Hoe slapen Japanners?

Als je een Japanse kamer binnenloopt, is de kans groot dat er geen bed te zien is. Tenminste niet in de westerse zin van het woord.

De Japanners hanteren al eeuwenlang een unieke en minimalistische benadering van slapen, een slaapsysteem dat sterk afwijkt van de meeste andere landen in de wereld.

Maar terwijl deze traditionele slaapmethode in Japan het populairst is, wordt het ook een steeds populairdere keuze voor mensen buiten het land die op zoek zijn naar een diepere slaap, en misschien ook naar een meer minimalistische levensstijl.

Dus laten we uw vragen beantwoorden!

  •     Hoe slapen Japanners?
  •     Waar zijn hun “bedden” van gemaakt?
  •     Waarom slapen ze zo?
  •     De voordelen
  •     En nog veel meer…

De basis:

Het grootste verschil in de traditionele Japanse manier van slapen is dat ze op de grond slapen, op een combinatie van precies geplaatste kussens en matten.

Op de bodem ligt een tatamimat, gevolgd door een shikifuton (of matras) en een kakebuton (het dekbed), met daarop een boekweitkussen.

De tatami

Tatami zijn zachte matten gemaakt van rijststro en een bedekking van biesgras. Ze werden traditioneel gebruikt als vloerbedekking in Japanse huizen, maar tegenwoordig zijn ze vooral te vinden in een tatamikamer, die meestal wordt gebruikt om te slapen.

Tatamimatten kunnen ook overdag worden opgerold als ze niet worden gebruikt en ’s nachts worden uitgerold in kleinere ruimten waar geen speciale tatamikamer is, of om een tatamikamer open te stellen voor ander gebruik.

Tatamimatten maken de vloer comfortabeler, en fungeren ook als ademende en vochtwerende barrière tussen de mat en de vloer. De meeste moderne tatami matten hebben een ingebouwde vochtwerende laag…

De Shikifuton

Het tweede onderdeel van het Japanse slaapsysteem is de shikifuton (of shikibuton). Dit zijn dunne matrassen (meestal drie of vier centimeter dik) gemaakt van lagen katoen die in een katoenen hoes zijn gestopt.

Als het tijd is om te slapen, wordt de shikibuton uitgerold op de tatami, dan weer opgerold en overdag opgeborgen. Zo kan de tatamikamer of slaapruimte overdag voor andere doeleinden worden gebruikt en kan de shikibuton worden gelucht. De Japanners hangen ze overdag vaak in de zon om schimmelvorming te voorkomen.

De kakefuton

Een kakefuton (of kakebuton) is een traditioneel Japans dekbed. Het is meestal gevuld met zijdevezels, die helpen om de warmte vast te houden en gelijkmatig te verdelen, en bovendien hypoallergeen en ongastvrij zijn voor huisstofmijt. Kakefuton-hoezen worden vaak gecombineerd met kakefuton om het onderhoud en het wassen te vergemakkelijken. 

Boekweit kussens

Het laatste element van het traditionele Japanse slaapsysteem is het boekweitkussen (sobakawa). Deze kussens bestaan uit een binnenhoes gevuld met grondig gewassen (en meestal biologische) boekweitdoppen en een buitenhoes.

De binnenhoes heeft een verborgen ritssluiting waarmee de boekweitdoppen gemakkelijk kunnen worden toegevoegd of verwijderd om de stevigheid en het comfort van het kussen aan te passen. De boekweitdoppen laten ook lucht door het kussen circuleren, waardoor het oppervlak koel blijft.

Hoewel de boekweitdoppen niet kunnen worden gewassen, kunnen ze wel uit het kussensloop worden gehaald en bewaard terwijl het kussensloop wordt gewassen.

Waarom op de grond slapen?

In Japan dateert het slapen op de vloer uit de 10e eeuw, toen hennepmatten op harde vloeren werden gelegd om te slapen. Tijdens de Nara-periode begonnen rijkere mensen hun hennepmatten aan te vullen met gestructureerde kussens.

In de Middeleeuwen werden dekbedden geïntroduceerd die over het lichaam werden gelegd terwijl men op de hennepmat sliep, om warmte te behouden.

Hoewel de materialen sindsdien sterk zijn ontwikkeld, vormt dit verhaal een duidelijke basis voor het soort beddengoed dat we tegenwoordig in Japan zien.

Financiële reden

Bedden zijn duur. Je moet niet alleen de dekens, kussens en lakens kopen, maar ook de matras, de boxspring, het frame, het hoofdeinde… het telt allemaal op en kan echt oplopen.

Maar als je op de grond slaapt, heb je alleen maar dekens, kussens, lakens en een dunne matras nodig om op te slapen. Afhankelijk van de grootte van de futon en de accessoires die u wilt, kunt u uw slaapruimte gemakkelijk inrichten voor minder dan 100 euro. Natuurlijk kunt u meer uitgeven, maar dat is nog altijd minder dan wat een bed van dezelfde grootte u zou kosten.

Het is beter voor uw lichaam

Het lijkt misschien dat niets beter is voor je gezondheid dan slapen op een lekker dik, zacht matras, maar dat is niet per se waar. Matrassen kunnen ons lichaam in vreemde posities brengen als we slapen, en zo blijven we urenlang liggen terwijl we bewusteloos zijn, waardoor botten en spieren na verloop van tijd uit balans kunnen raken.

Maar slapen op de vloer kan helpen om de rug, het hoofd, de heupen en de schouders in een rechte, neutrale positie te houden tijdens de slaap, wat kan helpen voorkomen dat kleine schade zich ophoopt.

Voordelen van slapen in Japanse stijl:

Voorstanders van het Japanse slaapsysteem beweren dat het slapen op de vloer vele voordelen heeft, zowel voor de gezondheid als anderszins.

Deze omvatten:

  •     Koelere temperaturen, omdat de koele lucht op de vloer valt.
  •     Betere bloedsomloop en minder rug- en spierpijn.
  •     Betere uitlijning van de wervelkolom.
  •     Milieuvriendelijkheid, omdat shikibutons uitsluitend van katoen zijn gemaakt.
  •     Meer ruimte, omdat de matras gewoon kan worden opgerold als hij niet wordt gebruikt, zodat er meer leefruimte overblijft.

Slapen Japanners met het licht aan?

Terwijl de Japanners over het algemeen ’s nachts het licht uitdoen om te slapen, bestaat er ook een populaire slaapcultuur genaamd inemuri. Een populaire slaapcultuur heet inemuri, waarbij je slaapt wanneer je lichaam daarom vraagt, vaak in werksituaties.

Inemuri is sociaal aanvaardbaar in Japan – het wordt zelfs aangemoedigd. De verheerlijking van overwerk in Japan is uitgebreid besproken en wordt gezien als werk dat zo zwaar is dat het doen van een dutje aan je bureau iets is dat in Japan wordt geprezen.

Er zijn zelfs mensen die doen alsof ze een dutje doen op een openbare plaats om als harde werkers te worden gezien. Als je de volgende keer op je werk in slaap valt, zeg dan tegen je baas dat je de Japanse cultuur van inemuri eer aandoet.

Moet ik in Japan op de grond slapen?

Veel moderne hotels in Japan bieden kamers waar je ofwel in een bed in westerse stijl kunt slapen, ofwel kunt kiezen voor een traditionele Japanse opstelling. In meer traditionele accommodaties, zoals hostels en pensions, kan slapen op de grond de enige optie zijn.

Hoewel het in het begin misschien vreemd lijkt, als je gewend bent om op dikke matrassen te slapen, zou ik elke westerling aanraden om de traditionele slaapgelegenheid ten minste één keer te ervaren als je in Japan reist. U zult verbaasd zijn hoe goed u zult slapen zonder de gebruikelijke attributen – veel westerlingen hebben de futoncultuur mee teruggebracht nadat ze zich in Japan hebben bekeerd.

Houd er rekening mee dat slapen op de vloer niet ideaal is voor mensen met een dunne huid (vooral ouderen), omdat dit kan leiden tot de ontwikkeling van doorligwonden. Als u thuis gewoonlijk een speciale matras gebruikt voor rugpijn of andere aandoeningen, kan het verstandig zijn uw arts te raadplegen voordat u in Japan op de grond probeert te slapen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven