen, handschoenen, gezichtsmaskers, isolatieplaten, overlevingsgereedschap zoals fakkels en zelfs radio’s die regelmatig updates uitzenden. U kunt alle benodigdheden voor overlevingspakketten krijgen bij de meeste apotheken of lifestylewinkels zoals Don Quichot of Tokyu Hands.

Waterafvoertunnel

Een van de meest indrukwekkende staaltjes van techniek is Tokio’s weinig bekende waterafvoertunnel, gelegen aan de rand van de stad, geduldig geïnstalleerd onder een voetbalveld en een skatepark.

Deze grote, verborgen tunnel vangt overstromingswater op dat wordt veroorzaakt door natuurrampen zoals cyclonen en tsunami’s, en leidt het water veilig naar de rivier de Edo.

Dit betekent dat als het gebied door een aardbeving wordt getroffen en een tsunami veroorzaakt, de stad gespaard moet blijven van grote overstromingen. De bouw duurde 13 jaar en kostte 3 miljard dollar, maar je kunt geen prijskaartje hangen aan het aantal levens dat het belooft te redden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven