Geschiedenis van de Japanse ventilator

Japanse waaiers werden voor het eerst geïntroduceerd in de vroege jaren van de Heian-periode (794 – 1185 na Christus) en hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in de oosterse samenleving en met name in het Land van de Rijzende Zon. Sensu of Ôgi, zoals ze in de Japanse cultuur worden genoemd, werden traditioneel gebruikt bij ceremonies, oude rituelen en voor decoratieve doeleinden. Japanse waaiers zijn vandaag de dag nog steeds erg populair in Japan, hoewel ze vooral worden gebruikt voor ventilatie bij warm en vochtig weer.

Japanse waaiers zijn meestal gemaakt van papier of doek op een vouwend bamboeframe. Veel modellen zijn versierd met decoratieve motieven zoals bloemmotieven zoals de Sakura bloem, de beroemde kersenboom, geometrische patronen, dieren zoals panda’s, draken of beroemde personages zoals de Geisha.

De openingshoek van de Japanse waaier varieert tussen 90 en 180 graden, waarbij de standaard ongeveer 120 graden is. De vorm van de opengevouwen waaier wordt breder naar de uiteinden toe, een vorm die in het Japans bekend staat als “Sue-hirogari”.

DE SOORTEN JAPANSE WAAIERS DIE SENSU WORDEN GENOEMD

Japanse waaiers ontlenen hun naam aan de streek waar ze gemaakt zijn. Zo staan de waaiers uit Kyoto van ongeveer 1200 jaar geleden bekend als “Kyo-sensu”. Ter vergelijking: de waaiers die in Edo (nu Tokyo) zijn gemaakt staan bekend als “Edo-sensu”. Binnen deze regionale categorieën zijn er verschillende soorten Japanse waaiers. Hier zijn er enkele:

  • De Uchiwa is de Japanse waaier die als geschenk van het Chinese en Koreaanse hof naar het Japanse hof werd gebracht. Het zijn stijve constructies die niet vouwen. Sommige waren rechthoekig van vorm, maar nu worden ze gemaakt in een meer ronde ronde vorm. Ze hadden vele toepassingen en hun reis begint met exclusiviteit, want alleen de adel mocht ze gebruiken. Ze werden niet alleen gebruikt bij ceremonies, maar ook door de Chinese keizerlijke familie om hun gezicht in het openbaar te verbergen.
  • De Hi-ougi is de oudste Japanse waaier. De waaier wordt traditioneel gebruikt bij ceremonies door Shinto-priesters en dames van het keizerlijk hof. De waaier maakt gebruik van dunne stroken cipressenhout die met zijdedraad aan elkaar worden genaaid. Hi-ougi zijn vaak versierd met symbolen van de natuur zoals vlinders en vogels.
  • Kawahori-sen zijn tamelijk decoratieve Japanse papieren waaiers die tijdens de Heian-periode uit Hi-Ougi zijn voortgekomen. Japanse Kawahori-sen zijn aan één kant beplakt met papier, terwijl de Chinese variant dubbelzijdig is.
  • Cha-sen worden traditioneel gebruikt bij de Japanse theeceremonie, oorspronkelijk bekend als Chanoyu. Dit type Japanse waaier bestaat in twee verschillende maten, één voor elk geslacht. Mannen cha-sen zijn gewoonlijk ongeveer 18 cm lang, terwijl vrouwen cha-sen ongeveer 15 cm lang zijn.
  • Mai-ougi worden gebruikt in Japanse dans en Kabuki, een soort theatervoorstelling. Net als bij de cha-sen zijn er subtiele verschillen in het ontwerp van mannelijke en vrouwelijke mai-ougi, meestal gebaseerd op hun kleur of grootte.
  • Gun-sen zijn een soort Japanse waaier van ijzer en bamboe, voorbehouden aan militaire commandanten. Ook bekend als de Japanse oorlogswaaier, werd deze stijl gebruikt door de samuraiklasse in het feodale Japan. Behalve als verfrissing, gebruikten commandanten gun-sen ook als signaalmiddel, als verdedigingsmiddel en, in extreme gevallen, als wapen.

DE GESCHIEDENIS VAN DE JAPANSE WAAIER

Hoewel de exacte datum van de uitvinding van de Japanse waaier onbekend is, verscheen de eerste waaier ongeveer 1200 jaar geleden in Kyoto. Ze werden meestal gemaakt in de Hi-ougi stijl, hoewel ze ten tijde van hun conceptie niet werden gebruikt als koelmiddel, maar als communicatiemiddel.

Omdat papier in die tijd een zeer kostbaar goed was, schreven monniken en ambtenaren aantekeningen op dunne stroken hout. Deze strookjes hout werden vaak samengevoegd tot een soort houten notitieboekje. Kort daarna werd het gebruikelijk om afbeeldingen op deze strookjes te tekenen. Mannen en vrouwen, edelen en prinsessen, gebruikten ze.

In Japan zijn er veel voorbeelden van waaiers die belangrijke informatie bevatten, zoals regels, gerechtelijke bevelen, aankondigingen, kalenders, gebeden, medische transcripties en kaarten.

In het midden van de Heian periode begon het gebruik van papier zich te verspreiden. Japanse ventilatoren werden toen gebruikt als populaire koelapparaten.

Kawahori-sen werden geïntroduceerd voor specifiek gebruik in de zomer, terwijl Hi-ougi over het algemeen in de winter werden gebruikt.

De economie van Japan kreeg een impuls in de 15e eeuw toen de Japanners hun ventilatoren begonnen te exporteren naar China. Dit verspreidde zich al snel naar Europa en Amerika, wat leidde tot de groei van fabrieken in gebieden als Kyoto en waaierdrukkers als Hiroshige, Kuniyoshi en Kunisada.

De Japanse waaiers die hun weg vonden naar Europa werden tegen het einde van de Edo-periode opnieuw geïmporteerd in de vorm van Kinu-sen, een soort waaier gemaakt van een zeer rekbare stof.

Na de heropening van de Japanse havens voor handel met het Westen in 1854, begonnen waaiers en andere oosterse voorwerpen naar Europa te stromen. Europese vrouwen van alle sociale klassen begonnen Japanse waaiers te dragen als decoratief en praktisch accessoire. Dit voorwerp kwam vaak voor in de werken van vele beroemde Franse impressionisten die sterk beïnvloed waren door de Japanse kunst.

Tegenwoordig is de vraag naar meer modieuze waaiers sterk gestegen onder westerlingen met de ontwikkeling van verschillende ontwerpen, kleuren en patronen die passen bij de moderne markt. Veel Japanse waaiers zijn nu bedrukt met personages uit de populaire cultuur. Ongeacht leeftijd of geslacht, kopen veel bezoekers van Kyoto waaiers als souvenir, zowel voor hun schoonheid als omdat ze zeer compact en gemakkelijk te dragen zijn.

WAAR KOOP IK EEN JAPANSE WAAIER?

Bij Eternal Japan vindt u een ruim assortiment Japanse waaiers. Er is iets voor elke smaak en stijl.

Wij bieden gekleurde waaiers van Japanse oorsprong, zoals de blauw gekleurde waaier. Deze Japanse waaier van bamboe en zijde, geïnspireerd op Japanse kunst, past perfect bij uw kimono’s of uw outfits voor een Japans themafeest.

We hebben ook meer traditionele Japanse waaiers zoals de natuurlijke bamboe waaier. Zijn traditionele vorm en bamboetextuur geven een elegante toets aan uw outfit en laten u de Japanse cultuur ontdekken.

Ja, bij Eternal Japan hoeft u niet in Japan te wonen of te reizen om de Aziatische cultuur te leren kennen. Wij delen de Japanse cultuur met u via onze originele producten en blog posts. Van vechtsporten, via de Japanse keuken tot de gebruiken van het Japanse volk. U zult alles weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven