Ontdek de Amigurumi, een schattig en ambachtelijk universum

Het leren van ambachten zoals haken kan je een leven lang plezier brengen. De vaardigheden die je leert geven je de mogelijkheid om je creativiteit te oefenen terwijl je jezelf uitdaagt om grotere en betere dingen te maken.

Hoewel de eindeloze mogelijkheden ontmoedigend kunnen lijken, is haken gemakkelijk te leren; je hoeft alleen maar een paar basisgereedschappen en -technieken te kennen. Van daaruit kun je verder werken en verschillende facetten van het vak uitproberen.

Als je voor het eerst leert haken, zijn sjaals een goede plek om te beginnen; het is tenslotte maar een lange rechthoek! Maar als je eenmaal meer vertrouwd bent met je haaknaald en klaar bent voor ambitieuzere projecten, zijn er manieren om je eigen kleine sculpturen te maken. Met behulp van amigurumi-technieken kunt u opgezette dieren maken die even schattig als leuk zijn om te maken.

Wat is amigurumi?

Amigurumi is een zeer populaire vorm van haken. Het woord amigurumi is samengesteld uit twee Japanse woorden: ami, wat gehaakt of gebreid betekent; en nuigurumi, een opgezette pop. Het neemt vaak de vorm aan van een fantastisch dier of wezen waarvan de esthetiek het best omschreven kan worden als kawaii of schattig. Dit maakt de amigurumi ideaal voor kinderen of iedereen die van knoopneuzen en roze wangen houdt.

Amigurumi explodeerde aanvankelijk in populariteit, niet in het minst omdat het zich naar het Westen verspreidde. Dankzij sites als Etsy, Pinterest en online breigemeenschappen is de invloed van deze poppetjes alleen maar toegenomen.

Tegenwoordig kun je ze volledig gehaakt kopen, of ze zelf maken aan de hand van een patroon – veel van deze instructies zijn online beschikbaar.

Wat betekent amigurumi? (あみぐりみ)

Je weet vast wel dat amigurumi ontzettend schattig speelgoed van garen is. En u weet waarschijnlijk dat amigurumi oorspronkelijk Japans is.

Maar wat is amigurumi precies? Er zijn verschillende antwoorden op deze vraag, waarvan er één is om te onderzoeken wat het oorspronkelijk betekende in het oorspronkelijke Japans:

De eerste kanji (Japans symbool voor schrift) is het teken voor “breien”; het kan ook veel andere dingen betekenen, maar het is het breien dat hier van belang is.

En het gaat niet alleen om breien; dit teken kan zowel voor breien als voor haken gelden. Het Japans kent geen twee verschillende woorden voor breien en haken zoals het Engels dat kent. In feite is haken in het Japans “breien met een haak”.

Dus nu hebben we het “breien en haken” deel van amigurumi. De tweede kanji is echter iets ingewikkelder. Een van de betekenissen is “gewikkeld”. Op het eerste gezicht lijkt het niet veel te maken te hebben met speelgoed, maar “ingepakt” impliceert dat er iets in is gestopt.

Wat stop je in een amigurumi? Vulling, natuurlijk! Dus misschien is het gepaster om te zeggen “vulling”, althans wat de amigurumi betreft, hoewel een Japanse moedertaalspreker mij vertelde dat het niet beperkt is tot alleen vulling. Allerlei dingen kunnen in amigurumi worden gestopt om ze vorm te geven, rubberen balletjes bijvoorbeeld. We nemen hier aan dat het speelgoedgedeelte… welk ander brei- of haakwerk is gevuld?

Bijna alle vertalingen zullen zeggen dat amigurumi “gebreid of gehaakt pluche” betekent, maar de meeste amigurumi (en vooral Japanse amigurumi) zijn gehaakt. Dit sluit breien niet uit als een geldige vorm van amigurumi, noch hoeft amigurumi in een bepaalde stijl gewerkt te worden. Ik heb gemerkt dat veel Japanse amigurumi in de ronde worden gewerkt, maar niet alle amigurumi hoeven zo te worden gemaakt, en het maakt ze zeker niet minder goed!

Verschijning van de Amigurumi

Begin jaren 2000 werd de amigurumi het gesprek van de dag op internet. Er verschenen schattige beertjes met enorme hoofden, slapende katjes met lange armen en andere felgekleurde, bijna cartooneske wezens en patronen.

Beginnen met de Amigurumi

De meeste amigurumi worden gehaakt, maar je kunt ze ook breien. De trend naar haken is simpelweg vanwege de stof die elk handwerk maakt. Breien creëert een rekbare stof, terwijl haken een dichte, dikke stof creëert.

In beide gevallen begin je met een kleine ring van steken (een verstelbare of magische cirkel voor haaksters). Van daaruit creëer je met een reeks verhogingen en verminderingen de vormen van je nieuwe vriend.

Het ziet er zeker ingewikkeld uit, maar voor de meeste projecten hoef je maar één steek te kennen en te weten hoe je die moet vermeerderen en verminderen. Begin met kleine projecten, en met oefening kunt u complexere amigurumi maken.

Enkele tips

Als u haakt, betekent dit dat u de magische of verstelbare ring moet leren gebruiken.

Als je breit, hangt je start echt af van het patroon waaraan je werkt. Ik denk dat de meeste mensen je vragen een klein getal te gooien, zoals 6 of 8, om in de ronde te komen.

Je kunt de startkeu gebruiken om het gat te maken. Als je het je echt moeilijk wilt maken, kun je een onzichtbare worp gebruiken, zoals een voorlopige worp of de nummer 8 worp. Uw patroon geeft bijna altijd aan welke worp u moet gebruiken. Volg de instructies precies op, zodat u niets over het hoofd ziet.

#2: LEER DINGEN AAN ELKAAR TE NAAIEN EN JE NIEUWE VRIEND GELIJKMATIG OP TE VULLEN.

Bij breien en haken zul je waarschijnlijk veel lichaamsdelen aan elkaar moeten naaien. Je zult vertrouwd moeten raken met de zweepsteek, waarbij je gewoon garen door een steek haalt en het afknoopt waar je het wilt hebben. Het is heel gemakkelijk, maar het kan frustrerend zijn om dingen gelijkmatig te plaatsen. Oefenen, oefenen, oefenen! We hebben het allemaal moeten doen.

Plaats dingen zo gelijkmatig mogelijk. Gebruik kleine stukjes vulmiddel per keer. Ik verkies overvulling boven ondervulling. Vergeet niet dat het knuffelen en vasthouden van je vriend invloed heeft op de vulling, dus misschien wil je meer toevoegen.

#3: LEER GEHAAKTE/GEBREIDE KAARTEN EN GRAFIEKEN LEZEN.

Deze tip is vooral bedoeld voor haaksters, maar breisters kunnen hem waarschijnlijk ook nuttig vinden. Raak gewend aan de steeksymbolen. Vaak vind je vrij schattige patronen en ze zijn in een vreemde taal! Maak je geen zorgen! Wist je dat er normen zijn voor garen? Niet iedereen zal ze volgen, maar de meesten wel, en de symbolen die je ziet zijn alomtegenwoordig in veel patronen.

Benodigde materialen voor Amigurumi

Amigurumi is een toegankelijke vorm van haken waar zowel beginners als ervaren handwerksters plezier aan kunnen beleven. Het maakt gebruik van basistechnieken zoals een enkele steek, dubbele steek en onzichtbare afname. Zorg ervoor dat je deze hulpmiddelen bij de hand hebt voordat je begint te haken.

Garen – Er zijn veel garens op de markt, en niet alle zijn goed voor amigurumi haakwerk. Een te pluizig garen kan moeilijk zijn om mee te werken (vooral als je een kleine haaknaald gebruikt), en pluizige vezels kunnen de details van je pop vertroebelen. Hier zijn drie populaire soorten garen voor amigurumi:

100% katoengaren en gemerceriseerd katoengaren. Dit type garen is strak gesponnen, zodat u geen vezels ziet.

Half katoen gemengd garen (50% katoen, 50% acryl). Als u dit garen kiest, is het lichter en kan het in de machine worden gewassen. Afhankelijk van uw project kan de half-katoenmix de beste keuze zijn. Het is niet zo zwaar als 100% katoenen garen, wat betekent dat de steken niet zo snel zullen vervormen als je project groeit.

Acrylgaren. Als je je zorgen maakt over je haakbudget, zal acrylgaren je het meeste waar voor je geld geven. Er zijn echter een paar nadelen: het kan vezelig en moeilijk te zien zijn, en het garen kan gemakkelijk kromtrekken als het niet strak genoeg genaaid is.

Kleine haaknaald – Voor amigurumi heeft u een kleine haaknaald nodig omdat u niet wilt dat de vulling van de pop doorschijnt. Raadpleeg uw patroon voor de te gebruiken haakmaat.

Pijpenragers of bloemendraad – Sommige, maar niet alle, amigurumi hebben mogelijke kenmerken. Pijpenragers of bloemendraad kunnen worden gebruikt als armaturen om de pop te laten “bewegen”.

Steentjes – Als je er zeker van wilt zijn dat je creatie rechtop blijft staan, kun je kleine steentjes gebruiken om het gewicht op de onderkant van de pop te verdelen.

Waar kan ik amigurumi leren?

De online leersite Skillshare heeft verschillende cursussen die je de basis van het ambacht leren en laten zien hoe je je eigen schepsel ontwerpt. (In het Engels)

Er zijn ook veel gratis tutorials op youtube (in alle talen). Er zijn ook veel verschillende blogs met tutorials en zelfs boeken!

Amigurumi patronen om vandaag te proberen

Klaar om te beginnen met het haken van je mooie pop? Hier zijn enkele van onze favoriete amigurumi patronen, kits en poppen die nu verkrijgbaar zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven