Wat is Daruma? 6 dingen om te weten!

Zelfs als je niets weet over Japanse daruma-poppen, ben je ze waarschijnlijk wel eens tegengekomen: misschien persoonlijk of in de bioscoop, in een anime of manga, of misschien op de plank van een Japans restaurant. Of je de betekenis van de daruma-pop nu kent of niet, je kent zeker het gezicht.

Daruma worden meestal afgebeeld als kleine, ronde, rode poppen met één oog zwart en het andere wit. Wat zijn daruma poppen precies? Wat betekent daruma? Waar komen ze vandaan, en waarom zijn ze zo populair in de Japanse cultuur?

1. Wat is een daruma?

Tegenwoordig worden daruma poppen gebruikt en gekoesterd als symbool van geluk en toekomstig fortuin. Ze worden meestal thuis of in een bedrijf op een plank gezet. Alvorens ze op te hangen, moet de eigenaar echter een wens formuleren waarvan hij hoopt dat die zal uitkomen, of een doel dat hij in zijn eigen leven wil bereiken, alvorens een oog in te kleuren en zo de wens te markeren. Het maakt niet uit welk oog het eerst wordt ingekleurd, maar volgens afspraak is het linkeroog van de daruma het populairst. Zodra de wens is ingewilligd, wordt het andere oog gekleurd en is de daruma compleet. Maar waar komt deze traditie van het doen van wensen en beloftes op daruma’s vandaan?

Daruma zijn gemodelleerd naar Bodhidharma, een Chinese boeddhistische monnik uit de vijfde eeuw die de patriarch werd van de Chan-school van het boeddhisme in China. Hoewel hij Chinees was, wordt hij in Japan vereerd, want wat de Chinezen Chan-boeddhisme noemen is in Japan Zen-boeddhisme geworden. En zelfs degenen onder ons die geen echte kennis van het boeddhisme hebben, zijn zich bewust van het belang van Zen in de Japanse cultuur.

2. Waarom zien de Daruma er zo uit?

Wat het uiterlijk van de daruma betreft, het is een nogal uniek en duister verhaal. Zenboeddhisme is een boeddhistische school die het belang van meditatie benadrukt. Bodhidharma zelf zou negen jaar achter elkaar hebben gemediteerd, totdat zijn armen en benen atrofieerden en afvielen. Zo kreeg de Japanse daruma-pop zijn huidige vorm, namelijk een hoofd en romp zonder ledematen.

De kleur van de pop is wat vrolijker. In de meeste artistieke voorstellingen van Budhidharma, zoals de ukiyo-e houtsnede van de monnik door de Japanse schilder Tsukioka Yoshitoshi, is hij afgebeeld in het rood. Rood is ook een kleur die wordt geassocieerd met geluk, rijkdom en voorspoed in Oost-Aziatische landen waar het boeddhisme sterk aanwezig is. Tegenwoordig vind je daruma’s in andere kleuren dan rood: blauw, groen, wit en goud komen vaak voor. Zij hebben geen bijzondere betekenis maar bieden kopers gewoon meer mogelijkheden om een daruma in hun favoriete kleur te kiezen.

Daruma-poppen worden ook vaak beschilderd met een gouden kanji op het rood onder hun gezicht. Deze kanji luidt fuku-iri (geluk). Daarnaast is het gezicht van de pop getekend met trekken die doen denken aan de vorm van Japanse mystieke dieren: de kraanvogel en de schildpad. 

3. Wat is de betekenis van de Daruma?

We hebben vastgesteld dat daruma gelukstalismannen zijn, maar het gaat niet alleen om het doen van een wens. In feite gaat het bij daruma niet echt om het vervullen van wensen, wat niet in de geest van het boeddhisme of de Japanse filosofie is. De ware betekenis van daruma is een herinnering aan volharding, concentratie en discipline.

De Chan/Zen school van het boeddhisme, gesticht door Bodhidharma, waardeert zelfdiscipline, en de praktijk van het kopen en gebruiken van een daruma gaat minder over het afleggen van een gelofte dan over het bezitten van een talisman die je herinnert aan je eigen levensdoelen. Het tekenen in het oog van de daruma is geen wens; het is een belofte aan jezelf dat je je droom zult volgen en je doel zult bereiken, ongeacht welke obstakels je in de weg staan en welke valkuilen je moet overwinnen om je reis voort te zetten.

De kleur van de daruma versterkt deze betekenis. Rood is eerder een kleur van geluk en voorspoed dan een kleur die geassocieerd wordt met het vervullen van wensen. Het is vergelijkbaar met een andere populaire talisman in de Japanse cultuur: de omamori bedel. Omamori zijn draagbare talismannen, terwijl daruma statisch zijn. Deze talismannen vervullen geen wensen; zij brengen geluk, steun, bescherming en een herinnering aan wat de eigenaar wil of nodig heeft in het leven. Dit is de betekenis van daruma.

Een populaire uitdrukking die vaak aan de betekenis van daruma wordt gekoppeld is 七転八起 nanakorobi yaoki, ruwweg vertaald als “valt zeven keer, staat acht keer op”. Daruma zijn het symbool van volharding en op het pad blijven. Je hebt een doel en bent geneigd te aarzelen of op te geven, maar als je deze daruma op je plank hebt staan, herinnert hij je voortdurend aan wat je oorspronkelijk wilde; waarom je die belofte aan jezelf hebt gedaan.

Hoe lang de daruma duurt is aan elk individu, maar veel mensen in Japan beginnen het nieuwe jaar graag met nieuwe dromen en doelen en een nieuwe daruma om hen te helpen die doelen te bereiken. Daarom wordt op nieuwjaarsdag een populaire ceremonie gehouden, genaamd daruma kuyo. Dit is een crematieceremonie van de daruma die plaatsvindt in de tempel waar de pop oorspronkelijk werd gekocht. Eigenaren nemen hun daruma mee naar de tempel, bedanken voor het afgelopen jaar, en observeren dan een massale verbranding van alle daruma-poppen van het jaar voordat ze nieuwe poppen kopen voor het komende jaar.

4. Daruma in de populaire cultuur

Daruma zijn zo alomtegenwoordig in de Japanse cultuur dat ze overal te vinden zijn, niet alleen in de fysieke ruimte. Daruma worden genoemd en vertegenwoordigd in literatuur, televisie, anime, manga en videogames. Hier zijn enkele voorbeelden.

Daruma Otoshi

De Daruma Otoshi is traditioneel Japans speelgoed dat bestaat uit een stapel gekleurde houten blokken met een daruma-hoofd erop. Je stapelt de blokken en gebruikt een kleine houten hamer om de blokken snel neer te slaan tot alleen het hoofd overblijft, zonder dat de blokken er telkens afvallen. De eenvoudigste vergelijking is de goocheltruc om een tafelkleed te verwijderen zonder alle borden te breken.

Dit spel vereist veel precisie en handigheid, maar het is een zeer interessante uitdaging voor kinderen van alle leeftijden. Als je geïnteresseerd bent, kun je ook deze 25 beste Japanse spellen en speelgoed bekijken die je online kunt kopen.

Daruma-san ga Koronda

Dit is een populair kinderspel dat in de speeltuin wordt gespeeld. Het is een identieke versie van Statues of Red Light/Green Light, zoals het algemeen bekend is in de VS en het VK. Bij dit spel roept de voorste persoon “Daruma-san ga koronda! (letterlijk “Meneer Daruma is gevallen!”) en draait zich om om te controleren of de groep kinderen achter haar stilstaat als een standbeeld. Terwijl ze zich weer omdraait, kunnen de leerlingen haar langzaam besluipen om haar uit haar positie te verdrijven.

Daruma in Pokemon

De Pokemon Darmanitan (Hihidaruma in het Japans), voor het eerst geïntroduceerd in Pokemon Black en White, heeft zijn ontwerp gebaseerd op de Daruma-pop. Deze Pokemon (#555 in de Pokedex) is een vuurtype met gorilla-achtige aanhangsels, maar een lichaam met details, ogen en kleur die sterk geïnspireerd is op het traditionele Daruma-ontwerp. Als Darmanitan weinig HP heeft, gaat hij in “zen-modus”, waarbij hij zijn armen en benen instopt en een bijna perfecte gelijkenis met de Daruma-pop aanneemt. Darmanitan is ook de geëvolueerde vorm van Pokemon #554, Darumaka, wiens ontwerp een vrolijke Daruma-pop is met stompe armen en benen. In de Pokedex staat Darumaka bekend als de “Zen Charm Pokemon”.

5. Hoe en waar worden Daruma gemaakt?

Tegenwoordig zou men kunnen denken dat daruma gewoon in een fabriek in China in massa worden geproduceerd, net als de al even populaire maneki-neko (wuivende kat). Maar in werkelijkheid worden bijna alle daruma geproduceerd in de Japanse stad Takasai in de prefectuur Gunma, zoals dat al meer dan drie eeuwen gebeurt.

Oorspronkelijk werden daruma’s gemaakt door boeren in de omgeving van Takasai, om te worden gezegend door bezoekende monniken. Dit was in de 17e eeuw, toen men geluk zocht om elk jaar een goede oogst te garanderen. Zo is de traditie van het maken van daruma in Takasai, Gunma, ontstaan en tot op heden voortgezet.

Wat hun vervaardiging betreft, zijn daruma’s traditioneel hol en gemaakt van een soort papier-maché met Japans washi-papier (Wat is Japans washi-papier?). Er wordt een houten stereotype gemaakt, dat vervolgens wordt omwikkeld met papier-maché, dat zorgvuldig wordt gevormd, gesneden en beschilderd om de kenmerken van de daruma te creëren. Tegenwoordig maken darumamakers hun eigen houten stereotype niet meer, maar gebruiken zij een geprefabriceerde mal die vervolgens in papier-maché wordt gewikkeld.

Hoewel het moderne proces van het maken van daruma grotendeels aan machines is toevertrouwd, is het nog steeds een nauwgezet en technisch proces, dat echter door de moderne technologie is vereenvoudigd. Tegenwoordig wordt de geprefabriceerde houten mal in vloeibaar papier-maché gedompeld en wordt de lucht binnenin met een pomp weggezogen. Deze methode zorgt ervoor dat elke daruma er perfect identiek uit komt. Vroeger werd deze methode met de hand gedaan, door nat papier-maché aan te brengen op het natte oppervlak van een houten mal. De mal hoeft niet altijd van hout te zijn. Sommige fabrikanten gieten hem in klei, of zelfs in metaal, wat een langere levensduur garandeert.

6. Waar kan ik een Daruma kopen?

De stad Takasaki, de bakermat van de daruma, biedt vele mogelijkheden om daruma’s te kopen. Bij Yoshida Daruma kun je online kopen uit een ruime selectie.

Voor sommige mensen is het kopen van een Daruma een manier om hun spirituele doelen te bereiken en geluk te brengen!

 Tokio heeft een assortiment Daruma-poppen die bekend staan als Happy Daruma. In Kyoto is er een lokale online winkel die daruma’s verkoopt, bekend als Kimura Oshida. Daar kunt u de daruma-pop van uw keuze online kopen en thuis laten bezorgen. Als u liever persoonlijk een daruma koopt wanneer u Kyoto bezoekt, kunt u naar het Kyoto Handicraft Centre gaan en daar een daruma kopen. Kyoto heeft ook zijn eigen unieke boeddhistische tempel, bekend als Horin-ji, maar deze wordt ook wel Daruma-dera genoemd vanwege de enorme collectie van 8.000 gedoneerde daruma-poppen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven