Alles over de Japanse Samoerai

Een onderwerp dat veel nieuwsgierigheid oproept is de samoerai. Veel mensen vragen zich af wie deze personages waren en wat ze voorstelden. Er zijn mensen die denken dat ze nooit hebben bestaan en slechts personages uit de Japanse folklore zijn. Vandaag de dag vertegenwoordigen zij slechts een deel van de Japanse geschiedenis, maar honderden jaren geleden speelden zij een zeer belangrijke rol in de Japanse samenleving.

Deze krijgers ontwikkelden verschillende vaardigheden tijdens hun militaire training, waarbij ze verschillende wapens konden hanteren, zoals dolken, bogen, pijlen, speren, scherven en zwaarden, waarbij de katana het belangrijkste zwaard en oorlogsinstrument was. De katana had een mystieke symboliek voor de bushi, omdat het de schakel vormde tussen het lichaam van de samoerai en zijn ziel.

Katana’s werden zo populair dat ze veelvuldig opdoken in Japanse anime. Personages met een katana zijn te vinden in manga, die geïnspireerd zijn op traditionele zwaarden.

In dit artikel bekijken we ze samen:

  • Wie zijn de samoerai?
  • Wat is harakiri?
  • Hoe beïnvloeden samurai’s de huidige mode?

Wie waren de samoerai?

Samurai ( 侍 ) was een term voor de militaire adel van het pre-industriële Japan. Met andere woorden, het waren Japanse krijgers die de daymio (leenheren) verdedigden. Het woord “samoerai” is afgeleid van het archaïsche Japanse werkwoord “samorau”, veranderd in “saburau”, dat “dienen” of “iemand die dient” betekent. Het was tussen de 12e en 14e eeuw dat zij groot belang en aanzien verwierven in de samenleving en martelaren werden genoemd.

Erecode en gedrag van de samoerai

De samoerai moesten een gedragscode volgen die Bushido werd genoemd en een zeer strenge ethiek. Bushido betekent “weg van de krijger en volgens de code moeten samoerai loyaal, hard, dapper en gedisciplineerd zijn”. Bushido leert dat de katana (Japans zwaard) niet zomaar een wapen is. Het vertegenwoordigt de ziel en het ultieme symbool van de samoerai. Ze bereidden zich van jongs af aan voor, en kregen training van de meest ervaren meesters.

Samoerai zijn betekent niet alleen een functie vervullen, maar ook deel uitmaken van een bepaalde groep in de samenleving. Om een samoerai te zijn, moest men geboren zijn in een samoerai familie. De Japanse samenleving was zeer hiërarchisch en zelfs de samoerai waren verdeeld in meer dan twintig hiërarchische categorieën.

Veel vrouwen waren ook samoerai. Deze krijgers, onna-bugeisha genoemd, volgden ook de bushido-code en trainden in het gebruik van wapens zoals de naginata, een oorlogsinstrument bestaande uit een gebogen stalen lemmet en een grote houten staaf. Een beroemde samoerai krijger was Tomoe Gozen, die vocht in de Genpei-oorlog in de 12e eeuw.

De wapens van deze Japanse krijgers

Genbuku, het kind kreeg zijn eerste echte zwaard en harnas. Hij kreeg ook een volwassen naam en werd een echte samoerai. De katana en wakizashi heten samen daisho (letterlijk “groot en klein”) en betekenen “eer” van een samoerai en bijna een verlengstuk van henzelf. Zo scheidden zij zich nooit van deze wapens, zelfs niet als zij ermee onder hun kussen sliepen.

De samoerai perfectioneerde ook zijn vaardigheid met de yumi (boog), die terug te vinden is in de kunst van het kyujutsu. De yumi was een asymmetrische boog gemaakt van bamboe, riet, hout en leer en had een effectief bereik van 50 tot 100 meter. Hij kon ook worden gebruikt vanaf een paard, wat uiteindelijk een sport werd die Yabusame werd genoemd.

In de 15e en 16e eeuw gebruikten veel samoerai hun militaire ervaring en verworven vaardigheden om zich te wijden aan de administratie van zaken op het gebied van handel en landbouw. In de 19e eeuw, met de keizerlijke restauratie (Meiji-dynastie), kwam er een einde aan het feodalisme in Japan. De samoerai verloren hun prestige en kracht. In 1870 vond een opstand van de samoerai plaats, die echter sterk werd onderdrukt door het keizerlijke Japanse leger

Harakiri en Sepukku, dood voor de eer

Harakiri maakt deel uit van de leer van Bushido, de samoerai-krijgercode, waarvan eer, trouw en moed de belangrijkste zijn. De waarheid is dat het ritueel van harakiri bestaat uit een reeks verrassende praktijken en is omgeven door interessante feiten waar u misschien niet van op de hoogte bent, die wij voor u in detail zullen beschrijven.

Wat is de betekenis van “Harakiri”?

Het betekent letterlijk “de buik doorsnijden” of “de maag doorsnijden” en bestond uit het knielen en het steken van een dolk, of wakizashi, in de eigen buik in een zelfmoordritueel, voor het geval men zichzelf of zijn voorouders te schande zou maken. Idealiter werden de ingewanden blootgelegd om de zuiverheid van het karakter te tonen en aan het eind werd het lemmet omhoog getrokken, waardoor een dwarse snede werd gemaakt.

De dood was langzaam en pijnlijk, en het was niet ongewoon dat de krijger uren of zelfs dagen in leven bleef, terwijl hij doodbloedde en tegelijkertijd een onbeschrijflijke pijn voelde.

De Sepukku, het ritueel voor de laatste ademhaling

Het ritueel werd officieel Sepukku genoemd en werd bijgewoond door anderen die als getuigen dienden. De samoerai mocht geen pijn of angst tonen, maar volledige zelfbeheersing tonen aan de aanwezigen. Voor de zelfmoord zelf volgde de samoerai altijd hetzelfde ritueel: hij baadde om zijn lichaam en ziel te zuiveren. Daarna droeg hij het specifieke seppuku-kleed, helemaal wit, nam een kopje sake, altijd twee slokjes, en schreef vervolgens een of twee afscheidsgedichten.

Het grote motto van de samoerai was dat het leven beperkt is, maar dat naam en eer eeuwig kunnen duren. Daarom hechtten deze krijgers veel belang aan eer, aan het publieke imago en de naam van hun voorouders, en zelfs aan het leven zelf. Het was een manier om hun bestaan te bestendigen. Deze filosofie bestaat nog steeds en als gevolg daarvan is Japan een van de naties met het hoogste zelfmoordpercentage ter wereld.

Dood op het slagveld

Op het slagveld onthoofden samoerai hun tegenstanders en de hoofden van de verslagenen worden als trofeeën meegenomen naar de feodale heren, de daymio. Samoerai die grote generaals doodden werden meestal beloond met land en privileges. In het Westen beschouwen we samoerai over het algemeen als grof en ruw, zonder rekening te houden met de vele andere vaardigheden die deze krijgers bezaten.

Onder de vaardigheden van de samoerai valt de liefde voor de kunst op, op alle mogelijke manieren. Naast het beoefenen van de schermkunst waren velen vooraanstaande dichters, kalligrafen, schilders en beeldhouwers. Bepaalde kunstvormen zoals Ikebana (de kunst van het bloemschikken) en Chanoyu (de kunst van de thee) werden ook beschouwd als krijgskunst, omdat ze de geest en de handen van de samoerai trainden.

Deze krijgers hielden ook rekening met hun spirituele kant en beoefenden het Zenboeddhisme als een manier om een pad te ontdekken dat zou leiden tot kalmte en harmonie. Bovendien hechtten zij veel belang aan familie en was het gebruikelijk dat zij het heft in eigen handen namen als een geliefde werd vermoord om de eer van de familie te herstellen.

Samoeraistijl in de mode

De samoerai-esthetiek is terug te vinden op de catwalks van modeshows en komt tot uiting in geklede looks zoals capes, gemaakt van kostbare stoffen van Japanse oorsprong. De stoffen zijn geborduurd en gebrocheerd met gouden draden. De kimono, het typische kledingstuk van het land van de rijzende zon, is nu een trend geworden.

We hebben grote merken zoals Celine het in hun collectie zien opnemen met verschillende stijlen en lengtes: van heuplange kimono’s tot kniekousen in de vorm van een vest of jas. Voor de zomer zijn kimono’s de zachtste en lichtste, die perfect passen bij zomerse outfits als open overhemd over een t-shirt.

Maar de pioniers van op samoerai geïnspireerde ontwerpen zijn natuurlijk de Japanners zelf. Veel Japanse merken zijn beroemd om hun fusie van traditionele en moderne esthetiek, zoals Junya Watanabe, Rei Kawakubo en Yohji Yamamoto. En niet te vergeten de man die de Samurai van de mode was, Kenzo Takada.

De laatste Samurai van de haute couture

De “Samoerai van de mode”, Kenzo Takada, was de eerste Japanner die in de jaren 1970 zijn haute couture naar Parijs bracht, met een creatief voorstel vol kleur, frisheid en optimisme dat zijn handelsmerk werd.

Kenzo, geboren in Japan, besloot tijdens zijn jeugd naar de Franse hoofdstad te verhuizen, omdat hij werkelijk gefascineerd was door de passie voor mode die de stad, die door velen “de stad van het licht” wordt genoemd, ademde. Hij besloot toen in te zetten op een nieuwe manier om ready-to-wear te begrijpen: het alledaagse verlaten om “een droom te betreden”.

Jaren later, in 1983 om precies te zijn, besloot de ontwerper zijn eerste parfum te lanceren en in 2000 waagde hij zich aan Flower by Kenzo, zijn meest emblematische geur tot nu toe, vertegenwoordigd door een klaproos. De wereldberoemde ontwerper verliet ons in oktober 2020.

Hoe krijg je een samoerai geïnspireerde look?

Bij Eternal Japan proberen we een originele stijl te promoten uit het land waar manga en anime zijn ontstaan. We werken nauw samen met Japanners om de coolste producten in Tokio aan te bieden. De “traditioneel-moderne” look kennen we goed. Laat u zich verleiden door een vleugje originaliteit op uw outfit?

Hier zijn enkele ideeën van producten die we het hele jaar door in onze winkel hebben voor een samoerai geïnspireerde outfit. De Haori is een kort jasje, dat kan worden gedragen met een t-shirt of over een overhemd. Het is een veelzijdig Japans kledingstuk dat het midden houdt tussen streetwear met meer ingewikkelde ontwerpen en een meer traditionele stijl uit die tijd.

Doe je slippers en sandalen weg, probeer de geta’s. Geta’s zijn de traditionele schoenen van Japan die er voor ons westerlingen uitzien als slippers. Gemaakt van hout en zeer comfortabel, zijn dit schoenen die al honderden jaren in Japan bestaan. Hoewel ze tegenwoordig steeds zeldzamer worden, worden ze nog steeds gedragen tijdens matsuri (festivals).

Waarom niet de kimono dragen, vooral het komon type, dat is een algemeen casual kimono, gekenmerkt door een klein patroon herhaald over de hele kimono. Dit is wat de naam in het Japans betekent. Hij kan worden gedragen voor het dagelijks leven of, met een mooie obi, om naar een restaurant te gaan. En dit type kimono kan gedragen worden door getrouwde of ongetrouwde vrouwen, het enige verschil is de lengte van de mouwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven