DE LOTUSBLOEM IN JAPAN

Als prominent figuur in de boeddhistische en Japanse cultuur en als inheemse bloem uit India en Vietnam heeft de lotus een enorm symbolisch gewicht in de Japanse cultuur. Zij komt voor in verschillende oosterse culturen die duizenden jaren teruggaan en toch wordt zij vandaag de dag nog steeds beschouwd als een van de meest heilige bloemen. Dus wat is deze bloem die zoveel mensen aanspreekt? Het is een bloem die nu over de hele wereld bekend is met een heel bijzondere levenswijze. Met haar wortels in de modder duikt zij elke nacht in het troebele water van rivieren, en ondanks haar vuile omgeving bloeit zij de volgende ochtend op wonderbaarlijke wijze weer zonder resten achter te laten op haar bloemblaadjes.

Hoewel elke cultuur er een andere interpretatie aan geeft, blijft de lotus een bloem die perfect uitdrukking geeft aan spiritualiteit en wedergeboorte. Zij symboliseert perfect het menselijk leven, in staat om zich in de modder te storten en in korte tijd weer tot bloei te komen, alsof zij alle obstakels op haar pad overwint. Het is geen wonder dat de lotus wordt geassocieerd met een dergelijke hemelse symboliek – de bloem tart eenvoudigweg de logica. 

Wat stelt de lotus voor?

De lotus is een perfecte voorstelling van iets bovennatuurlijks dat alle wetenschappen overstijgt, daarom wordt zij op kunstwerken vaak geassocieerd met godheden. In de boeddhistische en Egyptische cultuur vertegenwoordigt de bloem het universum. In de hindoeïstische cultuur wordt gezegd dat goden en godinnen op lotustronen zaten. En volgens de boeddhistische mythe verscheen de Boeddha bovenop een zwevende lotus, en lieten zijn eerste stappen op aarde lotusbloemen achter.

Trouwens, als u meer wilt weten over het boeddhisme in Japan, nodigen wij u uit ons artikel te ontdekken, dat met zorg is geschreven om u deze nogal bijzondere filosofie te laten ontdekken! Het boeddhisme heeft Japan en zijn cultuur sterk geïnspireerd, u vindt veel boeddhabeelden in Japan! 

Volgens sommige boeken die we vonden, was de bloem niet alleen mooi, maar had hij ook een soort magische krachten. Verre van een superheld te zijn, maar als je naar de legende kijkt, zou ze het vermogen hebben om de doden te doen herrijzen, daarom wordt gezegd dat de lotus een teken van wedergeboorte is!

De kleuren van de lotus

Elke kleur van de bloem heeft ook zijn eigen symboliek.

Voor boeddhistische beoefenaars:

  • Een witte lotus symboliseert zuiverheid
  • Een gele lotus wordt geassocieerd met spirituele opstijging

Maar dan rijst nog de vraag: Hoe heeft de lotus zo’n spirituele betekenis gekregen?

De spiritualiteit van de lotus

Als je een familielid blij wilt maken dan is de Lotus perfect! Of het nu gaat om een plant of een ontwerp op bijvoorbeeld een lotuskussen, dit geschenk is perfect voor je ouders, grootouders of zelfs vrienden. Maar de bloem heeft ook een fascinerende levenswil. Een lotuszaadje kan duizenden jaren zonder water doorstaan en is in staat om meer dan twee eeuwen later te ontkiemen. Deze bloem is werkelijk ongelooflijk in haar mogelijkheden en schoonheid en het is begrijpelijk dat zij een belangrijke plaats heeft ingenomen in de Japanse cultuur, waar boeddhisme en geloof een grote plaats innemen!

De bloem bloeit ook op de meest onwaarschijnlijke plaatsen, zoals het modderige water van rivieren in Australië en Zuid-Azië. Niet alleen vindt zij haar toevlucht in de modder, maar door de wasachtige beschermlaag op haar bloemblaadjes blijft haar schoonheid onaangetast wanneer zij elke ochtend opnieuw bloeit. Ze blijft herrijzen en komt even mooi terug als toen ze voor het laatst werd gezien. Met zo’n weigering om een nederlaag te accepteren, is het bijna onmogelijk om deze bloem niet te associëren met onwankelbaar geloof. Hoewel culturen de lotus alom hebben bestempeld als spiritueel boegbeeld, is zij het meest emblematisch voor het geloof in onszelf. Dit is met name wat het boeddhistische spreekwoord beoogt; leven met onwankelbaar geloof, zoals de lotus doet, zorgt voor de mooiste wedergeboorten

Waarom wordt ze zo bewonderd in Japan?

De lotusbloem wordt in Japan vereerd om haar vermogen om uit vuil, troebel water op te rijzen tot een prachtige, zuivere bloem. Dit proces symboliseert het bereiken van verlichting. Het idee is dat wij op dezelfde manier als de lotus boven het menselijk lijden kunnen uitstijgen door van de laagste naar de hoogste staat van bewustzijn te gaan.

Zoals alle bloemen is schoonheid vergankelijk, dus ook de lotusbloem moet sterven. Dit toont de eindeloze cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Tenzij je natuurlijk het nirvana bereikt, waarin de cyclus eindigt als je een staat zonder lijden bereikt.

“Kanrensetsu” is het bekijken van lotusbloemen, wat gedaan kan worden in speciale lotusbloemenkijkboten in vijvers of meren, of door deel te nemen aan lotuskijkfeesten. In beroemde parken en meren komen veel mensen deze ongelooflijke bloem bewonderen!

Lotusbloemen verschijnen ook symbolisch in heel Japan. De heilige berg Mount Koya, 800 meter boven de zeespiegel, ligt in een bekken omgeven door acht pieken, waardoor het lijkt op een bloeiende lotusbloem.

Boeddha en bodhisattva’s worden vaak afgebeeld zittend op lotusbloemen, waaruit blijkt dat sommige lotusbloemen ook als stoel dienen. Zeer comfortabele stoelen. Dit zou de sleutel kunnen zijn om langdurig in een meditatieve houding te zitten. Vergeet de matjes, neem het echte werk mee! Trouwens, als ook u op een lotusbloem wilt zitten en mediteren voor maximale ontspanning, neem dan ons Japanse meditatiekussen aan.

De “lotushouding” wordt zo genoemd omdat je op een lotusbloem lijkt als je zo zit. In feite kom je door deze houding aan te nemen ook dichter bij verlichting!

De lotusbloem als Japans voedsel

Eén ding is echter zeker: De lotuswortel wordt vies. De wortels zelf kunnen wel 1,2 meter lang worden. Renkon, of “lotuswortel”, is een integraal onderdeel van de Japanse keuken. Het is een seizoensgebonden voedsel dat in de herfst en winter wordt gegeten, en wordt met Nieuwjaar geserveerd als een gunstig voedsel.

Het is zowel een heerlijke als zeer elegante groente!

Je kunt ook de bladeren en zaden van de lotusbloem eten. De geur van de lotus wordt gebruikt in oliën, lotions en zepen.

En alsof dat nog niet genoeg is, is er zelfs de beroemdste sutra van de lotus naar vernoemd. De Lotus Soetra is de meest opmerkelijke leer van de Boeddha over ‘leegte’ als noodzakelijke stap naar verlichting. Misschien is dit de reden waarom de wortel van de lotus een gat heeft – om zijn lege wortels te tonen.

Als u ook op een spirituele zoektocht wilt gaan, nodigen wij u uit om King of Bracelet te ontdekken, een winkel die armbanden van natuursteen aanbiedt met als doel iemands ziel en spiritualiteit te ontwikkelen, u vindt er ook lotusarmbanden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven