Vandaag gaan we het hebben over een onderwerp dat ons als fans van Japan en zijn folklore na aan het hart ligt. Het gaat over Japanse maskers. We gaan het niet hebben over antivervuilingsmaskers, gasmaskers of zelfs reparatiemaskers, maar over de traditionele Japanse maskers die de geschiedenis van Japan hebben opgebouwd.

 Dus u gaat ons vertellen: “Waarom bent u zo geïnteresseerd in Japanse maskers? Je hebt geluk, we kunnen dat vrij gemakkelijk beantwoorden en we hopen zelfs onze passie over dit onderwerp met je te delen!

Het Japanse masker is geen ordinair accessoire, het heeft de tijden en tradities doorkruist, het heeft verschillende culturen bezocht en maakt volledig deel uit van de Japanse folklore. Het kan een nuttig accessoire zijn, maar ook een decoratief accessoire of zelfs een vermomming. Tegenwoordig nemen honderden films, videospelletjes en animatiefilms de cultus van het Japanse masker over om het aan hun universum aan te passen.

Traditionele Japanse maskers: Kamen

Kamen : Betekenis en oorsprong.

Kamen betekent letterlijk “voorbijgaand gezicht”. Deze maskers maken integraal deel uit van de Japanse cultuur. De oorsprong van deze maskers gaat terug tot ongeveer de 7e eeuw en men denkt dat deze maskers afkomstig zijn uit de Koreaanse cultuur. Dit genre wordt ook wel Gigaku genoemd.

Hoe worden deze Kamen gemaakt?

Deze kamen maskers zijn uit hout gesneden en gelakt om een ongeëvenaard schaduwspel te geven. Met het lichtspel op het toneel biedt elke kant van deze maskers een nieuwe manier van waarnemen.

Naarmate de tradities en de geschiedenis evolueerden, namen Japanse kyogen en noh-theaters ook kamen-maskers over voor hun voorstellingen, die dateren van rond de 14e eeuw.

Deze stukken zijn zeer uniek en karakteriseren de maskers perfect. De acteurs die de gezichtsmaskers dragen, slagen erin de door de maskers uitgedrukte emoties perfect in hun bewegingen en scenografie te vatten.

 Natuurlijk zijn er honderden maskers (bijna 300 om precies te zijn). Waarom zoveel maskers? Hoe meer maskers er zijn, hoe meer mogelijkheden er zijn om met verschillende personages nieuwe emoties te creëren, te tonen en uit te drukken.

Onnamen masker

Traditioneel masker van het Noh theater, dit Japanse masker stelt een vrouw voor. Het is zo ontworpen en gebeeldhouwd dat het verschillende mogelijkheden biedt, afhankelijk van de hoek van het licht en de positie van het personage.

Vrouwen treden nauwelijks op in het theater en deze maskers worden eigenlijk gedragen door mannen die het personage met het Onnamen masker belichamen. Dit masker toont een vrouw met een zachte huid, wijd open ogen en een lichte glimlach, die de liefde en vreugde van de vrouw uitdrukt.

Het is belangrijk te weten dat dit masker niet het enige is dat de vrouw voorstelt, er zijn verschillende maskers die vrouwen van verschillende sociale klassen met verschillende lichaamsbouw kunnen tonen.

 Het ko-omote masker vertegenwoordigt bijvoorbeeld een jonge vrouw die meer naïef is en de idealisering van vrouwelijke schoonheid en jeugd uitdrukt.

Masker Okame

Toen we dit masker voor het eerst ontdekten waren we nogal verbaasd, maar ook geamuseerd door de stijl en de grote kinderlijke glimlach. 

Dit Okame masker staat symbool voor geluk, maar ook voor een lang leven. Het is moeilijk te vinden in grote steden als Tokio, maar je kunt het vrij gemakkelijk tegenkomen in kleine Japanse dorpjes in verschillende vormen: houten masker, plastic masker of zelfs stalen masker.

 Wanneer u het prachtige land Japan bezoekt, doe ons dan een plezier en ontdek de minder populaire en toch even mooie gebieden als Tokio.

Kitsune masker

Ben je een geek of een otaku? Dan zal dit Kitsune masker je zeker iets zeggen! Het komt voor in veel manga en videogames van de popcultuur, met name in Naruto.

Dit mystieke wezen van de Japanse folklore betekent Japanse vos en het is verre van een eenvoudig dier dat kan worden getemd met vulgaire kroketten.

 Dit wezen vertegenwoordigt perfect de dubbele betekenis van de menselijke natuur en daarom is het perfect als masker. De Kitsune is een boodschapper van de God Inari en neemt vele vormen aan, we nodigen je uit om alles te ontdekken wat we weten over deze opwindende Japanse vos!

Wacht niet langer om dit witte masker dat een Kitsune voorstelt te bemachtigen, hang het elastiek achter op je hoofd en toon je vrienden en familie je passie voor het Japanse folklore universum. 

 Tengu masker

De tengu demon is een bijzonder en nogal arrogant wezen. Niemand wil hem ontmoeten op een dag dat hij in een slechte bui is.

Het is heel gemakkelijk om hem te herkennen:  Rood gezicht en lange neus. Dit alles gecombineerd met nogal zoute gezichtsuitdrukkingen. Het is veilig om te zeggen, dat hij niet veel succes zou hebben op tondel. 

De tengu demon is een shinto god die geïnspireerd is door china en zijn tradities, hij zou wortels hebben van de chinese hond-demon.

Als je een sterk karakter of een unieke voorliefde voor deze Japanse demonen hebt, waarom dan niet een tengu masker? Dit handgemaakte masker respecteert de Japanse knowhow en zal perfect zijn om uw woonkamer te versieren. Het zal niet alleen uw witte muren vullen, maar ook uw vrienden perfect verrassen.

Oni masker

Het lijkt op een Tengu door zijn roodachtige huidskleur, dat geven we toe. Net als de Tengu demon, is het een demon die erg geworteld is in de Japanse folklore, en zelfs in de popcultuur. Met name Overwatch en zelfs League of Legends verwijzen naar het hannya-masker door middel van skins.

Je ziet dit masker in Japan tijdens de viering van de lente met Setsubun, een traditioneel Japans festival. Je ziet veel mensen oni-maskers dragen als grap, om mensen bang te maken of zelfs om te symboliseren dat je je zonden verbergt en achterlaat.

Men-Yoroi

Dit masker doet je ergens aan denken, nietwaar? Dat zou ook moeten! Dit gezichtspantser werd gemaakt om samurais te beschermen in de strijd. Ze worden ook wel Mempo genoemd. Maar dit is niet het enige samoerai masker dat bestaat, in feite zijn er verschillende Japanse samoerai maskers die allemaal tot doel hebben te beschermen met een gezichtsmasker dat een correct gezichtsveld kan bieden tijdens het dragen van het beschermende masker.

Om er een paar te noemen: Mempo, Hanbo, Hanpo of happuri.

Samurai masker:

De men-yoroi werden destijds eigenlijk gebruikt om de kabuto (gevechtshelm), die erg zwaar was, vast te zetten.

De shinobi-no-o (kinriem) van de kabuto werd onder de kin bevestigd om hem bij elkaar te houden.

De ori-kugi of stokken die odome worden genoemd. Ze worden gebruikt om de kinband vast te houden.

De men-yoroi was gemaakt van ijzer, leer of een combinatie van beide. Het had een gelakte of roestige afwerking en had verschillende gezichtsdetails, zoals een snor, woeste tanden en een afneembare neus. Met uitzondering van de happuri had een men-yoroi een gaatje onder de kin om het zweet af te voeren.

Type men-yoroi masker:

Somen

Dit masker bedekt het hele hoofd, deze maskers zijn gevarieerd en er bestaan verschillende modellen. Soms is het masker zelfs gemodelleerd met een Noh theatermasker. Met de evolutie van de cultuur zagen we dat sommige ninja’s de maskers van de samoerai droegen.

Mempo

De Mempo is een masker dat vaak de helft van het gezicht bedekt en de bescherming van de helm versterkt. De Japanse smaak voor detail is dit type masker niet ontgaan, want we vinden zelfs mempomaskers met snorren of tanden.

Hanpo

Dit masker wordt gebruikt om het onderste deel van het gezicht te bedekken, het is nuttig als bescherming van de luchtwegen (neus-mond).

Happuri

De Happuri is een deel van het masker dat de contouren van het gezicht (voorhoofd en wangen) bedekt.

Hannya masker

Zoals gezegd zijn demonen zeer aanwezig in de Japanse cultuur en het Noh theater, daarom zie je verschillende soorten demonen, de een nog unieker dan de ander.

De Hannya demon stelt een vrouwelijke demon voor die in haar vorige leven erg jaloers was en hier is om wraak te nemen. Zoals alle traditionele Japanse maskers biedt haar beeld verschillende lichtpunten en toont ze verschillende emoties met een helder masker, dit versterkt het beeld van de emotionele vrouw. In de ogen van de hannya-demon zien we een vrouw die zowel verontrust als boos is over haar verleden.

Het Hannya masker bestaat in verschillende kleuren:

Wit Hannya masker: verfijnd en elegant karakter

Rood Hannya masker: nerveus en donker karakter

Zwart Hannya masker: zeer beklemmend en akelig karakter

Dus welke kleur past het beste bij jou? Zet dit masker ook op je gezicht en bewonder de terreur die je kunt creëren!

Hyottoko Masker

Dit is een Japans masker met een heel bijzondere vorm. Dit Hyottoko Masker is komisch van vorm en stelt de vuurdemon voor die zijn bamboestok kan ontsteken.

Volgens de legende is dit masker eigenlijk een jongeman met een heel bijzonder gezicht die met zijn navel goud produceert (niets normaler dan dat). Om de families geluk te brengen wanneer een familielid stierf, plaatsten de families vroeger een masker boven de haard om geluk te brengen. Dit traditionele masker is dus zowel een komisch als een geluksmasker dat het Japanse universum en zijn folklore prachtig weergeeft!

U kunt dit masker in Japan gemakkelijk vinden in traditionele winkels en zelfs in meer normale winkels. 

Uiteindelijk lijkt het op een carnavalsmasker en zelfs op een dans die in groepen wordt uitgevoerd met Japanse mensen die zich graag verkleden met dit soort maskers om geluk aan te trekken.

Namahage masker

Het zal u misschien verbazen waarvoor dit traditionele masker wordt gebruikt, maar het Franse onderwijs komt niet eens in de buurt van dat van Japan, dus ieder zijn meug!

Het Namahage ritueel is een Japans ritueel dat wordt beoefend tijdens het nieuwe jaar in Oga. Ze bezoeken de ouders en jagen de kinderen die niet braaf zouden zijn geweest de stuipen op het lijf, zodat het de kinderen inspireert om op school te werken en mensen te respecteren om te voorkomen dat ze dit monster weer zien. De ouders kunnen in ruil voor deze dienst offers brengen aan de Japanners die deze maskers dragen om hen te bedanken voor deze daad.

We hopen van harte dat deze blogpost u van enig nut is geweest, u kunt nu besluiten zelf een masker te maken of onze collectie Japanse maskers bezoeken en er een adopteren! Onze maskers zijn geschikt voor alle huidtypes. Gevoelige huid, zachte huid of normale huid!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven