Jorōgumo: De spinnenvrouw

Vandaag gaan we jullie vertellen over de Jorogumo, een yokai die er uitziet als een spin, maar ook de vorm van een verleidelijke vrouw kan aannemen. Haar naam komt van Trichonephila clavata, een echte spinnensoort!

Oorsprong van de yokai Jorogumo

Een mens, een spin, een demon? Nou, eigenlijk is ze een beetje een mix van al deze dingen.

Ze staat bekend als een mooie en zeer verleidelijke vrouw en kan een menselijk uiterlijk aannemen zonder dat een man ooit aan haar ware aard twijfelt. Haar spiegelbeeld daarentegen onthult haar spinnenvorm, in welke transformatie ze zich ook bevindt.

Zoals gezegd is de naam Jorō-gumo afkomstig van een echte spin die in Japan in de archipels wordt gevonden. Ze zijn ongeveer 3 centimeter lang, hoewel ze groter worden naarmate ze ouder worden.

De taaiste zijn zelfs in staat om kleine vogels te vangen en op te eten… voor arachnofoben.

Deze spinnen staan in Japan bekend om hun aanzienlijke omvang op volwassen leeftijd, hun zeer heldere en sublieme kleuren en de stevigheid van hun web.

Dit alles is zeer belangrijk om de eigenschappen van de Yokai die de Jorogumo is beter te begrijpen, de legenden zijn immers zeer vaak geïnspireerd op de werkelijkheid. 

Het leven van de Jorogumo

Wat zijn levensstijl betreft, is het eigenlijk vrij rustig, dit wezen heeft een zeer solitair leven en houdt er niet van om zich met anderen te mengen, of het nu yokai of mensen zijn.

Met een zeer lang leven, ze ontwikkelen nieuwe krachten op de leeftijd van 400 jaar, maken deze spinnen meestal hun nest in huizen in de stad, bossen of zelfs grotten voor de eenzaamsten.

Hun vermogens

Om zich met mensen te voeden, moeten ze uiteraard de nodige vaardigheden hebben. Ze zijn slim, bedrieglijk, mooi en zeer sexy. Iedereen kan verliefd op ze worden en hun uiterlijk speelt een grote rol in hun vaardigheden!

Hun favoriete prooi? Het zijn natuurlijk jonge en knappe gumshoes, sterke mannen met een groot charisma. Het zijn vaak samoerai’s die alles zouden doen om de oorlog te vergeten in de armen van een tedere vrouw.

Hoe gaat ze te werk?

Zodra ze haar doelwit heeft gespot, nodigt ze de jongeman gewoon bij haar thuis uit. Ja, zelfs voor Tinder bestond dit al, en het is daarom dat dit schepsel een reputatie heeft als prostituee.

Helaas, als de man eenmaal besloten had om met haar mee te gaan, zag je hem zelden of nooit meer terug. Zodra de man aankomt op de ontmoetingsplaats (spoiler alert: niet in een warm huis) zal zij dan haar zeer sterke zijden draden gebruiken om de man op te winden en hem na verloop van tijd te laten sterven.

Ja, ze heeft inderdaad een wrede kant. Ze kan ook vuur uit haar mond of handen spuwen als ze onheil wil aanrichten of als het slachtoffer niet meewerkt.

De spin yokai volgens de legende

Volgens de legenden uit de Edo-periode neemt de mooie vrouw die in een spin kan veranderen, de man mee naar een klein huis of hut en bespeelt een muziekinstrument om hem te ontspannen. 

Wanneer hij niet meer achterdochtig is, zal ze dan beginnen haar webben discreet rond zijn lichaam te weven om hem immobiel te maken. Dan kan ze hem levend verslinden of na verloop van tijd laten sterven.

Zoals de yokai noppera-bo kan ze doen alsof ze een baby heeft in een kleine deken om de aandacht van een man te trekken. Als hij haar dan vraagt om het vast te houden, zal hij beseffen dat het gewoon een zak spinneneieren is die uiteindelijk zullen losbreken en hem aanvallen.

De legende van Joren Falls

Dit verhaal is zeer bekend, een jonge houthakker zat rustig uit te rusten aan de voet van de Joren watervallen in Izu toen hij in de verte een jonge vrouw zag. Ze was mooi en hij was op slag verliefd op haar.

Hij kwam vervolgens elke dag terug om naar haar te kijken en een band met haar op te bouwen. Helaas merkten de mensen om hem heen na een paar dagen dat hij geen energie meer had en er erg depressief uitzag.

Een boeddhistische monnik die de legendes van het gebied kende, vermoedde dat de jongeman door een Joro-gumo in de val was gelokt. Hij vergezelde de jongeman en zijn vermoedens werden bevestigd.

Hij begon sutra’s uit te spreken om de houthakker uit de greep van de spin te bevrijden toen de spin zijn webben verstevigde en probeerde de man te vangen door hem mee te nemen onder de waterval.

Gelukkig versterkte de monnik zijn soetra’s en slaagde erin de man te bevrijden door de webben van deze yokai te laten verdwijnen met de enige kracht van zijn soetra kat.

Helaas kon de jonge houthakker later niet herstellen van zijn scheiding van de spinnenvrouw… Hij raadpleegde daarom een Tengu voor advies. Deze adviseerde hem formeel om niet terug te keren naar de Joro-gumo.

Uiteraard deed de man wat hij wilde en werd nooit meer gezien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven