De filosofie van het boeddhisme

Het boeddhisme is meer dan een eenvoudige beweging, het bestaat al enkele duizenden jaren en heeft de wereld doorkruist! Tussen India, China en Japan is het boeddhisme zowel een cultuur als een essentiële filosofie.

Boeddhisme Filosofie of Religie?

Het boeddhisme is al duizenden jaren de bron van vele misverstanden. Volgens sommigen is het boeddhisme geen religie, maar eerder een filosofie en een levenswijze. Wij zullen u daarom inlichten over dit fascinerende onderwerp!

Het boeddhisme is lang geëvolueerd met vele symbolen zoals de lotusbloem die een echt teken is van spiritualiteit en volledig bewustzijn.

Het boeddhisme nodigt ons uit om ons opnieuw op onszelf te richten

Volgens deskundigen en beoefenaars is het boeddhisme een religie met een sterke nadruk op het spirituele pad dat aspiranten aanmoedigt om te werken aan de persoon in hen.

Het boeddhisme zou dus een godsdienst zijn die mensen aanmoedigt aan zichzelf te werken door hen de basisprincipes van meditatie en vele andere kunsten te leren. Het vereert geen enkele god en benadrukt liever de capaciteiten van ieder mens om aan de wereld te werken om deze beter te maken. Erfelijkheid is daarom een zeer belangrijk criterium voor allen die zich willen inwijden in het boeddhisme. (Trouwens, het is mogelijk deze praktijk uit te proberen en dat zullen we later in dit artikel zien. )

U zult zien dat het boeddhisme u aanzet tot nadenken en het analyseren van uw zintuigen, het observeren van uw reacties op de gebeurtenissen en u niet meer laat leiden door futiele emoties die niets anders doen dan uw gezonde geest verstoren.

Uiteindelijk hebben we allemaal een deel van het boeddhisme in ons, reflectie en rust is iets essentieels voor mensen die hun geluk en intelligentie willen ontwikkelen! Zoals je weet zijn we allemaal verantwoordelijk voor een heleboel keuzes elke dag, dus waarom leert niemand hoe je die keuzes beter kunt maken? Ze kunnen tenslotte allemaal je leven veranderen.

Vergeet het overbodige

We leven in een maatschappij van overconsumptie waarin mensen de neiging hebben het essentiële te vergeten. We willen voortdurend onze eindeloze verlangens bevredigen met materiële behoeften en toch is het duidelijk dat het onmogelijk is om ze te bevredigen omdat ze alleen maar groeien.

Het wordt tijd dat je je geluk elders vindt door je opnieuw op jezelf te richten (waarom ver weg kijken als geluk zo dichtbij is?)

Het Nirvana van het Boeddhisme

Het Nirvana van het boeddhisme wil iedereen bereiken door het avontuur aan te gaan. Maar pas op, het volstaat niet om op een Japanse poef te rusten en je ogen te sluiten om te slagen. De weg zal veel langer en complexer zijn, maar niets is onmogelijk!

Volgens de meesters van het boeddhisme is het Nirvana het definitieve succes, het einde van het lijden en het einde van de subtiele verlangens (ja, het is echt mogelijk). Het is dus de uitroeiing van de oorzaken van je ongeluk, via een lange weg van denken.

Kan iedereen het bereiken?

Ja. Het is niet nodig om een lange en ingewikkelde paragraaf te maken als het antwoord duidelijk is, maar ja inderdaad ook jij kunt dit beroemde nirvana en dus volledig bewustzijn bereiken! Oefen en ervaar na verloop van tijd met de boeddhistische leer en je zult zien dat verlichting ook voor jou niet ver weg is.

Het ego in het boeddhisme

 Als we aan het ego denken, associëren we het met egoïsme en dus heel snel met iets negatiefs. In werkelijkheid is het ego essentieel voor het leven omdat het ons rechtstreeks aangaat. We herinneren ons maar al te vaak onze herinneringen aan onze vroegere emoties en onze gedachten. Maar in werkelijkheid evolueert dit alles en zijn we geen stabiele entiteit zoals een object, we gaan elke dag vooruit, onze filosofie evolueert en onze beslissingen variëren. Daarom is het belangrijk ons los te maken van de tijd en ons oude zelf om ons opnieuw te richten op de persoon die we werkelijk zijn.

Voor boeddhisten die werkelijk onthecht zijn van hun ego, is de dood iets dat niet beangstigend is omdat het eigenlijk onmogelijk is er bij te zijn, wanneer het komt is het al te laat om erover na te denken en daarvoor is het niet aanwezig. Voor hen is de dood dan ook de vereenvoudiging van alles en de helderheid van de geest.

Boeddhisme en meditatie

Dagelijkse spirituele oefening is cruciaal voor boeddhisten; het is belangrijk voor hen om zich los te maken van het verlangen naar haat en onwetendheid. Zij laten zich niet beïnvloeden door negatieve emoties en streven naar wijsheid.

Meditatie is daarom de belangrijkste manier om dit te bereiken. Meditatie betekent vooral “verdieping” en het doel ervan is de verdieping van bewustzijn en zelfkennis.

Wanneer mediteren?

Wij adviseren u om vier keer per dag te mediteren, bij zonsopgang, in de ochtend, in de middag en in de avond. Dit alles natuurlijk met een ijzeren discipline! Natuurlijk hangt het af van je voorkeuren, want we zijn niet allemaal hetzelfde, maar de ochtend is een ideaal moment! Het is het moment waarop je je dag begint, dus het is heel belangrijk om hem in een goede gemoedstoestand te beginnen (zet je telefoon uit en mediteer).

In het begin zul je het moeilijk vinden om in volledig bewustzijn te zijn en lang te mediteren, maar met de tijd zul je zien dat je steeds langer in volledig bewustzijn kunt mediteren.

Hoe mediteren als een boeddhist?

Begin met te zitten op een rustige plaats die niet te fel verlicht is. Neem een Japans kussen voor een perfecte houding.

Begin dan een paar minuten te mediteren voordat je aan een lange meditatie begint. Je mag je niet vervelen. Ga langzaam, mediteer 5 minuten, dan 10, dan 15 enzovoort.

Ga bij voorkeur in kleermakerszit zitten, sluit je ogen en haal diep adem, concentreer je op je wezen en je ademhaling, gedachten mogen je meditatie niet verstoren!

Mediteer elke dag! 

Om resultaten te zien moet je gedisciplineerd zijn en dus elke dag mediteren. Je zult de eerste dagen, en zelfs de eerste weken, niet in staat zijn je emoties te beheersen en in volledig bewustzijn te zijn, maar je zult zien dat je snel vooruitgang boekt.

U zult spoedig zien hoe meditatie u dagelijks tot rust brengt en u zult niet meer zonder kunnen.

Deze levensstijl is al overgenomen door enkele duizenden mensen die in de eerste weken al duidelijke resultaten zagen. Het boeddhisme is zo wijdverbreid dat andere levensstijlen erdoor zijn geïnspireerd, zoals de Boheemse Levensstijl, die vrijheid voorstaat. Deze levensstijl verwerpt consumentisme en trivia. Ook u kunt zich bij deze beweging aansluiten met Bohème Infinity die vele bohemian jurken aanbiedt die u begeleiden op uw spirituele reizen!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven