Japanse reden: hun succes uitgelegd

Het Japanse patroon is een combinatie van vele elementen geïnspireerd door de cultuur van het land, kunstenaars en landschappen. De Japanse wereld heeft een unieke manier van werken met patronen, en vandaag onthullen we de geheimen van hun succes over de hele wereld.

Het succes van Japanse patronen door de tijd heen

Voordat we tot de kern van de zaak komen met specifieke voorbeelden van de verschillende stijlen, het creëren van producten met een Nippon-look en alles wat daarbij hoort, proberen we u te laten dromen door de geschiedenis van het land van de rijzende zon, en hoe de patronen zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld.

Simpel gezegd was de Japanse kunst vóór de 8e eeuw nog niet erg specifiek, het is met de komst van het boeddhisme dat ze nauwkeuriger begon te worden en de talrijke kunstenaars door de tijd heen begon te inspireren. En deze tijd kan worden verdeeld in verschillende delen, want elk deel heeft zijn unieke elementen.

Motieven van de Heian periode

In die tijd was het gebruik van Kimono en traditionele kleding al aanwezig, dus konden we natuurlijk al veel kleurrijke en gedetailleerde Japanse patronen vinden. De kleuren waren echter nog relatief flauw en werden gedomineerd door rode en groene tinten. Soms waren er Japanse symbolen die deden denken aan bijvoorbeeld een Sakura bloem. Het begin van een grote lijn voor de motieven van ons favoriete land.

Motieven uit de Muromachi periode

Laten we een grote sprong voorwaarts maken in de tijd, zodat we echt de tijd hebben om de uitersten door de geschiedenis heen te zien. In deze periode, van de 14e tot de 16e eeuw, was de kunst zeer donker, gedomineerd door grijs, bruin en zwart. Logisch dat de Japanse ontwerpen hieronder leden en veel meer gericht waren op een uiterlijk dat zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid lag, maar met kleuren die niet opvielen. Deze periode heeft wellicht de basis gelegd voor de Edo-periode, die een enorm succes was voor de Japanse cultuur.

Patronen van de Edo-periode

Het is in deze periode van de geschiedenis dat we de eerste Japanse patronen kunnen zien die de stijl die we nu kennen hebben gemarkeerd. Het succes is sterk verbonden met de politiek en de uitbreiding van het land die zeer glorieus was voor het land: logisch, de kunst volgt.

We vinden de Kimono’s, Yukata die we vandaag kennen, met felle kleuren en vele elementen die Japan vertegenwoordigen: het is een land dat trots is op zijn cultuur, en iedereen zou dat moeten weten! Het is het begin van de Sakura bloemmotieven, de Shrines, de klassieke Shiba, en de legendarische Mount Fuji: daar heb je het, Japan heeft gevonden wat hen lang zal bijblijven, omdat ze het mooi vinden.

Het is ook in deze periode dat we de kunstenaar Hokusai vinden, waarschijnlijk de beroemdste schilder van Japan: alleen op zijn schilderijen zien we de talrijke voorstellingen die hierboven zijn genoemd en die we steeds meer zullen terugvinden in genaaide of getekende patronen op alledaagse voorwerpen.

Patronen van onze tijd

Tussen Edo en vandaag is er veel veranderd. Toch vinden we in onze tijd nog veel elementen terug: Sakura bloemen, Japanse landschappen,… omgeven door felle kleuren in een minimalistische stijl maar ver van de werkelijkheid. Een soort middenweg tussen de Muromachi en Edo periodes.

De komst van de stedelijke cultuur heeft niettemin de Japanse motieven beïnvloed die we bij jongeren aantreffen, met Japanse karakters (Kanji, Katakana en Hiragana), donkere kleuren gedomineerd door zwart, wit en grijs, en een directe invloed van manga en anime.

Wat zijn de verschillende Japanse patronen en stijlen vandaag de dag?

Tegenwoordig zal het klassieke Japanse patroon vele variaties hebben, afhankelijk van het medium waarop het staat. Een Kimono zal in de meeste gevallen traditionele patronen hebben, urban fashion kledingstukken zullen verfijnder van vorm zijn, en voor producten gebaseerd op de Anime en Manga wereld is de variatie bijna eindeloos.

Kimono en Yukata

Op traditionele Japanse kleding zijn de patronen gevarieerd maar eenvoudig: abstracte vormen draaien vaak om het bloemmotief, sterk geïnspireerd door Japanse kersenbomen. Sakura, met lichtroze bloemblaadjes, is elke lente overal in Japan te zien, en het is vaak in deze periode dat we de meest bloemrijke Kinomo en Yukata zien op Matsuri en andere traditionele festivals.

Het is niet ongewoon om vele andere dierlijke motieven te vinden zoals vogels, de Japanse kraanvogel, de vos, de Shiba,… of verschillende vormen gebaseerd op ronde of driehoekige vormen. Er is ook een uitstekende video die laat zien hoe Japanse patronen worden gemaakt, van NHK, de belangrijkste nieuwsmedia van Japan.

Japanse straatmode

Zelfs in de stadsmode vinden we de traditionele Japanse kant nog terug in de patronen: dit is een van de vele redenen voor het succes! De visuals van het land van de rijzende zon hebben altijd centraal gestaan met visueel mooie kalligrafie en minimalistisch ogende patronen, wat in 2021 een standaard is voor veel ontwerpers: hoe eenvoudiger hoe beter.

Veel modeontwerpers gebruiken het Japanse patroon als basis om er kleding omheen te maken, zoals bij Yohji Yamamoto, Bape en dergelijke jongens. Velen zullen een eenvoudig detail hebben dat zich onderscheidt van de rest, en het wordt een totaal succes!

Japans meubilair en decoratie

Natuurlijk is het klassieke Japanse patroon niet beperkt tot kleding. Het is ook uitgebreid terug te vinden op bijvoorbeeld meubels, schilderijen en bestek: vergeet niet dat het daar eerst vandaan komt! Het referentiemerk voor de minimalistische stijl in Japan is Muji: je hoeft alleen maar hun Japanse winkel te bezoeken om te begrijpen dat de patronen zeer gevarieerd kunnen zijn en toch een identiteit behouden die eigen is aan het land van herkomst, Japan.

Dan bieden veel plaatselijke winkels een heleboel intrigerende details die Sakura, dieren, allerlei vormen,… samenbrengen op schrijfwaren, borden, eetstokjes of zelfs glazen.

Hoe maak je zelf Japanse patronen?

Om zelf Japanse patronen te maken, heb je eerst inspiratie en een goede kennis van het onderwerp nodig. Maar dat is niet erg, we hebben het hierboven allemaal uitgelegd! Je kunt de NHK video over Aziatische ontwerpen raadplegen, zij belichten elk kenmerk in de volgorde waarin ze getekend zijn.

Je kunt ook 100% originele patronen maken, maar dat vereist veel nieuwsgierigheid en analyse over de volgorde van de streken en de vorm van de streken: bijvoorbeeld, een patroon gebaseerd op kalligrafie, zal elke streek in de juiste richting moeten schilderen of tekenen (van boven naar beneden, van links naar rechts) om een goed resultaat te krijgen. Wat de vormen en objecten betreft, zullen afgeronde vormen moeten worden gebruikt die elkaar overlappen om een resultaat met een Japanse uitstraling te bereiken.

Waar kan ik producten in Japanse kleuren kopen?

Na dit alles is het duidelijk dat het Japanse motief een hit is, en het wordt steeds duidelijker waarom iedereen het oppikt. Gelukkig voor u is Eternal Japan er om u te helpen de kleding en decoratie met Japanse motieven te vinden die uw stijl of uw huis zullen verbeteren.

Voor producten in Japanse kleuren kunt u terecht in gespecialiseerde winkels, maar behalve sommige Manga en Anime winkels (waar de keuze zeer beperkt is), zijn er maar weinig die de nodige kennis hebben van het land van de rijzende zon om u goed te begeleiden in uw keuze van producten.

Om echte specialisten te vinden, is het vaak online: inderdaad, een specialist van Japan is in Japan! Daarom is het ideaal om via Eternal Japan te gaan, met een deel van het team in Frankrijk en het andere in Tokio.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven