Ontdekking van de Maneki-Neko

Heb je ooit gehoord van dit kleine beeldje, in de vorm van een kat die zijn poot boven zijn hoofd heft?

Bekend over de hele wereld als geluksbrenger?

Het is HET must-have souvenir geschenk uit Japan?

Maar wat is zijn echte geschiedenis en waarom is het zo beroemd?

Betekenis van de Maneki-Neko

Allereerst is het noodzakelijk om te weten dat 招き猫(Maneki Neko) :

-is gevormd uit een werkwoord 招き(Maneki).

-De vorm in het woordenboek is: 招く(Maneku) wat we kunnen vertalen als “Uitnodigen”.

-evenals de kanji 猫(neko) die “kat” betekent.

Dus zoals je waarschijnlijk hebt begrepen betekent Maneki Neko letterlijk “de kat die uitnodigt”.

Uiterlijk van de Maneki-Neko

Hij ontleent zijn naam ook aan zijn uiterlijk, want hij heeft de vorm van een kat die een van zijn poten optilt als teken van uitnodiging om te komen of terug te gaan:

  • Linkerpoot: trekt klanten aan
  • Rechterpoot: trekt geluk en fortuin aan
  • Beide poten : Trekt klanten en geluk tegelijk aan.

Net als de Daruma heeft de Maneki Neko verschillende kleuren, waarvan wordt aangenomen dat ze iets diepzinnigs betekenen.

  • kleuren = veel geluk
  • Wit = zuiverheid
  • Zwart = gezondheid en afweren van kwaad
  • Rood = gezondheid en houdt boze geesten weg
  • Groen = academisch succes
  • Goud = rijkdom
  • Roze = liefde

We zien hem een rode halsband, een bel en een slabbetje dragen, geïnspireerd op de katten van de rijke families uit de Edo-periode.

Dit doet ons denken aan onze viervoeters versierd met juwelen. De kraag met het belletje blijft normaal, maar het slabbetje bestaat niet meer, behalve om onze katten te cosplayen.

Laten we teruggaan naar het uiterlijk van ons beeldje. Het heeft ook in zijn andere poot een grote gouden steen die “koban” heet. Het was een 1 ryo muntstuk (Edo tijdperk) maar op de Maneki Neko stelt het vaak tien miljoen Ryo voor.

Waar is de Maneki-Neko van gemaakt?

Er zijn allerlei soorten:

De meest voorkomende zijn die van plastic met bewegende pootjes. Maar er zijn er ook die gemaakt zijn van hout, papier-maché, klei, keramiek of porselein. Er zijn ook veel zeldzamere en duurdere exemplaren van jadesteen en goud.

Waar zijn de Maneki-Neko katten?

Ze zijn vooral te zien bij de ingang van restaurants en winkels. U kunt ze kopen in souvenirwinkels. Ze zijn vaak te vinden in de “tax free” winkels in Tokyo, maar ook als sleutelhanger in 100 yen winkels.

6 Wanneer is de Maneki-Neko ontstaan?

Het eerste bewijs van hun bestaan dateert uit de jaren 1870 tijdens het Meji-tijdperk. Wij vermoeden echter dat ze al veel eerder zijn ontstaan.

Een Maneki-Neko Tempel?

Als we het over Maneki-Neko hebben, kunnen we niet anders dan de Gotoku-ji tempel noemen. Het is een boeddhistische tempel in Tokyo, meer bepaald in Setagaya. De honderden Maneki Neko die in dit heiligdom staan, maken de tempel zo charmant. Om er te komen, kunt u de trein nemen. Een trein met zijn beeltenis en kattenpoten om je aan vast te houden als je staat, brengt je zo dicht mogelijk bij, daarna moet je lopen.

Het is een rustige plek, met tempels, een kleine tuin en wierook. Tijdens een reis naar Japan kan een Maneki Neko een heel goed souvenir zijn, en ook geluk brengen. Het wordt tegenwoordig omgevormd tot verschillende originele goodies en is zeer symbolisch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven