Anpanman: Het verhaal van de Japanse superheld

Oorspronkelijk gecreëerd door Takashi Yanase als een Japans kinderprentenboek, is Anpanman sindsdien geëxplodeerd tot een enorme franchise, inclusief manga, anime, speelfilms, tekenfilms, kerstspecials en meer. De anime Soreike!

Anpanman, is een van de populairste anime series voor jonge kinderen in Japan – en het is gemakkelijk te zien waarom. Anpanman is een superheld gemaakt van een gebakje gevuld met rode bonen (anpan) die vecht tegen een kiem genaamd Baikinman om de wereld te beschermen. Anpanman is een symbool van rechtvaardigheid, verdedigt mensen tegen slechteriken en bewaart eer, integriteit en veiligheid.

Franstalige fans hebben misschien van Anpanman gehoord via One Punch Man, dat rechtstreeks lijkt te verwijzen naar het kostuum en de naam van de kinderheld. Verder is Anpanman niet erg aanwezig in Frankrijk. Hoewel het een populaire franchise is, is wat het zo populair maakt de effectiviteit van de merchandising van het personage.

Anpanman staat op vrijwel elk kinderproduct dat in Japan verkrijgbaar is, van kleding tot rugzakken en etuis tot knuffelbeesten. Anpanman is overal. In 2002 overtrof Anpanman zelfs Hello Kitty als het meest verdienende kinderfiguur en heeft die positie sindsdien behouden.

Anpanman’s filmografie is enorm, met meer dan 30 uitgebrachte speelfilms. Er is ook elk jaar een Anpanman kerstspecial geweest sinds 1988, hoewel deze serie eindigde in 2016. Er zijn ook 42 verschillende videogames die zijn aangepast van de franchise, hoewel ze allemaal zijn voorbehouden aan Japan. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook vijf musea in heel Japan die uitsluitend gewijd zijn aan Anpanman. Er is zelfs een museum gewijd aan de bedenker van Anpanman, Takashi Yanase, genaamd Takashi Yanase Memorial Hall.

De Anpanman franchise is ook ongelooflijk invloedrijk, van inspirerende anime tot een terugkerende referentie in de nummers van K-Pop Idol groep BTS. Maar hoe kan een man in een brood gevuld met bonen zo gemakkelijk de harten van miljoenen winnen? Anpanman is niet bepaald een typische superheld, zoals Batman of Superman.

Hij heeft geen echte krachten en is letterlijk gemaakt van deeg, wat hem erg kwetsbaar maakt. Maar wat hij mist aan fysieke kracht, maakt hij goed met vriendelijkheid, humor en moed. Hij is een geïnspireerde versie van een held, die talloze kinderen in Azië heeft geïnspireerd. Zelfs een zwakke held is een held, en het is veel interessanter om een superheld te zien worstelen dan om hem strijd na strijd gemakkelijk te zien winnen.

Anpanman verwijst ook vaak naar zijn oorsprong: hij is het product van een creatieve bakker die zijn best deed om een heerlijke anpan te maken, maar werd getroffen door de bliksem, waardoor Anpanman werd geboren.

Anpanmans geloof in zijn nederige afkomst en zijn respect voor de schepper die hem maakte zoals hij is, met alle gebreken, maken van de man met het wonderbrood een verrassend nuchtere held. Het is deze waardering voor zijn gebreken die perfect geschikt is voor een kinderprogramma, waarin ze leren dat het de gebreken zijn die ons maken tot wie we zijn. Anpanman belichaamt dit meer dan enige andere kinderheld.

Anpanman is een bewijs van de kracht van gezonde inhoud voor kinderen. De franchise floreert al bijna 50 jaar en helpt kinderen gelukkig te zijn en zich goed te voelen over zichzelf. Er is een reden waarom het zo succesvol en breed is. Takashi Yanase’s passie, gecombineerd met die van het publiek, maakt Anpanman tot een superheld voor alle leeftijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven