Kyusu: Uw traditionele Japanse theepot kiezen

Groene thee heeft een lange traditie in de Japanse cultuur en is diep geïntegreerd in het dagelijks leven van de mensen. De oude praktijk van theeritueel in Japan is nog steeds gebruikelijk en omvat de rituele bereiding van groene thee, terwijl Japanners natuurlijk de hele dag door op minder formele manieren groene thee drinken en ervan genieten. Maar hoe u ook van deze drank geniet, de kyusu theepot is de ideale dagelijkse metgezel voor het bereiden van Japanse thee.

Wat is een kyusu theepot?

Kyusu (急須) zijn traditionele Japanse theepotten die voornamelijk zijn gemaakt van hoogwaardige gebakken vulkanische klei. Het woord kyusu betekent simpelweg het voorwerp: theepot.

Kyusu vinden hun oorsprong in het oude China en zijn door de eeuwen heen ingeburgerd in de Japanse cultuur voor de bereiding van Japanse groene thee. Kyusu zijn over het algemeen kleiner dan westerse theepotten, meestal 100-300 ml. Een theepot groter dan 300 ml is perfect voor meerdere gasten.

De groene theebladeren worden los in de theepot gezet, met voldoende ruimte om hun aroma en smaak te ontwikkelen. De schenktuit bevat een filter van klei of metaal om de theeblaadjes vast te houden tijdens het schenken.

Een Japanse theepot van Chinese oorsprong

Het ontstaan van de kyusu met zijhandvat (yokode kyusu) vond plaats in China tijdens de Song-dynastie (960-1279). De theepot werd gebruikt voor de bereiding van groene thee in poedervorm. Hij wordt nog steeds gebruikt voor infusies, die in China zeer gebruikelijk zijn.

De kostbare rode klei Yi-Xing werd in China gebruikt om aardewerk te maken, maar vanwege het hoge gehalte aan mineralen werd het ook gebruikt om de huid te verzachten en het bloeden van open wonden te stoppen.

Aan de dichter, monnik en kalligraaf Ingen Ryuki (1592-1673), die de Obaku Zen School in Nagasaki stichtte, wordt toegeschreven dat hij de Chinese Yi-Xing theepotten en de losbladige brouwtraditie in Japan introduceerde.

Een Japanse monnik van de Obaku-school, Baisao (1675-1763), werd beroemd door de verkoop van thee in Kyoto. Zijn methode om thee te zetten met hele theebladeren in een pot kokend water werd sencha, of gestoofde thee, genoemd. Deze theestijl stond in contrast met matcha, die in die tijd werd gedronken door monniken, samoerai-krijgers en de Japanse adel. Baisao wordt beschouwd als de grondlegger van senchado (de weg van de sencha).

Klei en thee, een ongelooflijke combinatie

De meest luxueuze kyusu theepotten zijn handgemaakt van mineraalrijke klei, vaak uit vulkanische gebieden. Ondanks hun soms hoge prijs zweren liefhebbers van groene thee bij de smaak die ze aan de thee geven. Bovendien ontwikkelt een kyusu na verloop van tijd een patina: de thee die erin wordt gezet wint aan kwaliteit. Deze traditionele Japanse theepotten worden dan ook zeer gewaardeerd om het positieve (maar eerder milde) effect ervan op de smaak van groene thee.

Klei, een sterk gemineraliseerd materiaal, reageert tijdens het zetten met de mineralen in het hete water. Elk type klei bevat verschillende gehaltes aan ijzer, zink, koper, chroom, mangaan, enz. Het productieproces beïnvloedt echter ook de smaak van de groene thee. Zwarte klei bevat bijvoorbeeld veel mangaan, wat bij het bakken van de kyusu aan het licht komt.

De belangrijkste factoren zijn het ijzergehalte van de klei, de baktemperatuur en de mate van zuurstofverzadiging tijdens het bakken. Deze factoren zijn verantwoordelijk voor de activering van het ijzer. Daarom kunnen twee theepotten die er hetzelfde uitzien verschillende effecten hebben op de smaak en de eigenschappen van groene thee. Bovendien heeft de vorm van de theepot een directe invloed op hoe de theeblaadjes zich ontvouwen en hoe het water afkoelt. 

De belangrijkste kenmerken van een traditionele Kyusu theepot

Het handvat aan de zijkant is een van de onderscheidende kenmerken van een kyusu. Dit handvat heeft verschillende voordelen ten opzichte van het handvat dat meestal op westerse theepotten wordt gebruikt. Het laat een veel grotere beweeglijkheid toe bij het hanteren van de theepot en is veel minder belastend voor de polsen, wat handig is als de theepot zwaar is.

Het handvat aan de zijkant staat meestal 90˚ van de tuit. Er zijn echter vele variaties, zoals de kyusu met een achterhandvat (ushirode kyusu), de kyusu met een bovenhandvat (uwade kyusu) of zelfs zonder handvat (hohin kyusu).

Kyusu kan worden gemaakt met een pottenbakkersschijf of met mallen. Bij de giettechniek, ikomi genaamd, wordt elk deel van de theepot (lichaam, filter, handvat, deksel, tuit) afzonderlijk gemaakt en vervolgens in elkaar gezet, gladgestreken en afgewerkt, zoals bij handgedraaide theepotten.

Of de kyusu nu handgedraaid of gegoten is, het deksel wordt speciaal aangepast. Elke theepot wordt gebakken met het deksel erop. Als het deksel van uw theepot breekt, is het niet mogelijk een nieuwe te bestellen. De Japanse kintsugi reparatie kan uw deksel echter een tweede kans geven.

Klei of porselein?

Porselein is neutraal en heeft geen invloed op de smaak van de thee, terwijl ongeglazuurde keramiek van klei allemaal iets andere eigenschappen heeft. Het is echter het beste om te beginnen met een kyusu van klei, omdat er meer theepotten van klei van hoge kwaliteit zijn dan theepotten van porselein.

Porselein wordt echter aanbevolen voor analytische proeverijen. De hohin kyusu, zonder handvat, heeft de voorkeur van theekenners en amateurs. De hohin kyusu wordt aanbevolen voor theeën die met tamelijk heet water worden gezet, zoals gyokuro, en heeft geen handvat. Als hij bovenaan wordt vastgehouden, is het risico van verbranding minimaal. 

De voordelen van thee voor het lichaam

Thee heeft uitstekende voordelen voor het menselijk lichaam. Sommige, zoals groene thee, hebben een zuiverende werking, waardoor het lichaam bepaalde afvalstoffen kan afvoeren. Thee helpt ook het immuunsysteem te versterken. Zwarte thee heeft bijvoorbeeld veel anti-infectieuze eigenschappen. Dit natuurlijke middel is een uitstekende bondgenoot tijdens koude periodes. Een van de belangrijkste voordelen van thee is de smaak en het vermogen ons op te warmen, vooral in de winter. In combinatie met het gebruik van een warmwaterkruik bent u verzekerd van een aangenaam en warm moment.

Hoe gebruikt u een Japanse Kyusu theepot?

De eerste mogelijkheid is om hem te gebruiken als een traditionele westerse theepot, met dezelfde hoeveelheid theebladeren en dezelfde zettijd. Deze methode is ideaal om kleine hoeveelheden thee van hoge kwaliteit te zetten en toch het plezier van een speciale theepot te hebben.

De tweede optie is de traditionele Japanse methode waarbij een kyusu wordt gebruikt, waarbij de theebladeren meerdere malen kunnen worden gezet. De bladeren worden de eerste keer een minuut en de volgende keren een paar seconden getrokken.

Bij het serveren van Japanse thee kunt u het beste een beetje thee in elk kopje schenken, ongeveer een derde, en dan het proces herhalen tot alle kopjes vol zijn. Zo krijgen alle kopjes dezelfde smaak en hetzelfde brouwsel. Het is belangrijk om alle vloeistof in de kyusu te gieten, anders blijft de thee trekken en zijn de theeblaadjes ongeschikt voor een tweede of derde keer.

Spoel de theepot na gebruik goed om met heet water, dan droogt hij sneller. Bewaar uw theepot op een goed geventileerde plaats en doe het deksel er pas weer op als de binnenkant volledig droog is. Let vooral op de binnenkant van de tuit, die blijft lang vochtig. 

Welke soorten Japanse thee moet ik gebruiken met een Kyusu?

Lentethee met zeer zachte en aromatische blaadjes kan na infusie in een salade met sojasaus of ponzu worden gedronken. Een ander interessant recept is om de geïnfuseerde theeblaadjes te combineren met rijstazijn, sojasaus en sesamolie. Serveer over gekookte rijst en gegarneerd met sesamzaadjes.

In de zomer kan in een kyusu ook ijsthee worden bereid door het water te vervangen door ijsblokjes. De infusie is klaar als de ijsblokjes volledig gesmolten zijn, waardoor een geconcentreerde en intense drank ontstaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven