15 Japanse tekeningen die je moet zien!

De breedte en variatie van de Japanse tekenkunst door de eeuwen heen is moeilijk te vangen in een paar meesterwerken. Door in te zoomen op een tijd en plaats kan men natuurlijk proberen de metaforen, symbolen en verfijning van de Japanse kunst in elk tijdperk uit te pakken.

Van de beroemde (en ironisch genoeg steeds veranderende) Hokusai tot de hedendaagse moderne illustraties in anime en manga, is dit een kleine opfriscursus in het bereik en de details van Japanse tekeningen en illustraties, die elk hun eigen unieke verhaal te vertellen hebben.

1. Uit Shohei Otomo’s Ora Ora, 2017

Shohei Otomo, zoon van Akira’s Katushiro Otomo, tekent bijna uitsluitend met een biro, en geeft niet alleen de voorkeur aan de esthetiek ervan, maar ook aan het bescheiden prijskaartje van ¥ 80. Deze tekening van een met een mes zwaaiend schoolmeisje komt uit zijn tentoonstelling Ora Ora uit 2017.

Ora Ora is een angstkreet, een geluid dat je zou kunnen horen in de vechtscène van een anime of manga. Deze toepasselijke titel illustreert Shohei’s rebelse cyberpunkstijl, die moderne westerse clichés en percepties van Japan combineert met elementen van traditionele Japanse kunst.

Hij beschrijft de stad Tokio als “verstikkend” en “stressvol” en zijn kunst weerspiegelt dit gevoel in haar chaos, energie en symboliek. “…Onder de oppervlakte is er veel ongeluk,” zei hij in een interview met ABC in Australië over zijn geboortestad Tokio.

In datzelfde interview maakt Shohei gewag van zijn overtuiging dat Japanse volwassenen “kinderen verwaarlozen”. De tekeningen van Ora Ora laten een soort wraakfantasie zien, waarin kinderen hun autonomie en macht terugwinnen. Elke illustratie duurt ongeveer een maand.

2. Zestien Arhats van Gessen, datum onbekend

De kunstenaar en monnik Gessen (1741-1809) stond bekend om zijn bereidheid om op verschillende ondergronden te schilderen, zelfs op de rok van een geisha. Er wordt gezegd dat hij vaak aandrong op vooruitbetaling. Zijn populariteit groeide, en hoewel zijn werken in kwaliteit varieerden, lijkt het erop dat zijn gretigheid om de hoogste prijs te krijgen bedoeld was om mensen in nood te kunnen voeden.

Gessen studeerde bij Sakura Sekkan en andere schilders die zijn belangstelling voor nieuwe schilderstijlen, waaronder die van westerse invloed, leken te delen. Deze tekening, Zestien Arhats, toont de zestien legendarische mannen uit de boeddhistische traditie die de leer van de Boeddha kregen toevertrouwd voor zijn vertrek naar het Nirvana.

Interessant genoeg is de legende in China uitgebreid tot achttien arhats, maar de zestien arhats blijven in Japan symbolen van verering en voorbeeldig gedrag. Deze specifieke tekening werd door Gessen gemaakt in Indische inkt op papier.

3. Lepel door Hidemi Ito, 2017

Zachte pastelkleuren en schaduwen benadrukken de onschuld en eenvoud van Hidemi Ito’s moderne boodschap. Hier in deze illustratie gezien is de gebogen lepel het resultaat van ESP, een soort hersencontrole op matrixniveau die zich leent voor de geest van de meisjes die Ito afbeeldt. Ondanks de speelse en nieuwsgierige sfeer van Ito’s tekening is er ook een soort intensiteit die de meisjes in concentratie opslokt, waardoor de kijker zich afvraagt hoe de lepel naar haar hand is gezet.

Volgens Ito is haar werk geïnspireerd door films en haar verbeelding. Ze vertelde ons dat de ideeën achter de meisjes en hun ESP voortkomen uit een “romantisch gevoel” om de wereld en haar mysteries te interpreteren. De ronde vorm van de lichamen en de nadruk op jonge vrouwen roepen herinneringen op aan nihonga of bijinga, maar Hidemi zegt dat de invloed daarvan onbewust moet zijn.

Unsafe Day uit haar tentoonstelling van 2017 lijkt te rebelleren tegen de hedendaagse dwang om moeilijkheden glad te strijken en te zeggen dat alles in orde is. Hidemi’s tekening gebruikt vrouwelijke boodschappers om moderne spanning op een “subtiele” manier over te brengen. “Als ik teken, wil ik een moment overbrengen dat niet met taal kan worden beschreven. Een emotie die ik voel”. zegt ze. Hidemi Ito is een van de vele grote Japanse vrouwelijke kunstenaars die je moet kennen!

4. Bloemenmand I door Uemura Shoen, 1915

Uemura Shoen was het pseudoniem van de ongelooflijk succesvolle kunstenaar Uemura Tsune uit Kyoto. Bloemenmand I blijkt een schets in Oost-Indische inkt op papier te zijn van de beroemde zijdeverfschilderij, Bloemenmand.

Uemura tekende meestal in de bijin-ga stijl, hoewel ze ervoor koos gewone vrouwen te tekenen in tegenstelling tot hoofse artiesten en entertainers. “Flower Basket” I was geïnspireerd op een Noh toneelstuk, een thema dat ook vaak in haar werk voorkomt. Uemura was de eerste vrouw die de prestigieuze Orde van Cultuur ontving in een tijd dat vrouwen geen opleiding mochten volgen aan een vakschool.

Ondanks de omstandigheden moedigde Uemura’s moeder, een weduwe die een theewinkel runde, Uemura aan om te gaan schilderen en stuurde haar naar een schilderschool waar ze studeerde bij Suzuki Shonen.

5. Tekening uit Spirited Away van Hayao Miyazaki (Studio Ghibli)

In het hardback kunstboek The Art of Miyazaki’s Spirited Away staan verschillende schetsen uit het originele storyboard, waaronder deze illustratie van een transparante Chihiro die over de brug naar het badhuis loopt. In een interview met Miyazaki in het Japanse tijdschrift Animage in 2001 uitte de Japanse animator zijn wens om een film te maken voor vijf jonge meisjes die de kinderen waren van zijn familievrienden.

“En dus vroeg ik me af of ik een film kon maken waarin zij heldinnen konden zijn…” aldus Miyazaki, die er zeker van was dat de inhoud van de shojo manga niet voldeed aan wat deze tienjarige meisjes echt wilden zien en/of lezen.

Alle werken van Miyazaki worden met de hand getekend. Hij deelt de fundamentele overtuiging dat de geest van animatie gebaseerd is op het met de hand tekenen, een overtuiging die hij in de loop der jaren heeft herhaald en die veel aandacht heeft gevraagd voor de nauwgezette inspanning die nodig is om animatie van zijn niveau te creëren.

Miyazaki herinnert zich dat de reden waarom hij het badhuis koos als plaats om het publiek onder te dompelen in de verbeelding is dat het badhuis “mysterieus” is. Hij bedenkt hoe “leuk” het zou zijn als zo’n inrichting voor goden en geesten in onze wereld zou bestaan.

In deze illustratie kan de kijker het begin zien van Chihiro, transparant van vorm maar nog niet bekend van binnen, zijn diepe innerlijkheid op het punt zich te ontvouwen binnen het speelse en soms duistere badhuis dat hij gaat betreden.

6. De monnik Rensho rijdt achteruit op zijn paard door Matsumura Goshun, ca. 1784

Een militair soldaat, Kumagai Naozane, gedachtig aan degenen die hij in de Genpei-oorlog (1180-1185) had gedood, gaf zijn leven in de materiële wereld op en zocht vrede door een boeddhistische sekte te volgen. Kumagai was beschouwd als een held in de uitkomst van de nationale burgeroorlog, en een soort legende in de Noh-spelen en haiku’s die zijn verhaal vertelden in een Japans masker.

Vol spijt deed hij afstand van zijn naam en werd Rensho (of Rensei) om de leer van het boeddhisme te volgen. Hier geïllustreerd door de kunstenaar Matsumura Goshun, reist Rensho te paard van Kyoto naar de Kanto regio, waarbij zijn omgekeerde houding de belofte symboliseert die hij niet zal breken, namelijk om Boeddha nooit de rug toe te keren.

Deze beroemde Japanse illustratie van Goshun is getekend in de haigastijl, die gewoonlijk illustraties weergeeft die bij haiku-gedichten horen. De eenvoudige stijl is geïnspireerd op Goshuns lessen van zijn leraren die nanga beoefenden, een traditionele Chinese schilderstijl waarvan de beoefenaars zichzelf vaak beschouwden als de literaire en intellectuele elite.

7. Ik haat de zomer door Sakiyama, 2018

“I Hate Summer”, een illustratie van de jonge Japanse illustrator Sakiyama, herinnert aan enkele van de donkere thema’s die te vinden zijn in de overvloed aan ukiyo-e prenten die de populaire cultuur van de late Edo-periode weerspiegelen. Ukiyo-e hadden educatieve en erotische doeleinden, en onder deze thema’s bevonden zich spookachtige figuren die niet veel verschillen van Sakiyama’s personages in I Hate Summer, dat een demonachtig wezen voorstelt dat zijn mond opent om ons ’s nachts in zijn geheel op te slokken.

De kunstenaar zegt dat hij plezier beleeft aan het creëren van sferen die zowel “onaangenaam” als “decadent” zijn. Met behulp van voornamelijk digitale software zoals Photoshop en After Effects plaatst Sakiyama zijn personages in steden die zichzelf verslinden of in decadentie verkeren, waar het wemelt van de monsters of moreel verdorven mensen.

Titels als “I Hate Summer”, of andere als “I wish it was always midnight” impliceren een emotionele wereld waarin de kijker de fantasierijke schaduwen kan verkennen van werelden binnen werelden die uit elkaar vallen.

8. Iconische tekening van Saturnus, 12e eeuw

Doyo, of Saturnus, wordt hier gekarakteriseerd als een man in gewaden met een stierenkop op zijn hoofd. Deze klassieke Japanse illustratie is nu gemonteerd als een hangende rol.

De planeet Saturnus maakte samen met negen van zijn hemelse tijdgenoten of ‘Negen Lichten’ deel uit van het sterrensysteem dat in de 12e eeuw in Japan en China werd geïntroduceerd. Deze Lichten werden voor het eerst gezien in Indiase teksten die later werden opgenomen in de boeddhistische leer.

9. Vrouw met verward haar door Chihiro Iwasaki, 1946

Voordat ze bekend werd om haar aquarellen en prijzen won voor haar kinderboekillustraties, zat de nog onbekende kunstenares Chihiro Iwasaki ’s avonds laat op met potlood en papier. Deze tekening, Vrouw met verfomfaaid haar, werd gemaakt toen Iwasaki na het einde van de Tweede Wereldoorlog terugkeerde naar Tokio.

Het huis van haar familie was tijdens de oorlog verwoest, waardoor ze naar het huis van haar grootmoeder in Nagano werd geëvacueerd. Deze specifieke tekening werd gemaakt onder de voogdij van de kunstenaars Iri Maruki en Toshiko Akamatsu, man en vrouw, die een atelier runden dat deel uitmaakte van de Japanse Communistische Partij.

“Vrouw met warrig haar” is een van de vele werken die ze maakte terwijl ze probeerde een succesvol schilder en illustrator te worden. Overdag werkte Iwasaki als schrijver en illustrator voor een krant genaamd Jinmin Shimbun (People’s Paper), en ’s nachts schetste ze om dichter bij haar droom te komen.

10. Sneeuw door Uemura Shoen, 1940

Uemura’s bijzondere aandacht voor de details van stof wordt hier geïllustreerd in een van haar vele schilderijen die betrekking hebben op sneeuw. Uemura werd erkend als een van de meest voortreffelijke nihonga-kunstenaars van haar tijd en stond bekend om haar gedetailleerde werk dat dat van haar mannelijke collega’s overtrof.

Als vrouw zou zij de vrouwelijke onderwerpen in haar schilderijen meer zeggingskracht hebben gegeven, door kleine kleurdetails te gebruiken om hun levendigheid te vergroten en de tekeningen minder op gepolijste, onbeweeglijke poppen te laten lijken en meer op echte vrouwen die echte dingen doen in hun dagelijks leven.

In Sneeuw is een beetje rode kleur te zien op haar gezicht, lippen en oorlel, die een beetje beweging toevoegt aan het stilstaande beeld, wat suggereert dat het onderwerp van het schilderij licht gloeit terwijl ze stevig door de kou loopt. Uemura Shoen is een van onze 10 favoriete vrouwelijke schilders in de Japanse kunst.

11. Dragon Girl #32 door Katsuya Terada (Rakugakingu)

Dragon Girl #32 is een van de vele lijntekeningen van dit unieke personage tot leven gebracht door de beroemde Katsuya Terada, ook bekend als Rakugakingu (de doodle king), toepasselijk genoemd naar de hoeveelheid illustraties die hij maakt. Dit specifieke Dragon Girl is een lijntekening op een houten paneel met de tekst “mixed media on canvas”.

Katsuya Terada is een veelzijdige illustrator, die zowel de fijne kunst van het illustreren als de werelden van digitale kunst en manga beoefent. Hij wordt vaak geassocieerd met een zwarte marker bij het creëren van zijn volgende werk, maar kan ook gevonden worden terwijl hij een kleine iPad bouwt en overdag lange uren schetst.

Zijn grote werken, zoals Dragon Girl of Monkey King, komen bij hem op terwijl hij tekent. In tegenstelling tot veel Japanse kunstenaars voor hem, laat hij zich nooit leiden door een schets, maar alleen door zijn verbeelding en de inspiratie of indrukken in zijn hoofd.

In een korte documentaire getiteld Katsuya Terada – Life Drawing zegt Terada: “Als ik aan een live tekening begin en ik sta voor een leeg vel papier, denk ik altijd dat ik het niet zal kunnen afmaken. Dat is het niveau van detail en hart dat zich op papier vertaalt.

12. Voorlopige tekening van drie herten gemonteerd op een hangende rol Klaverschilderij van bloeiende struiken door Ogata Korin, 18e eeuw

Deze tekening en dit schilderij zijn uniek in de zin van samenwerking. De tekening van de drie herten in het midden is geïllustreerd door de beroemde Ogata Korin in de 18e eeuw. Het schilderij van een plant op de achtergrond werd een eeuw later voltooid door Suzuki Kitsu.

Beide kunstenaars beoefenden de Rinpa-stijl van illustreren, en beide werken blijven enigszins onafgewerkt, maar mooi in hun eenvoud en associatie. Kitsu en de opdrachtgever van deze kunst waren “eerbetoon aan Korin” en probeerden de kunst en studie van Rinpa te verjongen zoals Korin dat een eeuw eerder had gedaan.

13. Kraanvogels, pijnbomen en bamboe door Ogata Korin, begin 18e eeuw

Ogata Korin was een kunstenaar uit Kyoto die beroemd werd om zijn meesterschap in de decoratieve schilderkunst. Korin kreeg een overvloedige opleiding, maar werd onterfd omdat hij een wet uit die tijd overtrad die het delen van zilver en goud met het volk verbood. Na het verlies van zijn erfenis keerde Korin terug naar zijn leven als schilder.

Deze illustratie met de titel Kraanvogels, pijnbomen en bamboe is waarschijnlijk een van zijn vroegste schetsen, die in de loop der jaren opnieuw in elkaar is gezet als kamerscherm. Kraanvogels, pijnbomen en bamboe worden beschouwd als symbolen van een lang leven, natuurelementen die komen en gaan met de twee seizoenen die hier subtiel worden weergegeven: lente en herfst. Korin heeft de traditionele Japanse schilderstijl van Rinpa vernieuwd, een kunstvorm waarin natuurlijke onderwerpen zoals bloemen, planten en vogels centraal staan.

Rinpa werd in verschillende vormen beoefend, variërend van zeefdrukken, woodblock-boeken, keramiek en zelfs kimono-textiel. Korin was het meest bekend voor zijn gebruik in het verfijnen van zijn Rinpa techniek met gradatie van kleuren, en het gebruik van goud.

14. Daishojin Bosatsu toegeschreven aan Takuma Tameto, 12e eeuw

Deze goed bewaarde vroeg-Japanse tekening uit de 12e eeuw toont een boeddhistische godheid met de naam Daishojin Bosatsu. Deze kalm ogende bodhisattva is een van de zestien beschermgoden.

De afbeelding is een van de honderden die oorspronkelijk deel uitmaakten van een album met iconografische illustraties van de metafysische wereld van de Diamond World Mandala, een bijzonder rijk dat bijzonder belangrijk was voor de Japanse boeddhistische praktijk van de esoterische boeddhistische leer. Dit schilderij valt op door de kwaliteit van de tekening en de regenboogkleuren.

15. Schets door Katsushika Hokusai, 1836

Deze illustratie in inkt op papier van de beroemde Katsushika Hokusai, oorspronkelijk bedoeld voor een prentenboek, toont een krijger genaamd Wada Heita Tamenaga die een slang steekt. Hoewel een reeks krijgers de aanstaande publicatie van deze tekening aankondigde, zijn ze om onbekende redenen nooit gepubliceerd.

De illustraties zouden in de ukiyo-e traditie op houten planken zijn geplakt, maar tegenwoordig worden ze bewaard zoals ze zijn: dunne vellen papier. Hokusai, die wereldwijd bekend is om zijn iconische prent, De grote golf van Kanagawa, produceerde gedurende zijn leven duizenden werken. Voor zijn dood had hij zijn naam 30 keer veranderd.

Ten tijde van deze tekening, in 1836, heette hij Gakyou Roujin, wat ruwweg vertaald “De oude man die gek is op kunst” betekent. Het was in het laatste deel van zijn leven dat hij nadacht over zijn kunst en de invloed die leeftijd en ervaring hadden op zijn werk. Hij was een fervent illustrator en schilderde tot ver in zijn latere jaren, altijd gretig om zijn laatste schilderij, prent of schets te verbeteren.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven