JAPAN: EEN LAND VAN KATTEN

Je weet het misschien niet, maar Japan is een land van katten! Ook al staat Japan bekend om zijn monsterlijke wezens en godheden, de superlieve en kawaii katten horen er ook bij!

In steden als Tokio zijn er kattencafés, kattenopvangcentra en straten die beroemd zijn om de katten. De kat is dus meer dan een geliefd dier het is bijna een godheid gelijk aan de mens in de samenleving, katten kunnen uiteindelijk de wereld gaan beheersen.

Als er één land is dat katten meer bewondert dan wat dan ook, dan is het wel Japan!  En deze grenzeloze passie voor deze katachtigen begon niet met instagram of televisie – dit fenomeen bestond al lang voor de ontdekking van elektriciteit en stoom, Japan verspreidde kittenverering met ukiyo-e katten. Verre van verouderd te zijn, is de eeuwenoude kattenkunst van Japan nog steeds even aanwezig, onderhoudend en stimulerend als toen het werd gedrukt. Dus laten we je meer vertellen over de fabelachtige geschiedenis van de relatie tussen Japan en katten! 

Waar komt de bewondering voor katten vandaan?

Katten zijn vaak het onderwerp van legendes en belichamen mystiek. Het is niet verwonderlijk dat katten voor veel volkeren cultureel belangrijk zijn geweest. De relatie tussen katten en mensen is bijna net zo oud als de menselijke beschaving.

In Japan hebben katten de reputatie geluk en rijkdom te brengen. De Maneki-Neko is de kat die het meest bekend staat om deze voordelen; met zijn opgeheven poot trekt hij rijkdom en geluk aan. Er bestaan zelfs gelede Maneki-Neko katten die met hun pootjes zwaaien om nog beter geluk aan te trekken. Volgens de Japanse legende zag een eigenaar een kat met zijn poot naar hem zwaaien. Geïntrigeerd door dit gebaar naderde hij de kat toen plotseling een bliksemschicht insloeg op de plek waar hij had gestaan. De man dacht onmiddellijk dat dit met de kat te maken had. Zo werd de hand die hem riep een symbool van geluk. Maneki-neko zijn meestal te vinden bij de ingang van winkels, restaurants en andere commerciële gelegenheden. Wij hebben een hele collectie Japanse geluksbedels en nodigen u uit deze te bezoeken om de Maneki-Neko te vinden die het beste bij u past.

De Japanse geschiedenis geeft aan dat katten een belangrijke rol hebben gespeeld in de Japanse cultuur en samenleving. Om dit te bewijzen zijn hier enkele kattenschrijnen waar de verschijning van de kat te vinden is:

  • Nambujinja – gelegen in Nagaoka, prefectuur Niigata. Er staat een mystiek standbeeld van een Japanse kat
  • Konoshimajinja – in de stad Kyotango, Kyoto, zien we een maneki-neko met zijn poot. In de vorm van een standbeeld herinnert het ons aan het belang van de kat in Japan.
  • Nekojinja – betekent letterlijk het kattenheiligdom. U vindt er dus veel gelukskatten die op planken zijn geplaatst. Deze plek is erg populair voor echte katten!

HOE KATTEN JAPAN BINNENVIELEN

Voordat er ukiyo-e katten konden zijn, moesten er katten zijn. Kittens mogen dan veel voorkomen in Japan, maar ze zijn niet inheems. Waarschijnlijk kwamen ze 1000 jaar geleden met Chinese schepen naar Japan. In het begin hadden katten meer een utilitaire functie, ze werden door de Japanners geadopteerd om van muizen en ratten af te komen. Het was toen met het oog op het behoud van de werken en de Japanse cultuur in het algemeen. Dit is een van de redenen waarom de Japanse cultuur zo ontwikkeld is.

In die tijd in de geschiedenis waren huiskatten zeldzaam. Ze waren alleen voor de hogere klasse en degenen die het zich konden veroorloven. Dit is te zien op de schilderijen uit die tijd. Het was niet tot grumpy cat dat een kat beroemd werd. Zelfs in die tijd konden katten als geschenk worden gegeven aan een keizer, dus deze kat had een zekere bekendheid.

Maar zoals we katten kennen, weten we allemaal dat ze verre van zachte bolletjes vacht zijn zonder slechte bedoelingen. In werkelijkheid zijn ze veel venijniger en onhandiger dan dat! Kijk naar Japanse prenten met katten en je zult snel zien dat men soms mannen ziet worstelen met de onzin van deze katten.

Katten zijn lang beschouwd als luxe dieren voor de hoge kaste en dit kan worden verklaard in de oude voorstelling van Japanse kunstenaars waar ze in paleizen werden gezien naast invloedrijke mensen.

Hun aristocratische leven duurde niet lang, want al snel besloot de regering dat de katten moesten worden vrijgelaten, zodat de Japanse straten zouden worden verlost van deze knaagdieren die alleen bedoeld waren om bezittingen te plunderen.

Hun nieuwe vrije leven had enkele nadelen, want ze werden niet langer vertroeteld, maar het was voor de katten gemakkelijker om meer katten te maken. Meer katten betekende dat meer mensen de katten konden leren kennen en waarderen. Zo leidde obsessie tot kunst.

UKIYO-E KATTEN WORDEN POPULAIR

Tijdens de Edo-periode (1603 – 1868) hield Japan op met oorlog voeren en begon de massale volkscultuur zich te ontwikkelen. Mensen hadden de tijd en de middelen om zichzelf te vermaken. Ze hadden geen internet, maar wel theater, literatuur en ukiyo-e 浮世絵うきよえ.

“Ukiyo-e”: is een kunststroming in Japan, in deze stroming vinden we prenten en dus veel prenten over katten! De creatie van ukiyo-e bestond uit het snijden van een stuk hout tot een afbeelding, het beschilderen van het snijwerk en het stempelen ervan.

Deze prenten werden al snel erg populair en verspreidden zich door heel Japan. Mensen kochten graag deze zeer verschillende werken om in hun huiskamer tentoon te stellen.

KATTEN EN MENSEN

De vreugde om een katje in je buurt te hebben wordt al honderden jaren gedeeld. Inderdaad, hun warmte en hun superzachte haar zijn altijd aangenaam geweest voor mensen. Hierboven ziet u een kunstwerk dat dit plezier uitdrukt, en het is een van de belangrijkste redenen voor de populariteit van katten in Japan en de rest van de wereld.

Katten karikaturen van mensen

Zolang er kunst bestaat, hebben de grootste kunstenaars deze altijd gebruikt om de mens positief of negatief te bekritiseren door middel van schilderijen of tekeningen. Katten in Japanse prenten zijn een zeer behendige manier om dit te doen, omdat ze niet alleen een kunstwerk zijn, maar ook katten in menselijke vorm voorstellen die zich op een menselijke manier gedragen.

De Maneki-Neko

Ukiyo-e katten zijn niet de enige katachtigen in de Japanse kunst. Japanse kattenkunst heeft ook de derde dimensie betreden. De beroemde maneki-neko 招き猫まねきねこ is misschien wel het cultureel belangrijkste voorbeeld.

Ukiyo-e katten zijn niet de enige katachtigen in de Japanse kunst. Japanse kattenkunst heeft ook de derde dimensie betreden. De beroemde maneki-neko 招き猫まねきねこ is misschien wel het cultureel belangrijkste voorbeeld.

De Maneki-neko, wat letterlijk “verwelkomende kat” betekent, is een traditioneel beeld van een zittende kat met zijn rechter- of linkerpoot (of beide) naar zijn oor geheven. Het wordt beschouwd als een gelukskat en komt vaak voor in Japan. Het staat in veel huizen, in de Japanse cultuur wordt gezegd dat de Maneki-Neko geluk en voorspoed brengt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven