Kotatsu: de Japanse hete tafel

De kotatsu is een Japans troostmeubel, een winterredder en het middelpunt van het huis bij koud weer. Het is een bron van warmte en vreugde die mensen samenbrengt. Maar wat is een kotatsu precies en hoe kom je eraan? Lees verder om erachter te komen!

Wat is een kotatsu?

Een kotatsu staat meestal in het midden van het huis en bestaat uit een lage tafel met daarop een speciale futon (of shitagake). Daaronder is een elektrisch kacheltje bevestigd, dat het onderlichaam warm houdt.

Hoewel ze ooit populair waren, heeft het Japanse concept van een verwarmde tafel en deken een hoge vlucht genomen in een poging om energie te besparen. Goedkoper in gebruik dan elektrische verwarming, is het verrassend dat de rest van de wereld nog niet de geneugten heeft ervaren van een boek en een kop thee onder de kotatsu.

Waar komt de kotatsu vandaan?

De moderne Japanse elektrische verwarmingstafel is in de loop der jaren geëvolueerd en heeft een tamelijk bescheiden en praktisch begin, dat teruggaat tot de Muromachi periode in de 14e eeuw. Houtskool werd ooit gebruikt om een in de vloer ingebouwde vuurplaats, een irori genaamd, te verhitten.

Later werd een platform toegevoegd om de kookfunctie te scheiden van de verwarming en tenslotte werd, om te voorkomen dat de warmte te snel verdween, een dekbed bovenop geplaatst om de warmte te lokaliseren. Deze vroege stijl werd hori-gotatsu genoemd, wat slootverwarming betekent.

Hoe heeft de Kotatsu zich in de loop der jaren ontwikkeld?

Traditionele Japanse huizen waren altijd al moeilijk te verwarmen vanwege hun dunne muren, dus het is niet verwonderlijk dat kotatsu een blijvend onderdeel van de Japanse cultuur is geworden. Natuurlijk werd het verwarmen van andere kamers in het huis, vooral de slaapkamer, wenselijker, en zo werd de draagbare kotatsu geboren.

Eerst kolen in een aarden pot, later een elektrisch kacheltje dat aan de onderkant van de tafel werd bevestigd, waardoor het draagbaar werd, en zo ontstond de heerlijke mogelijkheid om een dutje te doen onder je kotatsu. Deze moderne stijl wordt oki-gotatsu genoemd, oki betekent plaatsing.

Waar kunt u Japanse Kotatsu tafels kopen?

Kotatsu maken deel uit van de Japanse traditie en zijn al honderden jaren niet meer weg te denken uit Japanse huishoudens. Oorspronkelijk werden ze niet ontworpen door specifieke bedrijven en fabrikanten. Maar in de huidige maatschappij, waar alles door een of ander bedrijf wordt gemaakt, is het essentieel om te weten wie de beste kotatsu ontwerpers en fabrikanten zijn, wat ze leveren, en hoe hun specifieke ontwerpen en stijlen uniek zijn wanneer ze zich onderscheiden van de ontwerpen van hun tijdgenoten.

Kortom, wie maakt de beste kotatsu? Als u zich afvraagt waar u kunt beginnen met het maken van uw eigen winter kotatsu, dan kunt u het niet beter doen dan bij enkele van de volgende Japanse kotatsu ontwerpers en makers.

Emoor – een uniek ontwerp

Voor geweldige futonontwerpen is het moeilijk kiezen uit de vele fantastische opties die Emoor te bieden heeft, omdat ze zo gevarieerd en hoogwaardig zijn.

U vindt alleen de hoogste kwaliteit ronde, rechthoekige en vierkante hoezen in een veelheid van leuke en kleurrijke ontwerpen, perfect voor de moderne stadswoning. Verkrijgbaar bij Amazon.

Yamazen – voor tafels van hoge kwaliteit

Voor verschillende stijlen salontafels en kachels is Yamazen een bekend wereldwijd bedrijf en de ideale keuze als je op zoek bent naar fantastisch vakmanschap en design. Verkrijgbaar bij Amazon.

Azuyama – voor oversized klaptafels

Voor een oversized kotatsu-tafel die kan worden opgevouwen als een strijkplank is het Azuyama-model ideaal voor een gezin dat zijn ruimte optimaal wil benutten.

Er zijn weinig dingen in een modern huis of appartement in Tokio die belangrijker zijn dan de ruimte zelf. Het is daarom absoluut noodzakelijk om een slim gemaakte kotatsu te hebben die de ruimte volledig maximaliseert zonder de kwaliteit van vakmanschap, warmte en functionaliteit op te offeren die we allemaal verwachten van een hoogwaardige kotatsu. Verkrijgbaar bij Amazon.

Emoor Futon en matenset

Voor een keuze van hoge kwaliteit futons in een reeks van prachtige ontwerpen, zullen deze Emoor sets ideaal zijn, hoewel het kiezen van slechts één het moeilijke deel kan zijn. Koop met de traditionele Yamazen tafel en kachelventilator voor een complete set. Verkrijgbaar bij Amazon.

Azuyama opvouwbare kotatsu

Hier vindt u de opvouwbare kotatsu tafel met verwarming reeds geïnstalleerd die kan worden opgevouwen wanneer niet nodig. U hoeft alleen nog maar uw perfecte futon te kiezen! Deze Azuyama futon in vierkante vorm is een perfecte match. Verkrijgbaar bij Amazon.

Verschillende soorten Kotatsu!

Oki-gotatsu heeft zich verder ontwikkeld in ons moderne tijdperk van elektrische verwarming en verlichting, evenals vooruitgang in techniek en interieurontwerp, met uitgebreide slaapbanken en prachtige kotatsu-ontwerpen die het echt moeilijk maken om uw huis tijdens de wintermaanden te verlaten.

Met de moderne kotatsu-ontwerpen is het verleidelijker dan ooit om in warmte en duurzaam comfort te kruipen met een goed boek voor de komende dag en dagen. Dat is immers de onmiskenbare majesteit en het eeuwige geschenk van kotatsu. Om erachter te komen hoe het kotatsu-design in de moderne tijd op verschillende manieren is geïnnoveerd en verfijnd, volgen hier enkele interessante invalshoeken van kotatsu voor het moderne Japanse huis.

Ronde kotatsu

Als aanvulling op de traditionele rechthoekige salontafel is deze ronde kotatsu een elegantere optie die veel gebruikers verkiezen. Net als de ronde Starbucks-tafels die populair werden voor solokoffiedrinkers, is de ronde kotatsu een slimme en gangbare innovatie voor het gezinshuis. Verzamel uw vrienden en kom samen rond deze warme ontmoetingsplaats tijdens de wintermaanden.

Kotatsu bed / bank

De ultieme keuze voor heerlijk kotatsu-comfort. In deze speciale kotatsu kunt u het hele winterseizoen overwinteren om er in de lente weer fris en warm uit te komen, en u heeft altijd alles bij de hand wat u nodig hebt. U kunt elk van de zitpanelen afzonderlijk kopen en zo een uitgebreide kotatsu-bankopstelling creëren als u wilt.

Kotatsu met opbergruimte

In kleine flats, vooral in de dichtbevolkte metropool Tokio, is opbergruimte essentieel. Het vinden van slimme innovaties in de wereld van het creëren en beheren van opbergruimte kan een echte zegen zijn. Een kotatsu-tafel die open kan als een bureau is een perfecte manier om uw flat te organiseren en tegelijkertijd warm te houden, precies zoals een kotatsu is bedoeld.

Met een licht houten afwerking en een verwijderbare futon maakt het een minimalistische stijl compleet die, gecombineerd met de praktische factor, betekent dat het het hele jaar door van pas komt. Omdat minimalisme steeds belangrijker wordt, wordt een slimme kotatsu als deze steeds belangrijker naarmate het huis kleiner wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven