Geschiedenis van de beroemde Grote Golf van Kanagawa!

Iedereen kent dit beroemde werk of heeft het in ieder geval ergens gezien, maar kent u echt de geschiedenis en de oorsprong ervan? Dit wereldberoemde werk is duizenden keren door verschillende kunstenaars afgeleid om zijn eeuwige jeugd te bewijzen.

De Grote Golf van Kanagawa inspireert al meer dan 200 jaar zowel schilders als bewonderaars en hoewel iedereen deze beroemde golf kent, weten slechts weinigen wat erachter schuilgaat.

Oorsprong van de grote golf van Kanagawa

De Golf is zoals u waarschijnlijk weet een Japanse prent van de ukiyo-e schilder Hokusai. Dit werk werd gepubliceerd in 1830 tijdens de Edo-periode.

Het is het beroemdste werk van de meester Hokusai. Deze prent is afkomstig uit zijn beroemde serie van 36 gezichten op de berg Fuji (waarover we het hierna zullen hebben). Het is dan ook zijn mengeling van kleuren (waaronder het beroemde Pruisisch blauw) en unieke vormen die het onmiddellijk tot een succes maakten! Zijn succes verspreidde zich zeer snel over de hele wereld en de prent werd tentoongesteld in vele musea over de hele wereld, zodat iedereen de impressionistische stijl van “The Wave” kon zien.

Wie is Hokusai?

Met zijn naam: Katsushika Hokusai, is deze populaire kunstenaar Japans. Hij werd geboren in 1760 en stierf in 1849. Gespecialiseerd in ukiyo-e schilderkunst en tevens graveur tijdens de Edo-periode, was hij de meest getalenteerde kunstenaar van zijn tijd.

Hokusai begon op jonge leeftijd met schilderen, omdat hij gepassioneerd was door kunst en veel verschillende productietechnieken. Hij werd ingewijd op 18-jarige leeftijd toen hij toetrad tot de studio van Katsukawa Shunsho (een andere ukiyo-e kunstenaar). Het was door hem dat Hokusai zo getalenteerd werd.

Na de dood van zijn meester begon Hokusai zelf te experimenteren met andere stijlen en hij boekte grote vooruitgang met alles wat hij tijdens zijn jarenlange training bij Katsukawa Shunsho had geleerd.

Hokusai stond bekend als de grootste schilder van de Chinese stijl in Japan. Zoals gezegd, was het ook zijn serie houtsneden van de 36 gezichten op de berg Fuji die hem tot een beroemd kunstenaar maakte. De berg Fuji fascineert veel Japanners en is van bijna overal in Japan zichtbaar, wat verklaart waarom zoveel kunstenaars de berg Fuji verbeelden via hun schilderijen.

Het is aan Hokusai te danken dat de Japanse kunst en haar technieken zich over de hele wereld hebben verspreid. Zelfs vandaag de dag blijven kunstenaars de golf van Hokusai bewonderen en transformeren ze die in hun eigen stijl.

Hokusai maakte tijdens zijn leven niet alleen prenten. Hij experimenteerde ook met Chinese inkt. Chinese inkt wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt door sommige grote kunstenaars om manga te maken of om hun tekeningen te schetsen.

De evolutie van La Grande Vague

In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is De Grote Golf geen statisch werk dat niet is geëvolueerd. Dit is niet de eerste keer dat onze favoriete houtgraveur met zijn overactieve fantasie experimenteert met een golfmotief.

In feite heeft hij nog 3 andere werken met hetzelfde thema gemaakt, waardoor de meest gepassioneerde kunstliefhebbers de evolutie van de Kanagawa Wave konden ontdekken. Vandaag gaan we die met u delen!

Enoshima Shunbo

Houtgravure gemaakt in 1797.

Beschrijving van het werk:

We zien de berg Fuji (ja alweer) evenals een golf in een nogal golvende stijl zoals gebruikelijk. Er staat ook een familie voor het strand. Deze personages geven iets unieks aan de scène, aangezien we vaak gewend zijn Hokusai’s golven te zien zonder personages in het kader.

Kanagawa Oki Honmoku no Zu

Houtgravure gemaakt in 1803.

Beschrijving van het werk:

Opnieuw liet Hokusai zich verleiden door het gekuifde golfmotief.

In 1803 experimenteerde Hokusai opnieuw met het golfkammotief. Deze keer wordt een schip getoond dat gedomineerd wordt door de grote golf die door zijn trog gaat. Opnieuw is Hokusai’s speciale stijl voor golven in een meer folkloristische stijl te zien.

Oshiokuri Hato Tsusen no Zu

Houtgravure gemaakt in 1805.

Beschrijving van het werk:

Slechts twee jaar later creëerde Hokusai deze golf die veel dichter bij de Kanagawa-golf staat die we tot op heden allemaal kennen.

Het combineert de boten en de onmetelijkheid van de golf met Hokusai’s golvende stijl. Deze keer heeft hij de golf naar rechts gericht.

In de jaren 1830 maakte de 70-jarige Hokusai de 36 gezichten op de berg Fuji. In deze collectie drukt hij zijn fascinatie voor de berg Fuji uit vanuit verschillende gezichtspunten met verschillende scènes.

Waarom zijn deze 36 gezichten zo beroemd?

Allereerst is er een ongelooflijke rijkdom in zijn gravures met een oude traditionele techniek. De kleuren zijn helder en soms bleek, de Japanse sfeer is iconisch en geeft de Japanse folklore perfect weer. Bij de prenten van Hokusai denkt u waarschijnlijk aan zijn Pruisisch blauw, dat niet voor niets een groot aandeel had in het succes van The Wave. Deze kleur was erg in trek bij bewonderaars, en Hokusai verwerkte het in andere werken, wat zijn unieke stijl markeerde.

Deze 36 gezichten zijn de vrucht van zijn talent.

Hokusai maakte deze uitzichten toen hij op het hoogtepunt van zijn talent en deskundigheid was. Het vergt veel werk en kennis om een dergelijk resultaat te bereiken. Hokusai zei zelf dat hij alles wat hij eerder had gedaan belachelijk vond bij het vergelijken van deze serie prenten.

De 36 weergaven van de berg Fuji en vooral de Grote Golf van Kanagawa hebben een enorm aantal muurschilderingen en andere werken geïnspireerd die in landen over de hele wereld te vinden zijn. Of het nu in de Verenigde Staten, Frankrijk of Engeland is, deze golf is overal te vinden in boeken, op Japanse schilderijen en zelfs op muren.

Uiteindelijk zijn zijn 36 uitzichten ook een poëtisch hoogstandje dat je meeneemt in je diepste gedachten en emoties

Analyse van de Grote Golf van Kanagawa

Het is tijd om alle geheimen die in deze golf verborgen liggen op te graven door hem te analyseren!

De top van de golf

Laten we beginnen met het deel dat alle ogen trekt, de top van de golf!

Dit deel toont de kromming en de onmetelijkheid van de golf, die alles op zijn pad zonder uitstel lijkt te kunnen verwoesten. Aan het einde van de golf zien we ook golvende en gehaakte vormen die op klauwen lijken.

De roeiers in de golf

Drie roeiboten zijn te zien onderaan de golf die deze zeelieden kwelt. Deze boten werden gebruikt om de hoofdstad tijdens de Edo-periode te bevoorraden (met basisvoedsel zoals rijst, vlees en groenten).

Hier lijkt de boot te worden omhuld door de gekwelde zee, de mannen kunnen niet vechten tegen de kracht van de natuur en dit deel van het werk laat zien hoe beangstigend de zee kan zijn.

De berg Fuji op de achtergrond van De golf van Kanagawa

De berg Fuji is tenslotte een van de belangrijkste elementen van het werk (ook al is hij op de achtergrond). Het doel van Hokusai was om de berg Fuji af te beelden door middel van verschillende landschappen. Hij staat dan in de verte als legendarisch en onaantastbaar door de terreur die deze monsterlijke golf kan veroorzaken. Dit beeld drukt de kracht en de oudheid uit van de berg Fuji, die de eeuwen doorkruist zonder een rimpel.

Symbolen van de Grote Golf van Kanagawa

De Kanagawa Wave drukt zowel de ontketening van de natuur als de rust van de natuur uit. Een tegenstelling die de emoties verklaart die we kunnen voelen als we naar het werk kijken.

Aan de ene kant hebben we de rampzalige kant van het tafereel met een Japanse golf die lijkt op een tsunami of een rogue wave en aan de andere kant hebben we een zen-landschap vergezeld van een licht en betoverend paarsblauw. Aangezien Japan verschillende tsunami’s heeft meegemaakt, is het niet verwonderlijk dat Hokusai deze tragische gebeurtenissen in zijn werk wilde weergeven.

Een boeddhistische benadering

Zoals u weet is het boeddhisme sterk geïntegreerd in Japan en wordt het door veel mensen als filosofie geadopteerd. Het verlangen van Hokusai om vooruitgang te boeken en kalmte uit te drukken door middel van zijn werken vertegenwoordigt inderdaad perfect de filosofie van het boeddhisme, die zowel het doorzettingsvermogen van de beoefenaars als de rust die zijn werken uitstralen laat zien.

Waarom wordt de berg Fuji zo bewonderd?

De berg Fuji, gelegen op ongeveer 90 km van Tokio, wordt ontegenzeggelijk bewonderd en is een waar icoon van Japan in de Japanse cultuur. Deze vulkaan heeft een perfect silhouet en maakt indruk door zijn omvang (3.776 meter hoog).

Volgens de legenden verbergt hij de geheimen van de onsterfelijkheid, wat wordt verklaard door het feit dat hij al duizenden jaren op dezelfde plaats verblijft zonder ooit zijn perfecte symmetrie te verliezen. Voor kunstenaars betekent het weergeven van de berg Fuji in hun werken uiteindelijk ook het creëren van een tijdloos werk dat honderden jaren lang indruk kan maken.

Japanse prenten

Het land van de rijzende zon heeft dus de westerse kunst geïnspireerd met zijn traditionele houtsneden. De grote meesters van deze kunst, die samenleefden met de hedendaagse kunsten en een kortstondig bestaan hadden, hebben niettemin onze geschiedenis en de evolutie van de kunst kunnen markeren met prenten!

Wat is een prent?

Een prent is het resultaat van het afdrukken van een gravure. De gravure is de veelheid van verschillende technieken die de holte of de insnijding gebruiken om na afdruk op papier een afdruk te maken.

Hoe maak je een Japanse afdruk?

Hier is een korte video om u het proces te tonen dat lang, nauwgezet en complex is, maar dat, eenmaal onder de knie, elke realisatie mooi maakt dankzij de Japanse cultuur.

Japanse prenten tot op heden

Wie aan Japanse prenten denkt, denkt aan vele reproducties van populaire symbolen zoals geisha’s, shoguns, samoerai’s of zelfs een visser.

Japanse prenten beperken zich niet tot het herscheppen van de Zee van Japan op houten platen. In feite zijn de mogelijkheden immens en dat geldt ook voor de traditionele motieven. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel kunstenaars die zich laten inspireren door de Japanse oorsprong door hun unieke kunststroming. U kunt drieluikschilderijen en schilderijen die doen denken aan ukiyo-e ontdekken.

Tegenwoordig wordt The Great Wave of Kanagawa overal ter wereld gebruikt op t-shirts, Japanse sweatshirts of zelfs tanktops.

Dit werk is zelfs geïntegreerd in geheel andere werelden met bijvoorbeeld een Japans leren jasje! Helemaal in aviator stijl. Een jasje dat elke dag gedragen kan worden voor een unieke stijl.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven