Yakuza en tatoeages, wat je niet weet

Yakuza-tatoeages zijn een bron van fascinatie voor veel tattooliefhebbers. Het hoge niveau van geheimhouding rond de tatoeages, gecombineerd met de pijnlijke methode van het “met de hand stikken” van de ontwerpen en de associatie met de Japanse wereld, geeft de kunst van het Yakuza tatoeëren een mysterieuze aantrekkingskracht.

De geschiedenis van Japanse yakuza bende tatoeages

De geschiedenis van de Yakuza begint in het begin van de 17e eeuw in Japan. Leden van de Japanse onderklasse, mannen die gestolen of illegale goederen verkochten of gokhuizen runden, begonnen groepen te vormen die zij ninkyō dantai (ridderlijke organisaties) noemden.

Veel van deze mannen waren door de autoriteiten gevangen genomen en getatoeëerd om hen als misdadigers te markeren. Vroege yakuza-leden begonnen de tatoeagekunst op te nemen in de gewoonten en tradities van de groep, door bestaande gevangenistatoeages aan te vullen en nieuwe tatoeages te creëren als statussymbool binnen de organisatie. Tatoeagekunst was destijds niet wijdverbreid in de regio, vanwege de associatie tussen tatoeages en Japanse criminelen.

In de daaropvolgende eeuwen ontstonden binnen de Yakuza-groepen vele tradities, waaronder lichaamskunst en -modificatie. Eén traditie, yubitsume, is het afsnijden van een vingertop om zich bij de bende te verontschuldigen voor ongehoorzaamheid.

Bendeleden begonnen ook hun lichaam aan te passen met tatoeageontwerpen in een pijnlijk proces dat irezumi (handtatoeages) wordt genoemd, als een manier om zich te identificeren met andere yakuza-leden en om symbolische afbeeldingen op hun huid te dragen.

Vanwege dit pijnlijke proces is een irezumi lichaamspak voor een yakuza-bendelid een manier om zijn moed en vastberadenheid te bewijzen. De kosten van de tatoeages zijn een symbool van succes – zich een volledig lichaamspak met irezumi tatoeages kunnen veroorloven betekent dat het yakuza-lid succesvol is in zijn zakelijke activiteiten.

Irezumi, tatoeëren de kunst van de pijn

Irezumi artiesten beginnen hun carrière als leerling. Gedurende de eerste jaren maakt de leerling de werkruimte schoon, bereidt het gereedschap voor en observeert hoe de Irezumi-artiest klanten tatoeëert. De leerling mag dan beginnen met het oefenen van ontwerpen door ze te tekenen.

Pas als de leerling een bekwaam kunstenaar is, kan hij of zij de kunst van het tatoeëren gaan beoefenen, vaak op zichzelf. Veel irezumi-artiesten leiden een nogal geheimzinnig leven en winnen liever nieuwe klanten door mond-tot-mondreclame dan door reclame voor hun diensten.

Handgemaakte tatoeages, in Japan irezumi genoemd, worden gemaakt met een “borstel” van staal of bamboe. De tatoeëerder doopt de punt van de naald in de inkt en prikt herhaaldelijk in de huid om een ontwerp te maken. Vergeleken met moderne snelle tatoeagemachines is deze methode om tatoeage-inkt op de huid aan te brengen opmerkelijk pijnlijk en langzaam.

Traditioneel yakuza tatoeëren kan tientallen jaren duren, omdat het yakuza-lid alleen een ontwerp kan aanbrengen wanneer tijd en geld beschikbaar zijn.

Yakuza tatoeage & ontwerpen

Vanwege de link tussen criminelen en tatoeages in Japan, dragen yakuza-leden hun tatoeages traditioneel op delen van het lichaam die door kleding verborgen kunnen worden.

Yakuza tatoeages bedekken vaak het hele lichaam, van de enkels tot de polsen en de kraag, een plaatsing van lichaamskunst waardoor de handen, de voeten en het gezicht in het openbaar getoond kunnen worden zonder de aanwezigheid van lichaamskunst onder de kleding te onthullen. Sommige yakuza-tatoeagepakken hebben een strook blote huid over het midden van de borst, zodat het yakuza-lid zijn overhemd kan losknopen zonder dat de tatoeages zichtbaar zijn.

De meeste yakuza tattoo ontwerpen zijn gebaseerd op de Japanse mythologie en geschiedenis. Draken en koivissen verschijnen vaak in yakuza tatoeages als symbolen van rijkdom en welvaart. Samurai krijgers vertegenwoordigen eer en een morele code, terwijl geisha’s symbolen zijn van vruchtbaarheid, geluk en traditie.

Andere traditionele Japanse motieven die op yakuza-tatoeages voorkomen zijn lotus- en kersenbloesems, tijgers en elementaire symbolen.

Een lid van een yakuza-bende draagt een shisa-tatoeage, een kruising tussen een hond en een leeuw die goede geesten beschermt en kwade geesten weghoudt.

Een shisa met gesloten mond beschermt goede geesten, terwijl een shisa met open mond de drager beschermt tegen kwade geesten. De shisa komt voort uit een lotusbloem, een traditioneel Japans symbool van schoonheid die oprijst uit de modder van het leven – een aangrijpende herinnering aan de oorsprong van de yakuza-bendes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven