Yubitsume: yakuza zelfbevlekking

Yubitsume: wat is het?

Yubitsume is de rituele zelfamputatie van de proximale vingers bij het distale interfalangeale gewricht (DIP) bij leden van de Japanse maffia, of yakuza.

Deze praktijk van zelfverminking wordt uitgevoerd als teken van verontschuldiging voor het begaan van een fout die door hooggeplaatste leden strafbaar wordt geacht of voor het overtreden van de yakuza-code.

Yakuza-leden kunnen na zelfamputatie naar de hulpdiensten gaan om medische hulp in te roepen om het bloeden te stoppen of een infectie op de plaats van de verwonding te behandelen, of om het afgehakte deel van de gewonde vinger opnieuw te laten hechten.

Yubitsume en yakuza

Yubitsume is een daad van zelfbeschadiging die in verband wordt gebracht met leden van de Japanse maffia, ook bekend als de yakuza. Yubitsume kan vrijwillig of onvrijwillig zijn en wordt als volgt gedefinieerd: De term “yubitsume” vertaalt naar “vingerverkorting” De auteurs bespreken deze praktijk van de yakuza.

Komt het veel voor?

Uit een overheidsonderzoek uit 1993 bleek dat 45% van de moderne yakuza-leden vingergewrichten had afgesneden, en dat 15% deze daad ten minste tweemaal had verricht. Bij sommige yakuza-leden kunnen dus meerdere proximale vingers zijn afgesneden.

Er zij op gewezen dat iemand die yubitsume ondergaat niet noodzakelijkerwijs lid is van de yakuza. Het kan ook het geval zijn van een Japanse zakenman die failliet gaat en bijvoorbeeld schulden heeft bij een yakuza-lid.

Oorsprong van Yubitsume

Yubitsume vindt zijn oorsprong bij Japanse gokkers, bakuto genaamd. Bakuto introduceerde yubitsume als straf voor ernstige vergrijpen die geen executie of verbanning uit de criminele organisatie waartoe de dader behoorde, rechtvaardigden.

Deze praktijk motiveerde een gokker om zijn schulden te betalen, want als hij dat niet deed, moest hij een deel van een van zijn pink afsnijden als alternatieve betalingswijze. De acute pijn van het proces was niet de enige reden waarom yubitsume werd gevreesd.

Waarom deze daad?

Men hield ook rekening met de gevolgen op lange termijn. Het afsnijden van de pink zou de greep van de speler op zijn zwaard verzwakken, waardoor hij in toekomstige zwaardgevechten in het nadeel zou zijn. Door zijn schulden te betalen behoudt de speler immers zijn vermogen tot zelfverdediging.

De pragmatische waarde van yubitsume voor yakuza-leiders is dat de overtredende kobun, of soldaat, zou worden gezien als meer afhankelijk van de bescherming van zijn baas, of oyabun.

Bovendien zou hij kwetsbaarder zijn, omdat zelfamputatie handgevechten en het hanteren van vuurwapens zou bemoeilijken. De yubitsume weerspiegelt dus de eis dat de leden zich aan een strikte gedragscode houden.

Wie beslist over yubitsume?

Yubitsume wordt gewoonlijk niet opgelegd als straf, maar is het resultaat van de beslissing van de overtreder zelf om berouw te tonen in de hoop een zwaardere straf te vermijden, of wordt uitgevoerd om een probleem of conflict op te lossen waarvoor de offerende partij niet verantwoordelijk is.

De baas kan besluiten dat de yubitsume niet voldoet als boetedoening, en het lid kan worden gedwongen seppuku te plegen, wat zelfmoord door zelfdoding is, of uit de yakuza worden gezet.

Betekenissen & concepten

Wanneer de dader vrijwillig zijn vinger amputeert om een zwaardere straf te vermijden, wordt de geamputeerde vinger shuniyubi genoemd, wat “dode vinger” betekent, en wanneer een yakuza-lid yubitsume ondergaat om een conflict op te lossen, wordt de geamputeerde vinger ikiyubi genoemd, wat “levende vinger” betekent, en is het een symbool van oprechte loyaliteit.

Het concept van ikiyubi impliceert dat de uitvoerder van de yubitsume niet noodzakelijkerwijs een dader is, wat indruist tegen de sterk bestraffende connotatie van het ritueel.

Ritueel verloop

Er zijn verschillende verhalen over hoe het ritueel wordt uitgevoerd.

Een klein stuk schone doek wordt op een plat oppervlak gelegd. De dader legt zijn linkerhand met de palm naar beneden op de doek en gebruikt een tanto, of scherp mes, om zijn pink bij de DIP af te snijden.

Het afgehakte deel van de pink wordt in de doek gewikkeld en overhandigd aan het hoofd van de Yakuza-familie van de dader, die toezicht houdt op de gebeurtenis. Het afgehakte deel wordt specifiek in zijde gewikkeld. Het is mogelijk om dit bij meerdere vingers te doen.

Het ritueel vandaag

Yubitsume wordt tegenwoordig zelden beoefend. De wens van de yakuza om minder op te vallen heeft wellicht geleid tot de afname van de praktijk, en de belangrijkste vormen van straf onder de yakuza zijn tegenwoordig financiële sancties en verbanning uit de organisatie.

Yubitsume komt minder vaak voor bij jongere yakuza-leden, die zeggen dat zij liever een boete betalen voor hun overtredingen, en ook het scheren van het haar, financiële sancties, tijdelijke gevangenisstraf en tijdelijke uitzetting worden genoemd als straffen voor kleine overtredingen.

Er bestaan echter strengere straffen voor ernstigere overtredingen. Deze straffen omvatten yubitsume, rinchi (lynchen), hamon (verbanning uit de yakuza-familie), zetsuen (permanente verbanning) en de dood. Yakuza-leden die zich tegenwoordig in hun vingers snijden, doen dat meestal onvrijwillig.

Schadebeperking

Volgens interviews met het Japanse nationale politiebureau gebruiken sommige leden verdovingsmiddelen om yubitsume uit te voeren of gaan ze naar het ziekenhuis om het afgesneden deel opnieuw te laten hechten nadat ze het aan hun baas hebben laten zien.

Yakuza-waarden

Zoals de meeste bendes hebben de Yakuza extreme methoden om je waarde voor hen te bewijzen. Hoewel veel van hun leden zwaar getatoeëerd zijn, is een groot deel van hen ook vingerloos.

Traditioneel moet de dader zijn vinger zonder hulp amputeren, wat de ervaring bijzonder gruwelijk maakt om te doorstaan. Bovendien vinden voormalige yakuza het moeilijk om te reïntegreren in de maatschappij, vooral als zij delen van hun vinger missen.

Banen met handenarbeid zijn veel moeilijker zonder een verloren pink en ze vinden vaak moeilijk werk vanwege het stigma.

Volgens Shintaro Hayashi, een man die lichaamsdelen maakt voor overlevenden van ongelukken en siliconen voor borstkankerpatiënten, is de vraag naar prothetische vingers de afgelopen tien jaar toegenomen.

“Ik begon een geleidelijke toename te zien van het aantal mensen dat om prothetische vingers vroeg,” zei Hayashi. “Dit waren geen standaard kleine, middelgrote of grote vingers, maar op maat gemaakte vingers.”

Het is een brutaal ritueel dat je moet ondergaan om je trouw aan de bende te bewijzen. Je hoopt dat, gezien de pijn die ze hiervoor moeten doorstaan, de praktijk voldoende is om te voorkomen dat de proefpersonen recidiveren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven