Hoe betaal je in Japan?

Als je hier bent, ben je waarschijnlijk van plan om naar Japan te gaan, toch? Ben je gestrest over het betalen daar en wil je meer weten? Vraag je je af hoe je moet betalen? 

Wij zijn experts op dit gebied en helpen je om in de beste omstandigheden naar Japan te gaan! In deze blog kijken we naar :

  • Welke betaalmiddelen in Japan
  • Hoe u uw valuta kunt wisselen en waar
  • Welke middelen voor welke situatie
  • En nog veel meer…

Er zullen zoveel momenten zijn waarop u tijdens uw verblijf in Japan betalingen moet doen, bijvoorbeeld voor winkelen, taxi’s, openbaar vervoer, accommodatie, diverse activiteiten en vele andere zaken.

Japan is geen uitzondering als het gaat om de verschillende betaalmethoden, zoals in andere landen.

Natuurlijk kunt u op veel plaatsen in Japan nog steeds contant betalen, maar dit is onlangs veranderd omdat de Japanse regering het aantal plaatsen heeft uitgebreid waar u met het cashless systeem kunt betalen, wat voor veel buitenlandse toeristen veel handiger is.

Maar betaalmethoden zijn soms gekoppeld aan de lokale cultuur, dus u zult misschien wat verschillen vinden van uw gebruikelijke betaalmethoden in uw eigen land.

Daarom vindt u in dit artikel wat informatie over betaalmethoden in Japan.

We hopen dat u het nuttig vindt bij de voorbereiding van uw reis naar Japan, en ook tijdens uw verblijf in het land!

Betaalmethoden in Japan

Laten we eens kijken naar de betaalmethoden in Japan – zoals contant geld, krediet- en debetkaarten, IC-kaarten en ook QR-codes die je in Japan kunt gebruiken.

Contant geld

De “yen” (¥ 円: en) is de officiële munteenheid van Japan.

Contant geld is nog steeds het belangrijkste betaalmiddel in Japan, en alle plaatsen accepteren yen.

Er zijn biljetten in coupures van 1.000 yen, 2.000 yen, 5.000 yen en 10.000 yen. Alle biljetten hebben een beroemd persoon op één zijde, zoals Fukuzawa Yukichi die de Keio Universiteit oprichtte en voor de Japanse regering werkte tijdens de Meiji periode.

Japan plant nieuwe ontwerpen voor zijn bankbiljetten die begin 2024 in omloop zullen worden gebracht – misschien wilt u enkele van de huidige biljetten in gedachten houden.

De munten zijn 1 yen, 5 yen, 10 yen, 50 yen, 100 yen en 500 yen.

Het is altijd het beste om een paar munten van 100 yen in uw portemonnee te hebben wanneer u tempels en heiligdommen bezoekt voor de toegangsprijs, of wanneer u drankjes koopt uit automaten – hoewel deze ook grotere biljetten accepteren.

Krediet- en betaalkaarten

Krediet- en debetkaarten worden steeds populairder en een meer algemeen betaalmiddel in Japan, als gevolg van de overgang van de Japanse regering naar een cashloos land.

Dit betekent dat u uw krediet- en debetkaart bijna overal kunt gebruiken: in treinstations, winkels, restaurants, supermarkten en buurtwinkels, vooral in de stad, die zo ongeveer al uw dagelijkse behoeften dekken. Slechts enkele privézaken accepteren alleen contant geld.

Over het algemeen worden VISA, MasterCard, JCB en American Express in de meeste zaken geaccepteerd.

Veel geldautomaten in Japan accepteren geen credit- en debetkaarten die buiten Japan zijn uitgegeven.

Sommige internationale geldautomaten bevinden zich bij internationale luchthavens, grote banken en warenhuizen – en Lawson’s buurtwinkels.

QR-codes

De QR-code online betaaldienst werd in 1994 ontwikkeld door het Japanse bedrijf Denso Wave, en wordt erg populair bij bedrijven in Japan als de snelste en handigste manier om betalingen te verrichten met behulp van een applicatie op smartphones.

Veel plaatsen accepteren Line Pay, een Japans merk, maar ook Alipay, een Chinees merk met maar liefst 900 miljoen geregistreerde gebruikers.

Met de komende Olympische en Paralympische Spelen in Tokio in Japan, haasten veel plaatsen zich om QR-codes te implementeren voor cashless betalingen.

Sommige tempels en heiligdommen hebben QR-codes waarmee bezoekers de toegangsprijs kunnen betalen, en zelfs een klein offer kunnen brengen aan de donatiebox met behulp van een QR-code via smartphones.

Het schijnt dat de Japanse banken en regionale financiële instellingen van plan zijn een uniforme betaaldienst voor smartphones aan te bieden, mogelijk in het voorjaar van 2020, zodat Japan steeds meer een cashloze maatschappij wordt, wat goed nieuws is voor buitenlandse toeristen, die voor of tijdens hun bezoek geen geld hoeven te wisselen.

IC-kaarten

IC-kaarten zoals Suica, Pasmo, Icoca, Pitapa zijn allemaal erg handig voor het doen van betalingen in Japan, niet alleen in het openbaar vervoer maar ook in restaurants, winkels, automaten en buurtwinkels.

Dit zijn prepaid kaarten die je gemakkelijk kunt opwaarderen in treinstations. U kunt treinen, metro’s en bussen nemen zonder contant geld te gebruiken, maar u kunt er ook op veel plaatsen in Japan goederen mee kopen of betalen.

Sommige van deze kaarten vereisen een aanbetaling van 500 yen wanneer u voor het eerst een IC-kaart aanvraagt.

Het is niet alleen mogelijk om een IC-kaart op het station te krijgen, je kunt ook Suica en Pasmo apps op je smartphone krijgen, niet voor alle modellen.

Ook is het erg handig als je een Apple Watch Series 2 hebt dat de Suica app gekoppeld is aan Apple om betalen net zo makkelijk te maken.

Hoe wissel je geld om in yen in Japan

Inmiddels weet je dat er veel verschillende betaalmethoden zijn in Japan.

Maar zelfs als je je creditcard of chipkaart hebt, is het het beste om contant geld bij de hand te hebben, vooral als je op reis gaat naar het platteland, omdat je misschien geld wilt uitgeven op plaatsen die geen creditcards accepteren of online betaaldiensten aanbieden.

Wij raden u dus aan om zowel contant geld als andere betaalmiddelen bij u te hebben, zodat u niet teleurgesteld wordt.

Laten we eens kijken hoe je aan yen kunt komen in Japan.

Valutawissel – uw geld in yen

U kunt op de luchthavens geld wisselen, maar dat is altijd duurder. Wij raden u daarom aan uw geld in yen te wisselen bij banken, postkantoren, grote treinstations, hotels en warenhuizen en andere plaatsen in de drukste toeristische steden van Japan, namelijk Kyoto en Tokio.

Laten we eens kijken naar het wisselen van geld op het station van Kyoto. Op de 8e verdieping, aan de zuidkant van de Daikaidan, in het stationsgebouw bevindt zich een World Currency Shop. Hij is geopend van 10 tot 17 uur, maandag tot en met vrijdag.

Reischeques

Het voordeel van reischeques is dat u ze overal kunt uitgeven waar geen internationale geldautomaten zijn. Maar reischeques zijn tegenwoordig niet erg gebruikelijk, omdat u ze vóór uw reis in uw eigen land moet aanschaffen, en er zijn maar een paar plaatsen in Japan waar u ze kunt gebruiken.

Opname uit geldautomaten

Zoals hierboven vermeld accepteren veel geldautomaten in Japan geen kaarten die buiten Japan zijn uitgegeven.

U zult dus een geldautomaat moeten vinden waar u een buitenlandse bankkaart kunt gebruiken, anders kunt u uw geld niet opnemen.

Internationale geldautomaten zijn te vinden in meer dan 20.000 postkantoren en 10.000 7-eleven buurtwinkels in heel Japan. De 7-eleven winkels kunnen erg handig zijn, omdat ze lange uren open zijn en in sommige gevallen 24 uur per dag.

Houd er rekening mee dat de wisselkosten 1-3% bedragen van het bedrag dat u opneemt, afhankelijk van het type kaart dat u gebruikt.

Bonus: onze aanbevelingen

Om stress of teleurstelling te voorkomen, is het het beste om te weten welke betaalmethode goed werkt voor deze verschillende situaties. Laten we eens kijken wat de beste manier van betalen is.

Taxi

U kunt niet alleen een taxi nemen op taxiwachtplaatsen – zoals die voor treinstations of bushaltes – maar ook op straat in Japan. Steek gewoon je hand op om de chauffeur aan te geven dat je opgehaald wilt worden.

Het nemen van een taxi is een zeer handige manier om je te verplaatsen, vooral als je met een groep van 3 of 4 personen bent, omdat je de kosten kunt delen.

Wanneer u op uw bestemming aankomt, is het tijd om te betalen. Taxichauffeurs zullen u vertellen hoeveel het kost en accepteren meestal een creditcard of bankpas.

Maar voor het geval dat, moet u wat contant geld bij u hebben, omdat sommige taxi’s alleen contant geld accepteren. Houd er rekening mee dat er in Japan geen fooi wordt gegeven, maar u kunt de prijs naar boven afronden en een paar extra munten geven.

Openbaar vervoer

Tijdens je reis naar Japan zul je bijna elke dag het openbaar vervoer gebruiken, dus je betaalmethode moet er een zijn die het leven gemakkelijker maakt. Dus de IC-kaart is zeker de beste manier om te gaan. Bijna alle Japanse vervoersbedrijven gebruiken een IC-kaart, omdat het erg handig is.

Als je eenmaal een IC-kaart hebt gemaakt, kun je die meteen gaan gebruiken, gewoon door elke keer dat je reist het betaalpaneel aan te raken en je kunt heel gemakkelijk op bepaalde plaatsen komen. Met de Suica-kaart bijvoorbeeld – uitgegeven door JR East Railways en voorzien van een schattig pinguïnfiguurtje – kunt u vrij reizen in heel Japan, net als met de ICOCA-kaart, uitgegeven door JR West Railways.

Het is zeer vergelijkbaar met de Oyster kaart gebruikt in Londen of de SmarTrip kaart in Washington, dus je kan al weten hoe dit type kaart te gebruiken – geen contant geld nodig is. U kunt de IC-kaart ook als souvenir mee naar huis nemen.

Lokale winkels

Japanse buurtwinkels, zoals 7-eleven, Lawson, FamilyMart, MINI STOP en andere zijn geweldig, en ze zijn overal. Er zijn zoveel artikelen verkrijgbaar, met lange openingstijden en een uitstekende service. U zult merken dat buurtwinkels zeer nuttig zijn, en ze zijn ook deel gaan uitmaken van de Japanse cultuur.

Gemakswinkels kunnen zeer innovatief zijn met hun producten en diensten, dus je kunt je voorstellen dat de betaling in deze winkels gebruik maakt van de nieuwste technologie. Ze zijn lang geleden begonnen met het accepteren van krediet- en debetkaarten, dus het is normaal dat hun klanten met deze kaarten betalen.

Straatkraampjes en andere markten

We hebben het gehad over lunch en diner, maar hoe zit het met straatverkopers en andere markten, zoals de beroemde Nishiki-markt in Kyoto?

In de toekomst is het misschien cashless, maar contant geld is nog steeds de belangrijkste vorm van betaling, dus zorg ervoor dat u wat contant geld meeneemt als u op de markten rondloopt.

Dit is uw kans om te wennen aan het gebruik van Japanse valuta: koop, betaal, krijg wisselgeld en koop dan iets anders met het wisselgeld terwijl u ramen en Japanse snoepjes of ander lekkers tot uw beschikking heeft!

Zoals u ziet, kunt u in de meeste situaties in Japan met credit- en debetkaarten betalen.

Winkelen in de stad

Een van de geneugten van elke reis is gaan winkelen – zelfs als je een budget hebt. Maar soms vindt u in een warenhuis of antiekwinkel iets heel Japans, iets wat u echt wilt kopen.

Maar maak je geen zorgen, bij het winkelen in Japanse steden kun je tegenwoordig met creditcard of pinpas betalen. Bovendien accepteren veel winkels op straat, in treinstations, supermarkten, souvenirwinkels, eigenlijk bijna overal, creditcards of betaalkaarten.

Ook als u in een restaurant of café wilt eten – voor of na het winkelen – kunt u op de meeste van deze plaatsen met deze kaarten betalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven