Sanja Matsuri. Wat is dit festival?

De Sanja Matsuri (Sanja Matsuri) is een jaarlijks festival dat elk jaar in mei wordt gehouden bij de Asakusa Shrine in Taito-ku, Tokio. Het staat officieel bekend als het Grote Asakusa Shrine Festival en is een van de populairste vroege zomerfestivals in Tokio, met 1,5 miljoen verwachte bezoekers gedurende de drie dagen. De naam “Sanja” komt van de vroegere naam van Asakusa Shrine, “Sanja Gongen-sha”. Het wordt beheerd door de Asakusa Shrine Supporters Association, waartoe de 44 geestelijken en de Asakusa Association behoren.

Geschiedenis van het festival

Tot de Edo-periode (1603-1868) stonden de draagbare heiligdommen niet centraal in het festival zoals nu, maar was het eerder een spektakel met uitgebreide praalwagens uit elke stad. In de nacht van 17 maart brachten de drie door de goden gedragen draagbare heiligdommen de nacht door in de grote zaal van de Sensoji Tempel, en op de 18e, de volgende dag, plaatsten vissers uit Omori ze op een in Asakusamitsuke gemaakte boot en droegen ze de Sumida Rivier af in de “Boat Go”, een ritueel dat ze terugbracht naar het heiligdom nadat ze aan het einde van de Komagata Brug waren geland.

Het Sanja Matsuri Festival tot op heden

Tegenwoordig wordt het festival niet meer in de tempel gehouden, maar reist de mikoshi (draagbaar heiligdom) dapper rond in elke stad. Door de verandering van de kalender van maart naar mei, en door het veranderende verkeer en de situatie in elke stad, zijn de gebruikelijke 17 en 18 dagen van mei niet mogelijk.

Hoe werkt het festival?

  • Vrijdag, de eerste dag van het festival:

Een “grand parade” bestaande uit yatai (traditionele Japanse muziekpraalwagens), Kinbou, Tobitoukiyari, Sousai, gemeenteambtenaren, Binzasara dans, Geiko-ren Teko dans, Kumo Odori, Shirasagi dans en yatai (praalwagens) trekt door Asakusa. Bovendien zal de “Binzasara-dans”, aangewezen als Nationaal Immaterieel Volkscultureel Eigendom, worden opgedragen aan het heiligdom en de kagurazaal van Asakusa Shrine.

  • Zaterdag, halverwege de dag:

Na de “Grote Festival Ceremonie”, zal de “Processie van MIKOSHI Verenigd in de Stad” worden gehouden vanaf het middaguur. Ongeveer 100 draagbare schrijnen van Asakusa parochianen uit de 44 steden verzamelen zich op het plein achter de Sensoji Tempel en lanceren zich één voor één. Na gezuiverd te zijn bij het Asakusa heiligdom, gaan ze naar elke stadsvereniging.

  • De laatste dag van het festival (zondag):

Begint om 6 uur met de “Miyadashi”, wanneer de drie Mikoshi (draagbare heiligdommen) van Asakusa Shrine van het heiligdomterrein worden gegooid. Daarna gaat de Mikoshi, de mikoshi (draagbare schrijn) van het hoofdkwartier, langs elke vereniging in de stad en keert ’s avonds terug naar Asakusa Shrine voor de “schrijningang”. Het Asakusa Shrine terrein is verboden terrein voor “Miyadashi” en “Miyairi”.

De datum, tijd, plaats, artiesten, voorwaarden en kosten van het evenement kunnen worden gewijzigd. Neem vooraf contact op met de locatie of organisator of kijk op de officiële website voor de laatste informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven