GESCHIEDENIS VAN DE JAPANSE KIMONO

Bent u geïnteresseerd in traditionele Japanse kleding? Beschouwt u de kimono als de traditionele kleding van Japan en zou u hem minstens één keer in uw leven willen proberen?

1) Sinds wanneer is hij populair?

Voordat we beginnen, moet je weten dat de geschiedenis van Japan is verdeeld in verschillende periodes.

Welnu, terwijl de meeste mensen de traditionele Japanse outfit gemakkelijk kunnen identificeren als kimono Niet velen weten dat het een kledingstuk is dat door velen werd gedragen vóór de “Heian” periode (794-1185)

2) Het begin

Hoewel het onbetwistbaar is dat de kimono een historisch belangrijk onderdeel is van de Japanse cultuur, blijkt uit sommige historische documenten dat de kleding van het jagers-verzamelaars tijdperk weinig gelijkenis vertoonde met de kimono. De kimono is niet “traditioneel” in deze zin, maar het is een kledingstuk dat met het Japanse volk is meegeëvolueerd tot vandaag de dag

3) De verandering

Toen Japan echter begon over te schakelen van jagen en verzamelen naar landbouw, veranderden de eigenschappen van de kleding die de beschaving nodig had. In de “Yayoi” periode was de kleding die ze gebruikten een losse stof met gaten voor de armen. Dit gaf hen veel meer bewegingsvrijheid en hielp hen comfortabel te werken in de rijstvelden. Geta, die meestal en traditioneel wordt geassocieerd met yukata, zou ook in deze periode zijn ontwikkeld.

Naarmate de handel zich in deze periode ontwikkelde, kwam de invloed van de Chinese en Koreaanse cultuur om de hoek kijken. De kleding die vrouwen in deze periode droegen was sterk geïnspireerd op Chinese en Koreaanse jurken die aan de voorkant gesloten waren en in het middel vastgebonden met felgekleurde sjaals.

Er moet ook worden opgemerkt dat er nog steeds verschillen zijn tussen de kleding van de kofun-periode en de kimono, aangezien veel vrouwen nog rokken en broeken onder hun topjes droegen, waardoor het een tweedelig kledingstuk werd, enigszins verschillend van de kimono die we vandaag kennen.

4) De esthetische verbetering

Later, in de “Asuka” periode, verbeterde de beschaving en ontwikkelde naaimethoden waardoor de kleding van de Kofun periode praktischer en esthetischer werd. Kleding werd langer en breder, en werd op kleur verdeeld in drie verschillende groepen: ceremoniële kleding, hofkleding en uniformen. Het was ook in deze periode dat mannen vooral broeken gingen dragen, terwijl vrouwen lange, uitlopende rokken droegen.

5) De komst van het verven

Met de komst van de “Nara” periode. Het was ook tijdens deze periode dat het proces van het verven van de kimono werd ontwikkeld. De meeste kimono’s uit de Nara-periode bestonden uit één kleur per laag. Bovendien gaf de Nara-periode ook een code uit die vereiste dat alle kimono’s van links naar rechts moesten worden gekruist, en deze conventie, die was geïnspireerd door Chinese kleding, bleef bij de Japanners tot in de moderne tijd.

5) Nieuwe schildertechnieken

Het Kentoshi systeem werd vervolgens afgeschaft tijdens de Heian periode en tijdens deze overgangsperiode konden de Japanners hun eigen nationale cultuur opbouwen. Gelaagde en gedessineerde kledingstukken die passen bij de vier seizoenen werden populair en kleurrijk in de Heian periode met de ontwikkeling van verfprocedures, en deze technieken werden snel toegepast om een prachtige reeks jurken te creëren die de Chinese cultuur en de Japanse esthetiek verenigden.

Het bekendste type kimono uit de Heian-periode is de Jyuni-Hitoe, ook bekend als de twaalf-lagen kimono die vaak te zien is op Hinamatsuri poppen. Deze outfit bestaat echter niet uit twaalf onhandige lagen. In feite is de officiële naam “Itsutsuginu-karaginumo”, ook bekend als het Chinese kostuum met vijf lagen, dat naast de basis “Itsusuginu” (jurk met vijf lagen) uit zes verschillende delen bestaat: “Uchiginu” (zijden jurk), “Uwagi” (buitenste jurk), “Karaginu” (Chinees gilet), Mo (oude rok) en “Nagabakama” (een lange hakama).

6) De zoektocht naar eenvoud 

In de “Edo” periode begon de kimono veel eenvoudiger te worden hoewel meer handelaars de opkomende wereld van de Japanse mode volgden en decadente mode creëerden door ontwerpen van verschillende beroemde kunstenaars in één kimono te combineren en de stoffen te versieren met metaalfolie, gouddraad, gevlekte tie-dye (kanoko shibori) en sappig borduurwerk.

7) Samoerai verbod op technieken

Toen mode een uitlaatklep werd om rijkdom te tonen, werden veel samoerai uiterst ongelukkig met de rijkdom van de kooplieden en het “shogunaat” (krijgers die Japan regeerden) vaardigde veel wetten uit die de kleding van de lagere klassen regelden. Een van die wetten verbood handelaren en andere lagere klassen de dure en arbeidsintensieve techniek van het tie-dyeing te gebruiken.

8) Goed nieuws voor ambachtslieden!

Rond dezelfde tijd werd het yuzenverven ontwikkeld, waardoor ambachtslieden het “kanoko”-patroon rechtstreeks op de kimono konden schilderen. Aangezien alleen de tie-dyeing methode illegaal was, kwamen handelaars weg met het gebruik van de yuzen techniek.

9) Hoe kimono’s verschillen tussen de tijdperken

Er waren drie belangrijke verschillen tussen de kimono van de Edo-periode en die daarvoor:

  • het aantal lagen,
  • de lengte van de mouwen 
  • de obi (Japanse riem).

Met de verbetering van de verftechnieken was de kimono van deze periode opnieuw eenlaags en richtte de mode zich meer op de patronen die de stof sierden dan op het aantal kleuren dat eroverheen was gelegd. Mouwen werden verlengd om de gratie van bewegende vrouwen te versterken en werden vaak gezien in de kimono’s van ongehuwde vrouwen. Het idee van langere mouwen voor ongehuwde vrouwen is nog steeds geworteld in de Japanse cultuur met de Tomesode Kimono als formele kimono gedragen door gehuwde vrouwen. Anderzijds werd de obi sjaal uit deze periode uitgebreid en werden verschillende knooptechnieken uitgevonden en in de mode gebracht.

10) Mode als concurrentiekracht 

Japan stelde zijn havens in 1853 open voor de handel en kort na de omverwerping van de shogun en het herstel van de Meiji-keizer in 1869 besefte de nieuwe regering dat zij zich moest omvormen volgens de westerse lijn om te kunnen concurreren met de westerse militaire en industriële macht. Een van de bijproducten van deze transformatie was de mode. Veel mannelijke elites begonnen zakelijke pakken te dragen naar het werk vanwege de associatie met de concepten van beschaving en modernisering die de regering propageerde. Veel vrouwen droegen echter nog steeds meestal de kimono en een van de manieren waarop technologie werd gebruikt was om de productie en kwaliteit van zijden stoffen te verhogen, waardoor ze betaalbaarder werden.

De industriële ontwikkeling tijdens de “Taisho” periode werd sterk gestimuleerd door de Eerste Wereldoorlog. Met de overheersende stedelijke groei trokken veel mensen naar de hoofdstad Tokio om werk te vinden. Vrouwen begonnen ook de arbeidsmarkt te betreden en hoewel zij nog steeds de kimono droegen, hadden deze kledingstukken vaak westerse invloeden in hun ontwerp. Zo werd de kimono nog comfortabeler, levendiger en betaalbaarder met nieuwe soorten zijde, patroontechnieken, chemische verfstoffen en industriële massaproductie.

11) Japanse Kimono’s (Eeuwig Japan)

Als ook u ervan droomt om een zijden kimono aan te nemen, zult u dol zijn op onze Japanse Kimono collectie!

Vrouwen begonnen de “hakama” ook te dragen om hun mobiliteit op het werk en op school te verbeteren. Bovendien werden de kimono ontwerpen meestal drastisch vergroot en weken ze ook af van de gebruikelijke ontwerpen die te vinden zijn op traditionele kimono’s. Men geloofde dat deze stijl was geïnspireerd door westerse stijlen zoals Art Deco en diende als een visueel statement voor de onafhankelijke, stedelijke vrouwen van de vroege Taisho en Showa periodes.

Na de Tweede Wereldoorlog werd kleding in westerse stijl de dagelijkse kleding van de meeste Japanners. De kimono werd erg duur om te bezitten en te onderhouden, en wordt alleen gedragen bij een beperkt aantal formele gelegenheden en festivals, en er zijn richtlijnen over welk type kimono bij welke gelegenheid moet worden gedragen.

  • In de 21e eeuw zien we echter een renaissance van de kimono, die weer in de mode komt.

Het voorbeeld dat we allemaal kennen is de “yukata” die in de zomer weer opduikt in warenhuizen, en die de plaatselijke bevolking draagt tijdens zomerse festivaltochten. Ook kiezen sommige vrouwen er met Nieuwjaar voor om een dikkere winterkimono aan te trekken, die dan met bont wordt bedekt om warm te blijven tijdens hun eerste heiligdombezoek van het jaar.

13) De komst van elegante en moderne kimono’s

Wat je misschien niet weet is dat modegoeroes stijlvolle kimono-looks hebben gecreëerd in prachtige moderne stoffen, en dit inspireert jongeren om kimonostoffen te matchen met verschillende items. Sommige van deze jongeren dragen deze outfits naar evenementen zoals afstuderen, terwijl de meer gedurfde ze dragen voor hun dagelijkse look.

Modemerken gaan mee op deze golf en komen met nieuwe ideeën die kimono elementen combineren met andere alledaagse items, ontworpen voor degenen die houden van de traditionele aspecten van de Japanse mode, maar te bang zijn om op te vallen als ze ze gebruiken voor alledaagse kleding! En tot nu toe zijn de meest populaire items geïnspireerd op Romeinse “Taisho” outfits, die de perfecte mix zijn van klasse, zachtheid en schoonheid, en op traditionele kimono elementen zoals geta of obi sets!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven