THEERITUEEL IN JAPAN

Stelt u zich eens voor: stemmen die door elkaar worden geschud, het geschraap van een bamboe garde, dan een buiging, een knikje en een dampende kom matcha die wordt rondgegeven. Alle delicate geluiden in de kamer worden versterkt door de gelegenheid – zo stil dat je mensen hun adem kunt horen inhouden – wat het gevoel versterkt dat er iets heel belangrijks gebeurt. Het is een theeceremonie in volle gang: het toppunt van Japanse gastvrijheid!

Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen het roeren in een Japanse theepot, hier is alles wat je moet weten over ‘hoe thee zetten’.

Chadō of sadō (“de weg van de thee”; soms ook chanoyu genoemd, “heet water voor thee”, of ocha, letterlijk “thee”) is het ritueel van het bereiden en serveren van groene thee. Het vindt plaats in een kamer, spaarzaam versierd met tatamimatten en een hangende boekrol of bloemstuk, met maximaal vijf gasten geknield op Japanse kussens. Er zijn talloze soorten; een volledige formele bijeenkomst duurt ongeveer 4 uur en omvat een maaltijd en twee porties thee.

 • THEE SCHENKEN IS EEN KUNST

Geworteld in de Japanse Zen-filosofie is de theeceremonie een spiritueel proces, waarbij de deelnemers zich terugtrekken uit de mondaine wereld op zoek naar harmonie en innerlijke rust. Het kost de gastheer tientallen jaren om de kunst van het theeserveren onder de knie te krijgen, door het bestuderen van filosofie, esthetiek, kunst en kalligrafie, en door het leren van de nauwgezette voorbereidingen.

 • DE GAST, IN HET CENTRUM VAN ALLE AANDACHT

Alles wordt gedaan voor het welzijn en plezier van de gasten. Alle bewegingen en gebaren zijn gechoreografeerd als teken van respect en vriendschap. Mooie keramische theepotten met seizoensgebonden motieven worden binnengebracht, aangepast aan het karakter van elke gast. Zelfs het keukengerei wordt zo opgesteld dat het vanuit het perspectief van de deelnemers kan worden bewonderd. Het is belangrijk dat elke theepartij een unieke ervaring is, zodat de combinatie van voorwerpen nooit twee keer wordt gebruikt.

 • DE BELANGRIJKSTE STAPPEN VAN HET RITUEEL

Stap 1: Voorbereidingen 

Op de dag van de theeceremonie staat de gastheer heel vroeg in de ochtend op om de thee voor te bereiden.

Stap 2: Zuivering 

Wanneer de gasten aankomen, worden zij door de tuin geleid, waarna zij hun handen wassen om zich symbolisch te reinigen van het stof van de buitenwereld. Ze moeten door een kleine poort, waardoor de gasten respectvol kunnen buigen. De poort is ook een barrière voor de buitenwereld en helpt een gevoel van heiligdom te creëren.

Stap 3: Zich installeren

Geknield op een Japans kussen reinigt de gastheer zijn gereedschap met sierlijke bewegingen. Gezuiverd water wordt gekookt in een ijzeren ketel op een kachel in de vloer.

Stap 4: Het hanteren van de ijzeren ketel

Een zijden doek (fukusa), die de geest van de gastheer voorstelt, wordt uit zijn kimono-riem genomen. Het wordt symbolisch geïnspecteerd, gevouwen en opengevouwen, voordat het wordt gebruikt om de hete ijzeren pot te hanteren.

Stap 5: Matcha thee

Matcha thee is een Japanse groene thee die tot een fijn poeder wordt vermalen – en enkele lepels heet water worden toegevoegd aan een kom en grondig geklopt (dit is een biologische groene thee).

Stap 6: De eerste slok

De kom met matcha wordt overhandigd aan de eerste gast, die de kom in twee keer 180º draait voordat hij een slok neemt, om te voorkomen dat hij uit het decoratieve deel van de kom drinkt. Elke gast veegt de kom af voordat hij hem doorgeeft.

Stap 7: De snoepjes uitgedeeld met

Mooie wagashi snoepjes (Japans gebak), soms gemaakt van azukibonenpasta, worden geserveerd om de bitterheid van de thee aan te vullen met verschillende smaken.

Stap 8: Schoonmaken

Zodra de kom is overhandigd aan de gastheer, wordt het gereedschap gereinigd en is de ceremonie voorbij.

 • HOE IS DIT GEBEURD?

De zaden van theeplanten werden rond de 7e eeuw vanuit China in Japan ingevoerd en aanvankelijk als geneesmiddel geconsumeerd. Een priester genaamd Myōan Eisai zou de eerste zijn geweest die thee verbouwde voor religieuze doeleinden.

Tegen de 13e eeuw genoten de Japanse heersende elite en samoerai van extravagante theefeestjes, en tegen de 16e eeuw was theedrinken populair geworden onder alle sociale klassen. Invloedrijke theemeesters zoals Murata Jukō (“de vader van de theeceremonie”) en Sen no Rikyū introduceerden esthetische en filosofische concepten en hielpen bij de ontwikkeling van de theeceremonie zoals we die nu kennen.

 • WAT ZIJN DE DO’S EN DON’TS?

De gast is geen passieve deelnemer; iedereen heeft een rol te spelen en de etiquette is een belangrijk onderdeel van de ceremonie. Hier zijn de basisregels:

 1. Draag een Japanse Kimono
 2. Zorg dat je een beetje vroeg komt (de Japanners houden van stiptheid).
 3. Doe je schoenen uit bij de ingang en trek een paar slippers aan, en wacht dan tot je wordt uitgenodigd.
 4. Vermijd het lopen in het midden van de tatami en gebruik gesloten vuisten bij het aanraken van de matten.
 5. Alle gasten moeten hun waardering tonen door hun gastheer te complimenteren met zijn inspanningen, de kamer en de heerlijke thee en zoetigheden te bewonderen.
 6. Maak geen small talk; het gesprek moet zich richten op de ceremonie zelf.
 7. Tot slot, als u een van de meerdere gasten bent, vergeet dan niet de kom een kwartslag te draaien voordat u drinkt en veeg vervolgens de lip van de kom af. Dit is vooral om hygiënische redenen, om te voorkomen dat u van dezelfde plek drinkt als de andere gasten.”
 • HOUDT U VAN JAPANSE THEE?

Wilt u ook genieten van een traditionele Japanse thee? Bezoek dan de Theepot Shop en ontdek een ruim assortiment van de beste Japanse theepotten: u vindt er gietijzeren, keramische, porseleinen theepotten…

Probeer dit ritueel te beleven – u zult nooit meer op dezelfde manier aan het nederige kopje thee denken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven