JAPANSE FOLKLORE: JAPANSE WEZENS

Japan is een land dat beroemd is om zijn vele legendes en mystieke wezens, dus als je ooit het geluk hebt een bezoek te brengen, kun je er zeker van zijn dat je een beeldje tegenkomt dat een van deze wezens voorstelt. Er staan bijvoorbeeld duizenden Inari schrijnen en keramische tanuki-beeldjes te glimlachen op de planken! Er zijn ook veel kitsune (Japanse vos) beeldjes en aanverwante artikelen zoals kitsune maskers. Maar waarom is deze cultuur rond Japanse wezens zo belangrijk in Japan? Hebben deze wezens ooit bestaan?

Laat je leiden door je avontuurlijke ziel en ga op zoek naar deze wezens, wie weet kom je met een beetje geluk oog in oog te staan met een van deze legendes. Hoewel het misschien moeilijk is om tijdens uw expedities een tengu of kappa in levende lijve te ontmoeten, beschouw uw reis en ervaring als iets onvergetelijks en unieks!

WANI, Japanse Krokodil

Wat is de Wani? De wani is een zeemonster dat half haai en half krokodil is, we geven toe, het is behoorlijk eng en we zouden niet verstrikt willen raken in zijn scherpe tanden… Dit wezen met scherpe tanden en supersterke schubben is angstaanjagend sterk en zou van elk dier gehakt maken!

Deze Japanse krokodil lijkt duidelijk op de krokodillen die wij gewend zijn te zien en de legende komt hier waarschijnlijk vandaan, want ja, in de oudheid, toen er veel legenden en goden bestonden, was het niet ongewoon dat mensen monsters verzonnen als ze iets niet wisten. Omdat twijfel de voorkeur verdient, adviseren wij u zich niet in de diepe wateren van Japan te wagen met het risico een wani tegen te komen!

Waar kun je er een vinden: Als je deze wezens wilt ontmoeten ga dan naar gespecialiseerde musea in Japan. Anders kun je ook naar de dierentuin gaan en hopen een wani tegen te komen die zich tussen de krokodillen verstopt!

KIRIN, Japanse Eenhoorn

Voordat hij een merknaam voor bier werd, is de Kirin een uniek Japans wezen dat rechtstreeks uit de Chinese cultuur komt. Hoewel de kirin door de eeuwen heen op veel verschillende manieren is afgebeeld, heeft hij meestal een hoorn op zijn hoofd, een veelkleurige vacht met een gekleurde buik, paardenhoeven, een hertenlichaam en een ossenstaart. Net als de eenhoorn die wij in Frankrijk kennen, staat de Kirin bekend als een tamelijk rustig en ontspannen wezen dat liever gras eet dan mensen.

Waar komt de legende vandaan?

In werkelijkheid is de Kirin geïnspireerd op de giraffe, deze legende zou zijn ontstaan na een reis die een Chinees had ondernomen, na lange uren lopen zou hij een giraffe zijn tegengekomen en deze hebben getekend, het is dus dat het beeld van de giraffe is afgeleid en dat het een soort eenhoorn is geworden!

Ook al is de legende gebaseerd op een dier dat we vandaag allemaal kennen, in die tijd was het voor de Chinezen niet normaal om een dier met een lange nek en hoorns te ontmoeten en het is begrijpelijk dat het als een legende werd geïnterpreteerd!

Als u de legende opnieuw wilt beleven en de giraffe wilt bestuderen om hem beter te begrijpen, dan hoeft u zich geen zorgen te maken, er zijn vele dierentuinen in Japan waar u deze beroemde kirin, die iedereen “giraffe” noemt, zelf kunt zien.

Trouwens, als u net als wij gepassioneerd bent door legendarische dieren en vooral eenhoorns, nodigen wij u uit om Ma Petite Licorne te ontdekken, een website gespecialiseerd in het magische universum van de eenhoorns!

TENGU, de demon met de lange neus

Hier is een Japanse demon die veel minder vriendelijk en veel complexer is! De tengu demon is vrij gemakkelijk te herkennen met zijn lange neus en zijn rode kleur, hij heeft alles wat hij nodig heeft om op te vallen en het past goed bij hem gezien zijn persoonlijkheid!

We hebben vaak het beeld voor ogen van deze demon met een rode neus, maar in werkelijkheid zijn er twee verschillende soorten tengu:

  • De Kotengu

Dit is de gevleugelde tengu die op een raaf lijkt, hij lijkt veel meer op een dier dan het andere type tengu ondanks zijn vogelhoofd. Ze zien er erg naïef uit maar de werkelijkheid is heel anders dus pas voor hen op.

  • De Daitengu

De daitengu is de tengu die je kent en die wereldwijd het meest bekend is, hij heeft vleugels en een grote neus. Wat maakt hem zo speciaal? Wel, het is simpel, hij beheerst de lucht en het zwaard tot in de perfectie. Dit maakt hem tot een geduchte vijand waar niemand graag tegen vecht.

KITSUNE, Japanse vos

Pas op! Deze demon is een van de meest sluwe die er bestaat in de Japanse cultuur. Het is moeilijk te geloven met zijn zachte uiterlijk van een Japanse vos, maar juist daarin is de kitsune heel sterk! Behalve dat hij ongevaarlijk lijkt, is hij in staat om bijvoorbeeld het uiterlijk van een mooie vrouw aan te nemen en een man te verleiden om veel voordelen te verkrijgen, zoals geld of voedsel. 

Als de kitsune plezier wil maken houden zijn vermogens hier niet op, hij kan je ook bezitten en je laten doen wat hij wil, hij kan je dan belachelijk maken en je reputatie ruïneren of je meenemen naar super gevaarlijke plaatsen om je te zien lijden.

Dus, wil je nog steeds zijn zachte vacht aaien?  

Jorogumo, de Japanse spin

Alleen al bij het zien van dit schepsel kun je wedden dat je schrikt en dat is normaal!

Jorogumo worden heel vaak geassocieerd met kwaadaardige wezens, ook al zijn er uitzonderingen waarbij sommige van deze spinnen als beschermend worden beschouwd, nogal bijzonder als je bedenkt hoe ze eruit zien…

Waar komt de legende vandaan? 

Jorōgumo is eigenlijk de gewone naam van een echte spinnensoort Nephila clavata. Deze Japanse spinnen zijn zeer groot en hebben een web dat met zijn kracht een enorme afstand kan afleggen! Tot op de dag van vandaag leven ze op veel wilde Japanse plaatsen.

Dit enge schepsel heeft de moderne cultuur geïnspireerd doordat het voorkomt in manga/anime en zelfs in videospelletjes. Tegelijkertijd is het een perfect wezen om de rol van eindbaas in een spel te spelen!

Nu is het jouw beurt

Zoals we hebben gezien, zijn veel van deze wezens geïnspireerd op dieren die vandaag de dag nog steeds bestaan. Dat is erg spannend, want het laat zien hoezeer de cultuur in Japan de afgelopen paar honderd jaar is geëvolueerd.

Misschien zul je op een dag een mystiek wezen ontdekken en een legende worden in de wereld van ontdekkingen. Het enige wat we kunnen zeggen is dat we hopen dat je niet wordt opgegeten door een van deze wezens voordat dat gebeurt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven