5 dingen die je moet weten over Shibori verf!

Simpel gezegd kan shibori worden omschreven als de traditionele Japanse incarnatie van tie-dye. Deze kunstvorm dateert echter al van voor het flower power tijdperk van de jaren 1960 en is nog steeds een essentiële praktijk.

De term shibori is simpelweg het Japanse woord 絞り, dat vertaald wordt met “draaien” of “knijpen”. Dit beantwoordt niet helemaal de vraag “wat is shibori? “dus gaan we wat dieper in op de vele technieken, de connectie met de wereld van het indigo verven, en de hedendaagse ontwerpers die de vorm vandaag de dag levend houden. Of dit nu de eerste keer is dat je van shibori hoort of dat je er gewoon meer over wilt weten, hier zijn wat meer details voor je.

1) Waar komt shibori vandaan?

Shibori wordt beschouwd als een van de oudste indigo verftechnieken in Japan. Shibori komt oorspronkelijk uit China, maar werd pas echt populair in Japan tijdens de Edo-periode, van de 17e tot de 19e eeuw, toen mensen uit de lagere sociale klassen een alternatief nodig hadden voor de zijde die ze niet mochten dragen. Hoewel het (relatief gezien!) niet erg oud klinkt, gaat de oorsprong van shibori in werkelijkheid veel verder terug dan de jaren 1600.

De vroegste voorbeelden van shibori textiel dateren uit de 8e eeuw. Het was in die tijd dat keizer Shomu een stuk shibori-geverfde stof opnam in een verzameling voorwerpen die geschonken werden aan de Todai-ji Tempel in Nara. In de loop der tijd ontstonden nieuwe variaties van de techniek en andere verftechnieken, zoals tsutsugaki, de kunst van het maken van patronen met behulp van rijstpasta vóór het verven.

2) Wat is het verschil tussen Shibori en gewone Tie-Dye?

Shibori kunstenaars gebruiken draad om veel kleine herhaalde stippen op de stof te isoleren; na het verven van deze kleurvlakken creëren ze boeiende patronen, die meestal veel ingewikkelder en gedetailleerder zijn dan moderne tie-dye.

De tie-dye die we kennen uit de jaren 1960 gebruikt meestal een eenvoudiger techniek waarbij het midden van het shirt wordt gedraaid en gebonden om een psychedelisch spiraalpatroon te creëren. Tenslotte, terwijl tie-dye de neiging heeft te putten uit het volledige spectrum van kleuren van de regenboog, bestaat shibori meestal slechts uit één kleur.

3) Wat zijn de verschillende soorten shibori technieken?

Er zijn verschillende takken van de shibori stamboom, elk met een andere techniek, ontwerpstijl en esthetiek. Je zou kunnen zeggen dat de westerse tie-die ook een verre verwant is, maar als je het meer traditioneel bekijkt, zijn er zes standaard shibori technieken.

Kumo Shibori is de meest conceptuele techniek. Het proces maakt gebruik van verschillende gevonden voorwerpen om de patronen te creëren. Shibori ontwerpers binden stof om deze voorwerpen als reserve en het resultaat is net zo uniek als de gekozen voorwerpen.

Miura Shibori gebruikt het proces van lussen en binden om patronen te creëren. Een iets ingewikkelder proces, miura makers moeten stukken stof afscheuren met een haak en naald. Dit resulteert in meer complexe herhaalde patronen.

Kanoko shibori is de stijl die het meest lijkt op tie-dye. Net als hun westerse tegenhangers gebruiken kanoko-beoefenaars tegenwoordig elastiekjes om de stof te binden, in plaats van de stofdraden die ze vroeger gebruikten.

Arashi Shibori is een geheel andere benadering. In de volksmond ook bekend als paalwrap shibori, gebruikt dit proces, zoals u misschien al geraden heeft, houten of koperen palen om de stof te draaien, te wikkelen en te binden. Het resultaat is meestal een diagonaal patroon dat lijkt op de nerven van een blad.

De Nui Shibori techniek is de meest gedetailleerde van alle shibori technieken en omvat zowel naaien als verven. Met behulp van handnaaitechnieken en houten deuvels om weerstanden te creëren, is het resultaat van dit proces een zorgvuldig vervaardigd ontwerp met nauwkeurige patronen.

Itajime shibori is de techniek die de sterkste patronen creëert. Itajime beoefenaars gebruiken hout en, in meer hedendaagse tijden, plastic en mosselhars om dikke, gedurfde patronen te maken zoals vierkanten, driehoeken en herhaalde cirkels.

4) Waar vind je moderne Shibori?

De esthetische kwaliteiten van shibori zijn tweeledig: het gebruik van indigokleurstof en traditionele technieken betekent dat het resultaat altijd organisch is. Bovendien betekent de ambachtelijke kwaliteit van het proces dat elk stuk altijd uniek is. Het is een link naar het oude, met een resultaat dat altijd enigszins nieuw is. Met zo’n balans van kwaliteiten is het geen wonder dat moderne ontwerpers steeds meer fan worden van shibori.

Het label Suzusan, dat afkomstig is uit Arimatsu, een stad in de prefectuur Aichi die beroemd is om zijn shibori- en kleurstoferfgoed, is het geesteskind van de iconische familie Murase. De oudste zoon van de vierde generatie van de familie, Hiroyuki Murase, is een van de meest vooruitstrevende figuren in shibori. Hij richtte Suzusan op, een designbedrijf in Düsseldorf, dat het erfgoed van zijn familie combineert met zijn futuristische ideologieën.

De familie Murase geeft het shibori-erfgoed al vijf generaties lang door en is al meer dan een eeuw in staat om zowel de grenzen van shibori te verleggen als trouw te blijven aan de wortels van de kunst.

Het Suzusan label produceert kleding, vaak in een modernere stijl, maar ook rustieke huishoudelijke artikelen, zoals kussenhoezen en plaids, die schaamteloos verwijzen naar de oudere manier van werken: eenvoudig, organisch en mooi. Hun meest opvallende productie is echter Hiroyuki’s innovatieve combinatie van shibori met verlichting en accessoires. Het project heet Suzusan Luminaires.

5) Waar kun je meer leren?

De eerste aanloophaven voor iedereen die geïnteresseerd is in shibori is ongetwijfeld het Kyoto Shibori Museum. Het museum is in 2010 geopend, maar de mensen achter de schermen maken al sinds 1940 shibori werkstukken. De permanente en tijdelijke tentoonstellingen bestrijken alle facetten van de textielwereld, maar zoals verwacht met speciale aandacht voor shibori.

Iets verder van Tokyo, in het weelderige, met bergen bedekte stadje Ome, ligt Kosoen, een atelier gewijd aan indigo verven (zie kaart). Naast de eenvoudiger indigo geverfde kleding verkopen de studio en de winkel ook een brede selectie shibori artikelen. Als u meer wilt leren over het proces of een paar leuke cadeautjes voor thuis wilt kopen, is dit de plek om naartoe te gaan.

Vandaag de dag winnen shibori technieken aan populariteit over de hele wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven