Wat betekent Kawaii? Wij leggen het je allemaal uit!

Je hebt deze term waarschijnlijk al duizend keer gehoord en misschien gebruik je hem zelfs af en toe, maar weet je eigenlijk wel wat hij betekent? Wil je meer weten over deze term, zodat je hem kunt gebruiken en weet wat hij betekent?

Wel, wij zijn echt gepassioneerd door de wereld van Japan en zullen al uw vragen in detail beantwoorden. Met dit artikel zult u ontdekken :

  • Wat betekent kawaii (snelle betekenis)
  • Hoe wordt deze term gebruikt?
  • De oorsprong van het woord
  • Waar wordt het gebruikt?

Het woord onthult vele geheimen en een fascinerende geschiedenis die wij graag met u willen delen. Na het lezen van dit artikel zult u uw vrienden er alles over kunnen vertellen en zal het voor u geen geheimen meer hebben!

Laten we niet langer wachten om deze ongelooflijke wereld en deze bijzondere term te ontdekken.

Snelle definitie van het woord Kawaii:

Het woord “Kawaii” is een Japanse term die “schattig” betekent. Deze term wordt gebruikt voor alles wat als schattig wordt gedefinieerd, voor kinderen, dieren of zelfs fictieve personages. De term Kawaii is zeer aanwezig in Japan.

Oorsprong en betekenis van de term Kawaii

In kanji wordt het woord kawaii geschreven: 可愛い en het betekent zowel “liefde: 愛” als “in staat tot: 可”. Dit klinkt vreemd en het is heel normaal, want de kanji werd pas geselecteerd nadat het woord verscheen. Aanvankelijk had het woord een iets andere betekenis, omdat het iets aangaf dat kwetsbaar is, dat medelijden veroorzaakt. Daarom bestaat het woord “kawaisô”, een afgeleide van het woord kawaii. Je moet deze twee termen echter niet verwarren, want ze hebben een heel andere connotatie dan elkaar!

Kawaisô definieert meer iets waarvoor we medelijden hebben, in het Frans zou het zijn als zeggen “oh mijn arme ding”, deze term kan een nogal negatieve betekenis hebben die niemand wil horen.

Kawaii daarentegen wordt veel meer gebruikt om kleine, hulpeloze dieren of baby’s aan te duiden. Wij gebruiken het woord kawaii om een klein weerloos wezen aan te duiden dat heel schattig is en dat we willen helpen.

Originele betekenis: Vóór dit alles werd kawaii geschreven met “かわゆい” in kanji en heette het “kawayui”. Deze term komt uit een boek van Murasaki Shikibu een Japanse schrijfster uit de Heian periode zeer populair om haar roman “Het verhaal van Genji”. Een boek waarin zij personages die medelijden opwekken placht aan te duiden met de term kawayui. Mettertijd is deze term getransformeerd tot de betekenis die hij nu heeft.

Tegenwoordig duidt de term kawaii veel meer op iets of iemand die onschuldig, verlegen, kwetsbaar en zelfs schattig is. Het kan worden geassocieerd met fysieke kenmerken zoals grote, heldere ogen of rode wangen die doen denken aan verlegenheid. Deze term wordt dan ook heel vaak gebruikt voor mensen of dieren die nog baby zijn, maar dat is niet alles en dat zullen we later in dit artikel zien!

Als je naar Japanse animatiefilms kijkt, zul je deze term zeker perfect geïntegreerd hebben, aangezien hij daarin zeer aanwezig is. Je ziet in manga onschuldige kleine meisjes met een grote broer om hen te beschermen of kleine dieren met te grote ogen waardoor de personages medelijden met hen krijgen.

Om je te helpen dit woord, de betekenis en het belang ervan te begrijpen, geven we je enkele voorbeelden van wat als kawaii wordt beschouwd!

De term is enorm geëvolueerd en is niet meer wat het was tijdens de Heian periode, maar dat betekent niet dat het zich volledig heeft losgemaakt van zijn identiteit.

Het zijn namelijk niet alleen mensen of dieren die kawaii kunnen zijn. Het is heel goed mogelijk om een voorwerp als kawaii te definiëren. Een kleurrijke tas met veel spelden en kinderlijke motieven kan bijvoorbeeld als kawaii en schattig worden beschouwd. Knuffels, kinderspeelgoed en zelfs videospelfiguren kunnen kawaii zijn!

Al met al is de term nu wijdverbreid en kan hij duidelijk worden aangepast aan veel dingen die in het kinderlijke universum passen. Ook oma’s kunnen met dit woord als schattig worden gedefinieerd, omdat ze weerloos zijn en op zichzelf gerold ons aan zwakheid doen denken, dus het zijn wezens die we willen beschermen.

Als je dit artikel leest ben je waarschijnlijk een mens. Daar bestaat geen twijfel over. Dus vraag je je misschien af of je ook kawaii kunt zijn? Nou, het is duidelijk mogelijk en we hebben een complete gids geschreven over hoe je kawaii kunt zijn! Dus ga en bekijk het.

Hoe wordt de term kawaii gebruikt?

Deze term wordt echt veel gebruikt in het land van de rijzende zon. Het is zo gewoon geworden dat het in elk vakgebied zou kunnen passen. De term wordt meestal gebruikt om iets schattigs en onschuldigs te beschrijven, maar de term is sterk geëvolueerd en er zijn nu verschillende termen om verschillende betekenissen van het woord kawaii te beschrijven.

  1. Guro-kawaii: deze term duidt op iets donkerders (omdat de term soms botst met de basisbetekenis) het wordt bereikt door een zeer contrasterende en duidelijke make-up die zelfs kan choqueren.
  2. Shibu-Kawaii: deze toont vaker iets dat discreet en schattig is, hier is het doel om schattig te zijn zonder overdaad en zonder alle ogen naar je toe te willen trekken.
  3. Busu-kawaii: deze term is een beetje speciaal omdat het lelijk schattig betekent, het speelt in op medelijden. Het kan echter ook heel grappig zijn om iemand busu-kawaii te zien en sommige mensen hebben er plezier in om er een te worden.
  4. Kimo-kawaii: dit betekent grotesk schattig, dus we hebben een mix van iets dat zowel aandoenlijk als eng kan zijn, zoals een kewpie pop bijvoorbeeld.
  5. Ero-kawaii: je hebt deze term waarschijnlijk al gehoord in manga, het toont iemand die schattig en sexy tegelijk is. Korte en vrij gewaagde kleren, maar met een kinderlijke stijl die onschuld toon

De term Kawaii is alomtegenwoordig in de Japanse cultuur!

Zoals we al zeiden, is deze term in Japan meer dan gebruikelijk in het dagelijks taalgebruik. Het is een echte aanwinst voor de cultuur geworden en staat voor veel dingen die rechtstreeks uit Japan komen!

Inderdaad, deze term kan in alle domeinen worden gebruikt voor een heleboel dingen, of het nu gaat om een decoratie, voorwerpen of zelfs mensen. Deze term kan overal binnensluipen en dat maakt hem alomtegenwoordig.

Kawaii in de samenleving:

De term en de schattige houding zijn duidelijk ingebed in de Japanse samenleving, tot het punt dat zelfs politici de term gebruiken of zich zelfs zo kleden. Het woord wordt gebruikt via advertenties om te verkopen, tijdschriften om boodschappen over te brengen en zelfs posters.

Om dit te demonstreren is hier een Japanse reclame die de Amerikaanse president Trump karakteriseert met een commerciële video waarin hij echt te onweerstaanbaar is!

Kawaii in stijl:

In Japan is mode erg belangrijk. Iedereen heeft een andere smaak en de kawaiistijl wordt door vrouwen veel toegepast om jong te blijven in hun uiterlijk en houding.

Als je erheen gaat, moet je garderobe helemaal opnieuw worden ingericht! Ga dus voor een kleurrijke look met schoolkleren bijvoorbeeld, een pyjamapak, pastelkleuren of zelfs flitsende om je te laten opvallen. Natuurlijk zijn alle accessoires goed om je te laten opvallen, dus aarzel niet om knuffeldieren mee te nemen die je emotie van de dag laten zien of zelfs gadgets zoals een hello kitty sleutelhanger of kleine handtasjes met veel schattige details.

Anime is een mooi voorbeeld waar je naar kunt kijken en je eigen stijl van kunt maken. Fantasie zal het sleutelwoord zijn, met gekleurde pruiken zoals roze of paars. Natuurlijk hoef je niet extravagant te zijn om kawaii-mode aan te nemen, je kunt superleuk zijn met subtiliteit.

Kawaii in muziek:

Dit onderwerp is heel breed en er zijn veel, heel veel kawaii artiesten! Of het nu hun stijl is of de muziek, deze term past ook heel goed in de muziek en heeft een interessante betekenis.

In de muziekwereld is Kyary Pamyu de referentie voor kawaii! Ten eerste heeft ze een garderobe die perfect in dit universum past, maar haar muziek is ook schattig omdat ze kinderlijk is. Er zijn hoge melodieën die de neiging hebben zich te herhalen, gecombineerd met een zeer kleurrijke video en veel overgangen.

We nodigen u uit om haar zeer populaire clip te bekijken: “PONPONPON” die meer dan 160 miljoen keer bekeken is. (Wees voorzichtig, het kan heel snel in je hoofd zitten en er nooit meer uitkomen. )

Heb je het in gedachten? Wij ook. Hierna heb je misschien een duidelijker begrip van de term Kawaii! Het is voor ons heel belangrijk om de betekenis van deze term uit te drukken via verschillende universums zoals stijl of muziek, want hij heeft meerdere betekenissen die geen geheimen meer voor je verbergen!

Kawaii in voedsel:

En ja, deze term kent echt geen grenzen en daarom is hij op absoluut elk gebied aanwezig. Het is mogelijk om kawaii bento’s te kopen waarin je verwijzingen naar de popcultuur vindt. Je vindt bijvoorbeeld Pikachu in een schattige stijl gemaakt met rijst en ander schattig voedsel. In Japan kan zelfs rijst onweerstaanbaar zijn.

Kawaii in videospelletjes:

In Japan worden videospellen door iedereen geadopteerd. Iedereen heeft wel eens een videospel gespeeld en velen zijn er fan van. Ze zijn zo populair dat er veel arcades zijn gewijd aan videospelletjes.

Tussen al deze spellen heeft de wereld van kawaii natuurlijk zijn plaats met spellen als Osu bijvoorbeeld, dat is een zeer kleurrijk ritmespel waarbij het doel is om in ritme met muziek op de cirkels te klikken voordat ze helemaal sluiten. In dit spel is anime muziek met superschattige karakters erg aanwezig. Het is zelfs mogelijk om de cursor aan te passen tot iets super fantastisch met sterren en roze bijvoorbeeld.

Voor fans van dit universum heeft het nieuwste dier dat nieuwe horizonten overschrijdt velen blij gemaakt. Uitgebracht in maart 2020, was het een groot succes en dit spel vertegenwoordigt perfect de Kawaii wereld. Het is dankzij games als deze dat de Japanse cultuur blijft groeien en ook naar Europa komt.

We vinden een kleurrijke wereld met personages die grote hoofden en grote ogen hebben. Het doet ons denken aan manga. Voor de ijverigen is het zelfs mogelijk om je eigen kawaii-decoraties te maken, evenals outfits die perfect passen bij je garderobe met een schattig en onschuldig kantje!

Als je van alles wat kawaii is houdt, raden we je aan een kawaiiketel te kopen. Perfect om de winter in de schattige sfeer door te brengen!

De term ‘Kawaii’ in 2022:

De term is sinds zijn ontstaan enorm geëvolueerd en heeft zich over de hele wereld verspreid om naar verschillende culturen en dingen te verwijzen. Het kan dus worden geassocieerd met een dier, een persoon of zelfs iets fictiefs!

Deze term is in de Japanse taal maar ook in andere landen heel gewoon geworden. Wat uw passies en interesses ook zijn, ook u kunt deze beweging overnemen.

Je kunt beginnen deze wondere wereld te betreden door een van onze Kawaii t-shirts te dragen! We hebben een breed scala aan producten gemaakt om alle Japanse liefhebbers te plezieren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven