Cosplay in Japan

Naar Japan komen is een belangrijke gebeurtenis voor veel mensen en vooral voor cosplayers, want Japan is inderdaad het referentieland in termen van geek / otaku cultuur. Met grote evenementen zoals “Comiket” in Tokyo en de “World Cosplay Summit” in Nagoya die elk jaar grote massa’s cosplayers aantrekken, is het geen wonder.

Japan is het heilige land van cosplay. Maar veel cosplayers beseffen waarschijnlijk niet de impact van cosplay in Japan en hoe verschillend het is van Frankrijk.

Daarom laten we je bij Eternal Japan alles zien over cosplay in Japan!

Zoek een cosplay evenement

Het bekendste evenement voor cosplaying in Japan is zonder twijfel de Comic Market, ook wel Comike genoemd. Er zijn veel cosplayers en fotografen aanwezig, evenals merchandise stands. Ook de quizzen zijn bekend en erg leuk.

Er zijn ook verschillende andere organisaties die regelmatig cosplay evenementen houden, en er zijn cosplay evenementen die elke maand op openbare plaatsen plaatsvinden. Als je een casual cosplay wilt proberen, probeer er dan eens een. Je kunt de informatie over de evenementen op internet bekijken op hun officiële websites!

Er zijn ook veel studio’s waar cosplayers fotoshoots kunnen organiseren. Het kan duurder zijn dan het bijwonen van een evenement, maar je kunt een professionele fotoshoot ervaren in authentieke faciliteiten. Als het gebruik van een studio te duur voor je is, maak je geen zorgen je kan een studio huren met meerdere cosplayers en deze delen om je foto’s te schieten!

Heb ik een ticket nodig voor het cosplay evenement?

De noodzaak van een ticket kan variëren van evenement tot evenement. Als algemene regel, verwacht altijd wat geld te betalen. Of het evenement nu gratis is of een ticket vereist, het gebruik van de vestiaire en de garderobe om je bagage op te bergen zal een prijs hebben en het is essentieel. Bijvoorbeeld, algemene toegang is gratis bij “Comiket”. Cosplaying is dat echter niet omdat Comiket een vergoeding vraagt voor het gebruik van de garderobe. Er zijn zelfs gevallen waar je de cosplay-vergoeding niet kunt betalen op het evenement. Bij Osaka Comic City moeten cosplayers vooraf een cosplay ticket bestellen, omdat die niet ter plaatse worden verkocht. Zorg ervoor dat je vooraf de regels van het evenement controleert, wat er ook gebeurt.

Zorg ervoor dat je je kostuum meeneemt 

Er is een reden waarom de locaties een betaalde kleedkamer hebben. Het beste is om je eenmaal op het evenement om te kleden! In Japan, het land van bescheidenheid en respect voor iedereen, kan het dragen van je kostuum in het openbaar vervoer door de mensen rondom je als onbeleefd worden beschouwd. Omkleden op het evenement is een ongeschreven maatschappelijke regel, maar je zult merken dat alle cosplayers zich ter plekke omkleden, dus het is een goede manier om elkaar te ontmoeten voordat je ze ziet verstoppen onder hun kostuum. Dus nogmaals, controleer zeker de richtlijnen. Vergeet ook niet alle niet-kostuums mee te nemen die je nodig hebt, zoals een spiegel, make-up, enz. Het zou zonde zijn als je cosplay half af is.

De meeste accessoires zoals wapens passen niet in je koffer. Er zijn meestal speciale tassen voor nepzwaarden, maar als je die niet hebt en je stopt hem gewoon in een tas met het buitengedeelte, zorg dan dat hij niet in de weg zit voor andere mensen. Sommige mensen die in de bus of trein reizen zouden een van je accessoires kunnen oppakken en dat zou heel slecht zijn, dus zorg ervoor dat je voorzichtig bent.

Ik weet dat ik zei dat je je kostuum niet mag dragen, maar de regel zegt niet dat je je kostuum NIET onder kleding mag dragen. Sommige cosplayers dragen zelfs een grote jas om hun kostuum te bedekken of dragen een zonnebril om hun speciale gekleurde contactlenzen te verbergen zodat hun cosplay niet te veel opvalt in het openbaar. Dit is een manier om de omkleedtijd te verkorten, vooral wanneer het evenement erg druk zou zijn zoals bij Comiket. Bij grote evenementen is het moeilijk om je om te kleden in de overvolle kleedkamer.

Ook betekent “garderobe” eigenlijk één ruimte voor iedereen. Wees bereid om dicht bij de andere cosplayers te komen die het evenement bijwonen, het is tenslotte op plaatsen als deze dat je sterke vrienden maakt!

Wat u niet mag doen 

Hoewel u in de kleedkamer uw make-up en kleding kunt aanbrengen, zijn er bepaalde aspecten van uw routine die waarschijnlijk niet zijn toegestaan.

Spuiten is niet toegestaan. Alle haarspray moet thuis worden gedaan. Breng in plaats daarvan haarwax mee voor eventuele last-minute aanpassingen aan je pruik. (Make-up sprays zijn ook niet toegestaan!)

Cosplayer zijn is verre van gemakkelijk, als je er eenmaal bent na alle moeilijkheden zul je je zeker moeten omkleden op de vloer, het kan tapijt zijn op je geluksdagen maar de vloer kan ook onaangenamer zijn zoals grind bijvoorbeeld.

Het laatste wat je moet weten is dat het personeel bij grotere evenementen een pantycontrole kan uitvoeren als je een jurk of iets onthullends draagt. Probeer een korte broek te dragen als dat kan of leg uit hoe je je edele delen verbergt als je geen korte broek kunt of wilt dragen.

Betreffende cosplay foto’s

Weet waar je wel en niet mag fotograferen

Cosplayer foto’s zijn alleen toegestaan in aangewezen cosplay gebieden. Zorg ervoor dat je in een van deze gebieden bent als je foto’s van jezelf wilt maken of laten maken! De uitzondering op deze regel zijn co-deelnemers die als standmeisjes werken.

En vergeet niet om toestemming te vragen, alleen omdat je achter een mannelijk Garen kostuum zit betekent niet dat je overal mee wegkomt.

Steampunk als cosplay

Het concept van Steampunk wordt in Japan nog maar net erkend, hoewel er al veel werken zijn waarin de briljant-Victoriaanse esthetiek is verwerkt.

De Japanners zijn al enige tijd gepassioneerd door deze cosplay- en steampunkcultuur, en vorig jaar richtten ze de Steam Garden op, een regelmatig terugkerend evenement dat je moet bezoeken.

Elk evenement heeft een ander thema, dat draait om een tijdperk uit het verleden. Eerder hield Steam Garden een Meiji themafeest – een eerbetoon aan de tijd dat Japan zijn deuren opende voor het Westen en Victoriaanse mode samensmolt met traditionele kimono’s en obi’s.

Deze keer was het wachtwoord Celtic Fantasy: “een mix van industrie, fantasie en episch avontuur”.

In een deel van de ruimte stonden tafels met zakhorloges, steampunk-accessoires en andere koperen en uurwerkinstrumenten. Sommige daarvan waren afkomstig van Harajuku’s A Story, een winkel die doet denken aan de garderobe van een excentrieke Victoriaanse heer.

Als je van steampunkstijl houdt, nodigen we je uit om de beste online winkel over dit thema te bezoeken: steampunkstore, je vindt er alle kleding en accessoires voor je cosplay!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven