DE JAPANSE KIMONO: KUNST OP ZIJN BEST

De beroemde Japanse kimono is een van de beroemdste en meest prestigieuze traditionele kledingstukken ter wereld. Het woord kimono betekent letterlijk “kleding” in het Japans, en tot het midden van de 19e eeuw was het de kledingvorm die door iedereen in Japan werd gedragen. Dit begon langzaam te veranderen met de invoer van westerse pakken, jurken en andere mode tijdens het Meiji tijdperk.

Dankzij de populariteit van ukiyo-e houtsneden in het Westen aan het begin van de vorige eeuw werd het in kimono geklede meisje een van de meest representatieve beelden van Japan. De kimono-kleding en andere accessoires van de geisha of maiko is nog steeds een van de populairste zaken voor toeristen die het Land van de Rijzende Zon bezoeken.

KIMONO & YUKATA

Er zijn verschillende soorten kimono’s voor verschillende gelegenheden en seizoenen, ook voor mannen. Afgezien van die welke dagelijks worden gedragen door sommige ouderen of artiesten (bv. geisha’s) in de traditionele kunsten, zijn kimono’s tegenwoordig veel minder gebruikelijk, maar ze worden nog steeds veel gedragen bij speciale gelegenheden zoals bruiloften en diploma-uitreikingen.

Een deel van de reden hiervoor zijn de kosten, want ja, kwaliteit heeft zijn prijs, een zijden of katoenen kimono kost een aardige duit. Maar er is ook de vraag hoe je de kimono aantrekt en de obi (decoratieve riem) knoopt, een ingewikkelde procedure die veel jonge vrouwen niet aankunnen. Meestal moeten zij hun moeder vragen hen te helpen of een cursus volgen aan een kimonoschool (ja, dat bestaat).

HOE WORDT HIJ IN ELKAAR GEZET?

Hoe wordt een kimono in elkaar gezet?

 • Yuki : Mouwlengte
 • Sodetsuke : armsgat naad
 • Miyatsukuchi : opening onder het armsgat
 • Furi : mouw onder het armsgat
 • Ushiromigoro : hoofddeel achteraan
 • Fuki : zoombescherming
 • Sodeguchi: mouwopening
 • Tomoeri: kraag
 • Uraeri: binnenkant kraag
 • Sode : mouw
 • Tamoto : mouwzak
 • Eri : kraag
 • Doura : bovenste voering
 • Okumi : voorpand onder de kraag
 • Maemigoro : voorste hoofddeel
 • Susomawashi : onderste voering

DE EVOLUTIE VAN DE KIMONO

De afbeelding hierboven laat zien hoe het ontwerp en de vorm van kimono’s door de eeuwen heen zijn geëvolueerd. Vanaf de Nara-periode (710-94) werd een kledingstuk genaamd kosode (kleine mouwen) gedragen, eerst als ondergoed en later als bovenkleding, door vrouwen en mannen. Dit kledingstuk werd pas vanaf de 18e eeuw bekend als de “kimono”. Hoewel ze tegenwoordig veel minder gangbaar zijn dan vroeger, kun je er zeker van zijn dat als je ooit naar Japan gaat, je een van deze kimono’s gedragen door een Japanner zult zien!

Vrouwen dragen kimono’s bij het bijwonen van traditionele Japanse kunsten, zoals de beroemde theeceremonie of een ikebanales. Alleenstaande meisjes en jonge vrouwen dragen de furisode, een kleurrijke stijl kimono met lange mouwen en gebonden met een felgekleurde obi (riem). Kimono’s met eenvoudige geometrische patronen, Edo-komono genaamd, zijn meer sober en casual.

WAARVOOR WORDT HET GEDRAGEN?

Dit traditionele kledingstuk wordt gedragen op bruiloften, waarbij de bruid en bruidegom vaak verschillende keren van kostuum wisselen. Zo draagt de bruid een shiromuku, een zware wit geborduurde kimono met een uitgebreid haarstuk. De bruidegom draagt een zwarte zijden habutae kimono, een hakama (geplooide rok) en een halflange zwarte jas die haori wordt genoemd. Westerse kostuums zijn gebruikelijker voor mannelijke gasten.

Voor begrafenissen dragen zowel mannen als vrouwen een effen zwarte kimono. Omdat zwarte pakken voor beide geschikt zijn, is het vaak moeilijk te zien of een man naar een bruiloft of een begrafenis gaat, tenzij hij een witte das draagt voor een bruiloft en een zwarte voor een begrafenis.

Elk jaar in januari vieren 20-jarigen hun volwassenwording. De meeste vrouwen dragen een uitgebreide gekleurde kimono, vaak met een kleverige bontboa.

Traditioneel werd de kunst van de kimono doorgegeven van moeder op dochter, maar tegenwoordig geven gespecialiseerde scholen de nodige technieken door. Het eerste wat men aantrekt zijn de tabi (witte katoenen sokken, deze sokken scheiden de grote teen van de andere tenen); na het ondergoed, een topje en een wikkelrok; dan de nagajuban, een onderkimono die met een datemaki-riem wordt vastgebonden; tenslotte de kimono, met de linkerkant rechts (de rechterkant links wordt alleen gebruikt om een lijk te kleden voor de begrafenis, dus pas op dat je die niet verwart) en vastgebonden met de obi. Ongeveer 3 cm van de haneri (kraag) van de nagajuban is zichtbaar in de kraag van de kimono. De halslijn van de kraag is om een glimp op te vangen van de nek, die beschouwd wordt als het meest sensuele deel van de vrouw in kimono. Aan de buitenkant worden meestal zori sandalen gedragen.

De gevoerde kimono (awase), traditioneel gemaakt van zijde, maar soms van wol of synthetische stoffen, wordt gedragen tijdens de wintermaanden wanneer het koud is. Lichtgewicht katoenen yukata’s worden door mannen en vrouwen gedragen tijdens de zomermaanden en na het baden in onsen (thermale baden) en ryokan (traditionele herbergen). Ze worden vaak gedragen met geta, Japanse klompen. Oorspronkelijk werd de yukata in de sauna gedragen door mensen uit de hogere klasse en gemaakt van gewoon wit katoen, maar de yukata werd populair en toegankelijk voor iedereen en werd vaak gestencild. Tegenwoordig zijn felgekleurde yukata gemeengoed bij zomerfestivals en vuurwerkshows, vooral voor jonge vrouwen en kinderen!

Zoals in elke cultuur is de kimono een zeer belangrijk traditioneel kledingstuk. In andere landen zoals de Verenigde Staten zie je vaak een durag in de moderne popcultuur.

Nu je de kunst van de Japanse kimono hebt ontdekt, hopen we dat dit artikel je zin heeft gegeven om dit traditionele kledingstuk te dragen! Als beginner nodigen we je uit om te ontdekken hoe je de Japanse kimono draagt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven