Wat is Fundoshi?

Heb je ooit gehoord van fundoshi?

Fundoshi is het traditionele Japanse ondergoed dat wordt gemaakt door een lange doek om het lichaam te wikkelen. Er zijn vele manieren om het te wikkelen en te binden, en het kan van veel verschillende soorten materialen worden gemaakt.

Hoewel fundoshi niet zo gemakkelijk te dragen zijn als Westers ondergoed, worden ze beschouwd als gezonder en comfortabeler.

In dit artikel presenteren we wat fundoshi zijn, hun geschiedenis, hoe ze te dragen en recente modetrends.

De fundoshi maakte ongeveer 100-150 jaar geleden deel uit van het Japanse dagelijkse leven.

Tijdens de Edo-periode droegen timmerlieden, vishandelaren, ambachtslieden en handelaren allemaal fundoshi als onderdeel van hun werkkleding.

De fundoshi verloor echter zijn aantrekkingskracht na de Tweede Wereldoorlog, omdat het werd gezien als onderdeel van het militarisme van de natie, en het gebruik ervan nam snel af in de jaren na de oorlog.

Tegenwoordig is het waarschijnlijker dat je fundoshi ziet als je naar een festival of een sumowedstrijd gaat. Op festivals dragen veel mannen happi-jacks op het bovenlichaam, met daaronder een fundoshi, terwijl de mawashi die sumoworstelaars dragen ook een soort fundoshi zijn.

Hoe draag je de Fundoshi?

Zoals op de foto hierboven te zien is, is het eenvoudig om fundoshi aan te trekken. Neem eerst de stof die om je middel moet en knoop deze stevig vast. Neem vervolgens de grotere stof bij de benen om je onderste helft te bedekken, en trek deze omhoog door de tailleband. De rest van de stof gaat over de voorkant.

Hoewel dit vroeger de norm was, is het niet ongewoon dat de fundoshi in het heden beelden oproept van ‘moeilijk’, ‘stijf’, ‘ongemakkelijk’ of ‘oude man’. Tot de Tweede Wereldoorlog waren ze vanzelfsprekend en ingebakken in het Japanse dagelijkse leven, maar na de oorlog verdwenen ze snel en langzaam.

De Japanse Fundoshi Vereniging wil de liefde van onze voorgangers voor dit type ondergoed doen herleven, de aantrekkingskracht van de fundoshi delen met de moderne generaties en de fundoshi ook als alledaags kledingstuk herintroduceren.

Er wordt hard gewerkt om de cultuur en de doeltreffendheid van de fundoshi via verschillende media te delen. Door de waarde van de fundoshi te herontdekken en te delen, zijn ze er bovendien in geslaagd de jongere generaties bewust te maken van de fundoshi zelf, omdat ze er anders misschien niet van hadden geweten, en hebben ze deze kennis ook gedeeld met mensen in het buitenland.

Soorten fundoshi

1. Rokushaku Fundoshi

Rokushaku fundoshi is de oudste vorm van fundoshi, en misschien wel de meest herkenbare voor veel mensen.

De Rokushaku fundoshi wordt meestal gedragen op festivals, en ook als zwemkleding. Hoewel het tegenwoordig meer een speciaal kledingstuk is dat alleen bij traditionele evenementen en sommige zwemgala’s wordt gedragen, is het zeer populair in Japan als nationaal kledingstuk en u zult het waarschijnlijk gedragen zien worden als u er op bezoek bent.

Dit specifieke type Fundoshi is gemaakt van een katoenen stof die aan de achterkant is gedraaid. Hierdoor ontstaat een langwerpig effect en worden de billen blootgesteld. Het wordt met zorg aangetrokken en er is een specifieke techniek om het correct te dragen!

2. Etchu Fundoshi

De Etchu fundoshi is een vereenvoudigd type fundoshi. Het staat ook bekend als samoerai ondergoed omdat het traditioneel gedragen werd door samoerai en ook erg populair was onder de troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit ondergoed is ontstaan in de prefectuur Toyama, maar heeft zich over het hele land verspreid.

Dit type kleding is zeer licht en gemakkelijk te dragen. Het was vooral populair in de hete en vochtige streken van Japan en in de zomer vanwege het luchtige gevoel. Het is gemaakt van wit linnen of wit katoen en bestaat uit een lange rechthoek met een dunne sluiting aan de uiteinden.

Als je je afvraagt hoe je met deze fundoshi naar het toilet gaat, is het antwoord dat je de knoop niet hoeft te verwijderen, maar gewoon de doek optilt en over je schouder draait, en vervolgens je gang gaat!

3. Mokko Fundoshi

De Mokko fundoshi wordt algemeen beschouwd als de meest moderne vorm van fundoshi ondergoed, en wordt vaak gedragen door kabuki acteurs, zowel historisch als soms nu. Velen classificeren het als een soort hybride combinatie van andere soorten fundoshi kleding. Het lijkt ook op modern genaaid ondergoed in westerse stijl.

Mokko fundoshi is heel gemakkelijk te dragen, in tegenstelling tot sommige van de andere genoemde soorten. Gewoon aantrekken en de touwtjes aan de zijkant vastknopen, en klaar is kees! Je zou kunnen zeggen dat het lijkt op een string bikinibroekje!

4. Fundoshi voor vrouwen

Misschien wel de meest recente uitvinding van de fundoshi variëteiten is de fundoshi voor vrouwen! Traditioneel werd fundoshi ondergoed alleen door mannen gedragen, maar daar komt nu verandering in!

Fundoshi voor vrouwen zijn modern, en kunnen erg schattig zijn! Er wordt ook gezegd dat vrouwelijke fundoshi kleding zeer goed is voor de bloedsomloop en de algemene gezondheid van vrouwen, en zelfs de werking van interne organen kan verbeteren! Deze beweringen gelden ook voor mannen.

Vrouwen kunnen fundoshi vinden in veel verschillende kleuren, materialen en stijlen, en degenen die het dragen worden gewoonlijk “funjo” genoemd! Je kunt ze online vinden op verschillende ondergoed websites, en ze zijn populair onder vrouwen die bescheiden en comfortabel ondergoed willen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven